Ai fost diagnosticata cu cancer mamar? Cere ajutorul unui psiholog sau unui grup de suport

Cancerul mamar este una dintre cele mai frecvente forme de cancer in randul femeilor si are efecte mult mai grave si mult mai severe la nivel mental si emotional decat alte tipuri.

Depresia, ca tulburare mentala, afecteaza bunastarea pacientelor, simptomele fizice, performanta la locul de munca si, nu in ultimul rand, calitatea vietii acestor femei. Tocmai de aceea, oamenii de stiinta din Iran si-au propus sa faca un studiu, pentru a determina nivelul depresiei in randul femeilor iraniene cu cancer mamar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Varsta femeilor cu cancer mamar din studiile selectate pentru aceasta meta-analiza a fost cuprinsa intre 43,8 ani si 55,9 ani. Durata cancerului in cele mai multe studii a fost de aproximativ 1-2 ani. In majoritatea cazurilor, cercetatorii au observat ca au fost prezente niveluri medii ale depresiei in cazul femeilor cu cancer de san. Chiar si asa, intr-un studiu s-a mentionat ca 69,4% dintre participante aveau niveluri grave de depresie.

Concluzia meta-analizei a fost ca exista o crestere in ceea ce priveste riscul de depresie la femeile cu cancer mamar si, prin urmare, este necesar ca se ia masuri preventive si terapeutice pentru a imbunatati sanatatea mentala si calitatea vietii pacientelor afectate de aceasta boala. Aici intra in scena ajutorul de natura psihologica. O femeie recent diagnosticata cu cancer mamar poate apela, daca doreste, la ajutorul unui psiholog, al unui Patient Coach sau poate face parte dintr-un grup de suport, alcatuit din alte paciente care au fost diagnosticate cu aceeasi boala.

Ce impact are un diagnostic de cancer mamar asupra mentalului

Primirea unui diagnostic de cancer mamar poate fi una dintre cele mai suferinte pe care o femeie o poate avea. Iar in acele clipe, multe femei nu stiu incotro sa se indrepte pentru a primi ajutorul de care au nevoie.

Suferinta sau nefericirea continua, de regula, dupa ce a trecut socul initial al diagnosticului acestei boli cumplite. Pe masura ce pacientele incep un proces lung si anevoios care este tratamentul pentru cancerul mamar, ele se pot trezi ca se confrunta cu noi probleme.

O pacienta cu cancer mamar, de exemplu, poate sa descopere ca relatiile personale cu cei dragi sunt tulburate, afectate. Este posibil ca aceasta sa se simta istovita, obosita aproape tot timpul. Este foarte ingrijorata in legatura cu simptomele ei, cu tratamentul si cu mortalitatea. In unele situatii, este posibil ca aceasta sa se confrunte cu discriminarea la locul de munca. Acestea sunt doar cateva exemple, iar factori precum acestia pot contribui din plin la stresul cronic, la anxietatea si la depresia cu care pacienta cu cancer mamar se confrunta.

De ce este important sa cauti ajutor de natura psihologica

Din punct de vedere psihologic, faptul ca pacienta se simte coplesita sau acaparata de toate este un raspuns perfect normal dupa un diagnostic de cancer mamar. Insa emotiile negative pot determina pacienta sa nu mai faca lucrurile care sunt benefice pentru ea si astfel incepe sa faca, uneori fara sa isi dea seama, lucruri care sunt "nocive" pentru ea, mai ales ca poarta povara unei afectiuni grave.

De exemplu, pacientele cu cancer mamar pot avea o alimentatie nu foarte hranitoare, saraca in nutrienti, pot incepe sa manance din ce in ce mai putin peste zi si sa aleaga alimente cu o valoare nutritionala extrem de saraca. Un alt scenariu posibil este cel in care pacientele incep sa nu mai faca miscare, chiar daca inainte de diagnostic obisnuiau sa faca exercitii fizice. Le este tot mai greu sa doarma, somnul nu mai este odihnitor, iar pacientele se izoleaza de prieteni si de familie. In acelasi timp, exista si un "revers al medaliei": unele paciente pot sa inceapa sa consume alcool, sa fumeze, sa consume cofeina sau alte substante, in incercarea de a-si gasi o oarecare alinare.

In acest sens, ajutorul unui psihoterapeut sau psiholog este binevenit, pentru ca, din pacate, un diagnostic de cancer mamar poate duce chiar la probleme mai grave. Pentru unele paciente, de pilda, vestea legata de cancerul de san duce la depresie, iar astfel le este mai greu sa se adapteze, le este greu sa faca fata tratamentului.

Din pacate, unele paciente sunt atat de descurajate si de demoralizate de faptul ca au aflat ca au cancer, incat refuza sa treaca printr-o interventie chirurgicala sau pur si simplu decid ca nu mai vor sa faca radioterapie sau chimioterapie.

Cercetarile arata ca depresia poate sa scada sansele de supravietuire ale acestor paciente, tocmai de aceea, ajutorul oferit de un psiholog, un psihoterapeut sau un grup de suport este extrem de binevenit in aceste situatii.

Psihologii licentiati si alti profesionisti din domeniu, care au experienta in lucrul cu pacientele care urmeaza un tratament pentru cancerul mamar, pot face diferenta si pot ajuta aceste paciente.

Obiectivul lor principal este sa le ajute pe aceste femei sa invete cum sa faca fata schimbarilor fizice, emotionale si schimbarilor din stilul de viata care sunt asociate cu aceasta boala. Totodata, un psiholog ori un psihoterapeut poate ajuta pacienta sa invete sa faca fata si tratamentelor medicale pentru cancerul mamar, care pot fi dureroase si traumatizante.

Daca si tu ai fost diagnosticata cu cancer mamar, nu uita ca un psiholog ori psihoterapeut te poate invata strategii importante, te poate ajuta sa faci fata perioadelor dificile, perioadelor in care esti suparata, mahnita, in care te temi si te confrunti cu alte emotii contradictorii. Nu trebuie sa lasi depresia sa te doboare si retine ca poti apela la ajutorul prietenilor, familiei, al unui grup de suport, pentru ca toti acesti oameni de pot ajuta in aceste clipe.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Depression in Women with Breast Cancer: A Systematic Review of Cross-Sectional Studies in Iran", publicat in 2018 in Asian Pacific journal of cancer prevention : APJCP, autori Azar Jafari, Amir Hossein Goudarzian, Masoumeh Bagheri Nesami.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0