Activitatea fizică în cancerul de sân și în alte forme de cancer

Activitatea fizică este definită ca orice mișcare care implică musculatura scheletică și care necesită consum energetic. Activitatea fizică include activitate profesională, exerciții sau activități recreative tip plimbat, alergat, diverse sporturi (înot, baschet, fotbal, etc.), ciclism, etc. și reprezintă un element esențial de echilibru între numărul de calorii achiziționate și cele consumate.

Logic, o scădere a activității fizice înseamnă consum redus de calorii, ce se traduce în creșterea progresivă în greutate și, implicit, obezitate, factor de risc incriminat în creșterea riscului de apariție a cel puțin 13 cancere (de exemplu: cancerul colorectal, endometrial, ovarian, mamar, etc.). În plus, datele din studiile clinice indică faptul că activitatea fizică poate reduce riscul de apariție a cancerului prin mecanisme independente de obezitate.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Cancerul de sân este principala cauză de deces la femei la nivel mondial, reprezentând 23% din totalul cazurilor de cancer și 14% din totalul deceselor în 2008. Aproximativ 89% dintre femeile cu cancer de sân supraviețuiesc cel puțin 5 ani după tratament, dar efectele secundare pot persista luni sau ani de zile. Din cauza tratamentului prelungit, supraviețuitoarele cancerului de sân pot prezenta o pierdere a forței musculare la nivelul mușchilor cardiaci și scheletici și o mobilitate redusă din cauza anomaliilor din sistemele lor metabolice. Cu toate acestea, creșterea forței musculare poate preveni pierderea de antioxidanți și poate îmbunătăți activitatea zilnică în rândul supraviețuitoarelor de cancer. În special, utilizarea grupurilor mari de mușchi scheletici sporește capacitatea oxidativă și îmbunătățește absorbția de oxigen în timpul exercițiilor aerobice, în timp ce exercițiile de rezistență restabilesc masa musculară și cresc rata metabolică în repaus.

Ce se știe în acest moment despre relația dintre activitatea fizică și riscul de cancer?

Evidențe substanțiale leagă nivele crescute ale activității fizice de scăderea riscului apariției diferitelor cancere, printre care:

  • Cancerul colorectal - unul dintre cele mai studiate cancere în relație cu activitatea fizică. O meta-analiză a mai mult de 50 de studii epidemiologice a evidențiat o scădere cu aproximativ 25% a riscului de cancer colorectal. Incidența, atât a cancerului de colon proximal, cât și a celui distal este mult mai mică la pacienții cu activitate fizică crescută, comparativ cu cei inactivi sau cu activitate redusă. Activitatea crescută se asociază, de asemenea, cu o scădere a riscului apariției polipilor colonici.
  • Cancerul mamar. Se estimează o scădere a riscului de cancer mamar cu până la 12% consecutiv activității fizice, atât la femeile în premenopauză, cât și la cele în postmenopauză, cu un plus pentru femeile în postmenopauză.
  • Cancerul endometrial are consemnată o reducere a riscului de apariție cu aproximativ 20% în condițiile unei activități fizice intense versus activitate limitată, principală explicație fiind legată de obezitate, factor de risc primordial în apariția acestei neoplazii.

Pentru o serie de alte neoplazii există evidente mult mai limitate legate de asocierea dintre activitatea fizică și risc. Într-un studiu observațional în care au fost implicați peste 1 milion de indivizi, activitatea fizică recreativă a fost asociată cu scăderea riscului de cancer esofagian, hepatic, gastric, renal, leucemie, mielom sau cancer de rect ori cancer al vezicii biliare.

Cum ar putea activitatea fizică influența riscul de cancer?

Exercițiile fizice au diverse efecte asupra organismului, printre care:

  • scăderea nivelului hormonilor circulanți, de exemplu insulina și estrogeni, precum și a diferiților factori de creștere asociați cu dezvoltarea și progresia cancerului (cancer mamar, cancer colorectal);
  • prevenirea obezității și, implicit, scăderea rezistenței la insulină;
  • reducerea inflamației;
  • stimularea sistemului imunitar;
  • alterarea metabolismului acizilor biliari, scăzând expunerea tractului gastrointestinal la diverși carcinogeni;
  • scăderea timpului de tranzit al alimentelor de-a lungul tubului digestiv și, implicit, scăderea timpului de expunere a tractului gastrointestinal la diverși carcinogeni.

