Exercitiile si miscarea dupa operatia de cancer la san

Miscarea si exercitiile de intensitate mica joaca un rol vital in imbunatatirea functiei cardiopulmonare, a evenimentelor psihologice, a rezistentei musculare si a andurantei in randul supravietuitoarelor cancerului de san.

Aceste beneficii, spun oamenii de stiinta, sunt indeosebi importante din moment ce femeile diagnosticate cu cancer mamar, potrivit estimarilor din SUA, isi reduc nivelul de activitate fizica cu pana la 11% ca urmare a diagnosticului de cancer la san.

Multe femei cu cancer la san trec printr-un anume tip de interventie chirurgicala, chiar daca urmeaza in acelasi timp si alte tipuri de tratamente. Poate ca ai avut:

  • o biopsie mamara (punctie)
  • o biopsie a ganglionilor limfatici sau indepartarea acestora
  • o interventie chirurgicala pentru conservarea sanului (numita lumpectomie)
  • o mastectomie
  • o reconstructie mamara.

Oricare dintre aceste interventii poate afecta modul in care poti sa iti misti umarul sau bratul (poti sa il misti bine sau nu), modul in care respiri adanc sau cum iti desfasori activitatile tale zilnice - sa te imbraci, sa faci baie, sa iti piepteni parul. Durerea si rigiditatea (redoarea) pot cauza slabiciune si pot limita miscarile pe care le poti face cu bratul si cu umarul.

Din fericire, exista unele exercitii fizice care te pot ajuta sa iti recuperezi gama de miscari. Indiferent de tipul de interventie chirurgicala pe care l-ai avut, este important sa faci exercitiile fizice dupa ce incepi sa iti misti din nou bratul si umarul. Exercitiile fizice simple te ajut sa reduci efectele secundare ale operatiei tale si te ajuta sa revii la activitatile tale normale, de zi cu zi.

De ce sunt importante exercitiile dupa operatie

Daca ai facut radioterapie dupa interventia chirurgicala, exercitiile fizice sunt si mai importante, pentru ca te ajuta sa iti mentii bratul si umarul flexibile. Radioterapia poate sa iti afecteze bratul si umarul chiar si la multa vreme dupa incheierea tratamentului. Din aceasta cauza, este important sa iti dezvolti un plan regulat de exercitii fizice, pentru a mentine mobilitatea bratului si a umarului dupa tratamentele ce includ radioterapia pentru cancerul de san.

Discuta cu medicul tau inainte

Este foarte important sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe orice fel de exercitii, astfel incat sa puteti decide asupra unui program care este indicat in cazul tau. Medicul iti poate sugera sa mergi la un fizioterapeut sau la un specialist in terapie ocupationala sau alt gen de specialist in exercitii fizice si recuperare pentru pacientele cu cancer mamar.

Acesti profesionisti sunt cei mai potriviti pentru a dezvolta un program de exercitii special pentru tine. Este posibil sa ai nevoie de acest gen de ajutor din partea unui specialist, daca nu poti sa iti folosesti in totalitate bratul in interval de 3 sau 4 saptamani de la operatie.

Cand poti incepe sa faci exercitiile pentru brat si umar

Unele exercitii nu ar trebui efectuate pana cand nu s-au indepartat drenele si firele dupa operatie, dar e bine sa stii ca unele exercitii pot fi facute la scurt timp dupa operatie.

Exercitiile care iti sporesc gama de miscari ale umarului si bratului pot fi incepute, de regula, in cateva zile. Exercitiile care te pot ajuta sa ai un brat mai puternic sunt adaugate mai tarziu in programul tau.

Ce poti face in saptamana de dupa operatia de cancer mamar

Recomandarile si exercitiile enumerate mai jos ar trebui sa fie efectuate/respectate in primele 3-7 zile dupa operatie. Retine: nu face aceste exercitii pana cand nu primesti acordul din partea medicului tau.

1. Foloseste-ti bratul afectat (de pe partea unde a avut loc operatia ta) asa cum ai face-o in mod normal cand iti piepteni parul, iti faci baie, te imbraci si mananci.

2. Intinde-te pe pat si ridica-ti bratul afectat, astfel incat sa fie deasupra nivelului inimii tale vreme de 45 de minute, potrivit cancer.org. Fa acest lucru de doua sau de trei ori pe zi. Asaza-ti bratul pe perne, astfel incat mana ta sa fie mai sus decat incheietura, iar cotul sa fie situat putin mai sus decat umarul tau. Acest lucru va ajuta la reducerea edemului (umflaturii) care poate sa apara dupa operatie.

3. Pune-ti in miscare bratul afectat in timp ce este situat deasupra nivelului inimii tale, prin inchiderea si deschiderea pumnului, de 15-25 de ori. Apoi indoaie si intinde-ti cotul. Repeta aceasta miscare de 3-4 ori pe zi. Acest exercitiu ajuta la reducerea edemului.

4. Nu dormi pe bratul afectat si nu sta intinsa pe acea parte a corpului.

Newsletter DOC dedicat

Iti recomandam si alte exercitii pe care le poti face dupa operatia la san, asa ca nu uita sa discuti mai intai cu medicul sau cu terapeutul tau. El iti poate recomanda si alte exercitii si miscari indicate in cazul tau si iti va spune cand poti incepe sa le faci (la cat timp dupa operatie).

Exercitiu pentru a creste mobilitatea umerilor

Vei avea nevoie de o coada de matura sau de mop sau de alt obiect pe care il poti folosi ca pe o "bagheta" in cadrul acestui exercitiu.

Fa miscarile pe pat sau pe podea. Stai intinsa pe spate, cu genunchii indoiti si cu talpile pe pat sau podea.

Tine "bagheta" de-a latul abdomenului, cu ambele maini intinse, cu palmele orientate inspre tavan.

Ridica "bagheta" deasupra capului, cat de departe poti, tinand bratele drepte, perpendiculare pe corp. Foloseste-ti bratul neafectat de operatie, pentru a te ajuta sa ridici "bagheta", pana cand simti o intindere in bratul afectat.

Mentine aceasta pozitie 5 secunde. Coboara-ti bratele si repeta miscarea de 5-7 ori.

In timp, odata ce vei avea aprobarea medicului tau, vei putea sa incepi si alt gen de activitati fizice, cum ar fi mersul pe jos, care este un exercitiu cardio grozav.


Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0