Carcinomul mamar ductal in situ - o entitate separata

Carcinomul ductal in situ reprezinta, de departe, cel mai comun cancer mamar noninvaziv. Notiunea de "ductal" deriva din locul de origine al acestei neoplazii, si anume canalele galactofore. Acestea sunt canalele prin care laptele produs de acinii glandulari se scurge catre mamelon.

carcinomul-ductal

Notiunea de "in situ" inseamna intr-o tentativa de traducere libera, "localizat in locul de origine". Carcinomul ductal in situ se mai numeste si "non invaziv" din cauza incapacitatii acestuia de a disemina pe calea canalelor ductale in tesutul mamar de vecinatate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Carcinomul in situ nu pune viata pacientei in pericol, dar, pe de alta parte, reprezinta un factor de risc pentru aparitia unui cancer mamar invaziv la un moment dat in existenta femeii afectate de un carcinom in situ.

Majoritatea recidivelor se intalnesc in intervalul cuprins intre 5 si 10 ani postoperator, cu o rata de recidiva in jur de 25-30%. In Statele Unite, se estimeaza un numar de peste 60.000 de cazuri noi, in vreme de in Romania incidenta este situata la in jur de 2.500-3.000 cazuri.

Semne si simptome

Marea majoritate a cancerelor in situ sunt asimptomatice, iar descoperirea este intamplatoare. Mai mult de 80% dintre carcinoamele in situ sunt descoperite mamografic. In anumite situatii, rare, pacienta prezinta o formatiune tumorala palpabila sau modificari ale mamelonului (induratie, retractie, infiltrare, scurgere mamelonara).

Diagnostic

Examenul clinic poate identifica, in rare situatii, o formatiune tumorala la nivelul sanului.

Mamografia este cea mai comuna investigatie care ridica suspiciunea de carcinom ductal in situ. Principalul semn mamografic sugestiv pentru un DCIS este reprezentat de calcificari sau microcalcificari insulare sau difuze.

Diagnosticul de certitudine se obtine intotdeauna prin biopsia incizionala sau excizionala a zonei suspecte.

Din punct de vedere anatomopatologic, se descriu trei tipuri de DCIS, in functie de gradul de diferentiere al acestora: grad scazut, moderat si inalt. Cu cat gradul este mai jos, cu atat celulele componente sunt mai aproape structural de celulele mamare ductale normale, iar rata de proliferare este similara acestora.Sunt foarte multe situatii in care anatomopatologul este pus in dificultate in a separa celulele modificate de celulele normale.

Carcinoamele in situ de grad jos au un aspect histologic similar normalului sau hiperplaziei atipice ductale, entitate benigna premergatoare acestuia. Carcinoamele intermediare au, in general, un ritm mai alert de proliferare, iar aspectul celulelor componente incepe sa difere de cel al celulelor normale.

De foarte multe ori, in buletinele histopatologice apare descrierea de "comedo" sau "non comedo" care este legata, practic, de numarul celulelor moarte la nivel tumoral. Tumorile non-comedo prezinta un numar scazut de asemenea celule. Semnificatia clinica este legata de potentialul agresiv. Tumorile comedo contin mai multe celule moarte, ca urmare a ritmului mai alert de proliferare si sunt mai agresive.

Femeile care sunt diagnosticate cu carcinom ductal in situ prezinta, indiscutabil, un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un cancer invaziv in urmatorii 5 ani de la diagnostic, comparativ cu femeile fara aceasta patologie.

 

 

Tratament

Terapia standard este chirurgicala si include 2 optiuni:

1 - Sectorectomie, urmata de radioterapie pe sanul restant;

2 - Mastectomie.

Decizia chirurgicala este luata de chirurg in acord cu pacientul. Principalele criterii de alegere a tipului de operatii sunt cele legate de caracteristicile tumorii: dimensiunea acesteia, gradul de diferentiere, prezenta sau absenta elementelor de tip "comedo". Pe de alta parte, varsta este un alt element definitor pentru alegerea tipului de interventie, stiut fiind faptul ca, in general, un carcinom in situ aparut sub 40 de ani creste semnificativ riscul recurentei.

Similar carcinomului invaziv mamar, si in carcinomul in situ decizia terapeutica postoperatorie este facilitata de un test intitulat Oncotype DX DCIS.

Oncotype DX analizeaza activitatea unui grup de gene care poate "prezice" riscul reaparitiei DCIS sau al unui cancer mamar invaziv la nivelul sanului afectat de carcinomul in situ, precum si potentialul beneficiu al radioterapiei post-sectorectomie. Rezultatul Oncotype este furnizat sub forma unui scor de recurenta care, in functie de nivelul acestuia, recomanda administrare sau nu de radioterapie pe sanul operat limitat.

In toate situatiile, "piesa operatorie" este examinata histologic si imunohistochimic pentru o caracterizare completa a acesteia. In majoritatea cazurilor, se pun in evidenta receptori hormonali la nivelul celulelor componente ale carcinomului in situ, motiv pentru care, in completarea interventiei chirurgicale, fie radicala fie limitata, se recomanda hormonoterapie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalul medicament unanim recomandat este Tamoxifenul. Studii actuale cerceteaza daca anumite molecule folosite de rutina in cancerul mamar invaziv hormonosensibil, asa cum sunt inhibitorii de aromataza, au cel putin eficienta similara. Rostul hormonoterapiei este de a scadea riscul de recurenta atat a carcinomului in situ, cat si a carcinomului invaziv.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0