Cum se schimba viata pacientei dupa diagnosticul de cancer mamar

In timpul tratamentului tau pentru cancerul de san, este posibil sa te simti coplesita de atat de multe si diferite emotii. Acest lucru se intampla multor femei. Intr-o anumita masura depresia, anxietatea si teama sunt normale atunci cand cancerul mamar este parte din viata ta. Si stresul este "normal" intr-o anumita masura.

Unele femei sunt mai afectate pe plan emotional, in comparatie cu altele, insa fiecare pacienta poate beneficia de ajutorul si de sprijinul oferit de alti oameni, fie ca vorbim de prieteni apropiati si de cei din familie, de grupuri religioase, de grupuri de suport, de consilieri sau psihoterapeuti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Problemele emotionale pot sa apara si dupa terminarea tratamentului. De exemplu, ai putea fi ingrijorata ca boala ar putea recidiva. Sau poate ca ai devenit mai constienta de efectele pe care cancerul mamar le-a avut asupra familiei tale, prietenilor tai si carierei tale.

Un diagnostic de cancer mamar - indiferent de stadiul in care a fost depistat - iti va schimba viata si vor fi, cu siguranta, provocari pe care nu le-ai anticipat.

Vei trece prin anumite etape

Cel mai probabil, vei trece prin anumite "etape emotionale" dupa un diagnostic de cancer mamar. Multe paciente spun ca trebuie sa se adapteze la o noua perceptie a sinelui, precum si la un nou grad de vulnerabilitate. Este posibil sa te simti "tradata" de propriul tau corp si sa ai sentimentul ca ai pierdut controlul pe care il detineai asupra sanatatii tale.

Acorda-ti timp pentru a procesa socul, incearca sa mergi mai departe catre acceptare si apoi implica-te in lupta contra cancerului de san. Sentimentele de frica, furie si depresie sunt normale, spun expertii, dar cere ajutorul unui specialist daca te simti coplesita de toate acestea.

Multe femei nu progreseaza in acelasi mod prin stadiile unui diagnostic de acest gen. Alte femei, in schimb, se pot confrunta cu etapele de negare a bolii, negociere, furie si depresie (uneori, au toate aceste sentimente in aceeasi zi).

Apar schimbari in aspectul fizic

Imaginea corpului tau poate sa se modifice in timpul tratamentului pentru cancerul de san, precum si modul in care ceilalti te percep. Sanii tai pot fi o parte importanta a identitatii tale feminine, iar interventia chirurgicala le afecteaza simetria si poate avea drept rezultat cicatrici, modificarea formei sanului sau pierderea unuia sau a ambilor sani (mastectomia poate fi dubla sau nu).

Un studiu de la centrul medical al Universitatii din Michigan a aratat ca o pierdere semnificativa a simetriei sanilor poate cauza o crestere in privinta temerilor de recurenta si un risc mai mare de depresie. Poti lua in considerare operatia de reconstructie mamara, un implant al unei proteze mamare sau consilierea psihologica.

Daca trebuie sa faci chimioterapie, trebuie sa stii ca exista o posibilitate foarte mare de cadere a parului si ca e posibil ca greutatea ta sa se modifice. Perucile, esarfele si palariile te pot ajuta sa faci fata - intr-o anumita masura - pierderii podoabei capilare. De asemenea, o dieta echilibrata, precum si unele activitati fizice (exercitii simple) pot fi de foarte mare ajutor in privinta greutatii si sanatatii tale.

Alte modificari la nivelul fizicului

Efectele secundare ale tratamentului pentru cancer mamar pot cauza unele schimbari temporare in ceea ce priveste corpul tau. Daca faci radioterapie, te poti astepta oricand la modificari aparute pe piele, la oboseala si la posibilitatea aparitiei edemului in zona tratata. Medicul tau oncolog te poate ajuta sa faci fata acestor simptome, prescriindu-ti anumite medicamente pentru efectele secundare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chimioterapia are un impact asupra intregului tau corp si provoaca diverse efecte secundare, inclusiv greata, oboseala, probleme in ce priveste memoria si gandirea, modificari la nivelul pielii si unghiilor, pierderea poftei de mancare, modificari la nivelul simturilor mirosului si gustului, simptome ca ale menopauzei si tulburari de somn. E bine sa stii ca exista medicamente si strategii care te vor ajuta sa treci peste aceste simptome temporare. In plus, e important sa retii ca unele paciente nu au deloc greata sau au o senzatie foarte redusa de greata.

In unele cazuri, daca ai avut o biopsie a ganglionilor limfatici, ai putea avea un risc mare de limfedem, insa poti face, sub indrumarea unui specialist, exercitii pentru a reduce umflarea bratului afectat.


Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0