Sedentarismul, factor de risc?

Fără îndoială da. Sedentarismul crește riscul dezvoltării de afecțiuni cronice, precum afecțiunile cardiovasculare, diabet, cancer sau moarte prematură.

Există recomandări legate de activitatea fizică?

Potrivit Departamentului American de Sănătate, pentru beneficii substanțiale asupra stării de sănătate, se recomandă aproximativ 2,5 ore de activitate fizică moderată sau 1,5 ore de activitate intensă pe săptămână. Ideal, activitatea fizică trebuie să fie constantă și cumulativă și nu unitară. Pentru copii și adolescenți, se recomandă cel puțin 1 oră de activitate zilnică.

Activitatea fizică s-a dovedit benefică și pentru supraviețuitorii de cancer, prin impactul asupra statusului ponderal, calității vieții, scăderea riscului de recidivă și prognostic. În privința statusului ponderal, creșterea ponderală secundară reducerii activității fizice sau efectelor secundare ale tratamentelor oncologice se însoțește de o supraviețuire semnificativ inferioară.

Calitatea vieții este semnificativ îmbunătățită de activitatea fizică din toate punctele de vedere: schema corporală, respect de sine, emoțional, sexualitate, tulburări ale ritmului somn-veghe, integrare socială, anxietate, oboseală sau controlul durerii.

Newsletter DOC dedicat

În ceea ce privește riscul de recidivă, progresia bolii și, implicit, supraviețuirea, pacienții activi fizic au un prognostic semnificativ mai bun. De exemplu, pacientele cu cancer mamar care au activitate fizică moderată (echivalentul a 3-5 ore de mers pe jos, săptămânal) prezintă un risc de recurență sau deces cu 40-50% mai mic.

Studiile epidemiologice sugerează că pacienții cu cancer colorectal care agreează activitatea fizică prezintă un risc semnificativ mai mic de deces prin cancer (cu până la 30%). De asemenea, pacienții cu cancer prostatic care efectuează o activitate fizică intensă de minimum 3 ore pe săptămână prezintă un risc de deces prin cancer cu 60% mai mic.

În continuare, însă, rămân în suspensie o serie întreagă de întrebări pentru care nu există în acest moment răspuns. Deși există o legătură cauzală puternică între activitatea fizică și riscul de apariție a anumitor cancere, în timp ce altele nu sunt influențate, se pune problema: sedentarismul induce apariția cancerului sau activitatea fizică susținută ține departe cancerul?

Dacă, într-adevăr, este o legătură cauzală, care ar fi durată optimală, intensitatea, durata și frecvența activității fizice pentru reducerea efectivă a riscului de cancer? Sunt diferențe populaționale sau de rasă sau există beneficii ale activității fizice la populațiile cu susceptibilitate genetică pentru cancer?

Cât de multă activitate fizică este recomandată?

Ghidul de activitate fizică pentru americani al Departamentului de Sănătate și Servicii U.S., ediția a 2-a, publicat în 2018, recomandă ca, pentru beneficii substanțiale pentru sănătate și pentru a reduce riscul de boli cronice, inclusiv cancer, adulții să se angajeze în

  • 150 până la 300 de minute de activitate aerobică de intensitate moderată, 75 până la 100 de minute de activitate aerobică viguroasă sau o combinație echivalentă a fiecărei intensități în fiecare săptămână. Această activitate fizică poate fi efectuată în episoade de orice durată.
  • activități de întărire musculară cel puțin 2 zile pe săptămână.
  • antrenament de echilibru, pe lângă activitatea aerobică și de întărire musculară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
 
Sursa foto: Shutterstock.com
Bibliografie:
Physical Activity and Cancer - https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/physical-activity-fact-sheet#:~:text=A%20pooled%20analysis%20of%20over,breast%20cancer%20than%20inactive%20women.
The Effects of Physical Activity on Breast Cancer Survivors after Diagnosis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4189463/
Physical Activity and Cancer Risk. Actual Knowledge and Possible Biological Mechanisms - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7877262/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0