Cancerul veziculei biliare - ce trebuie sa stii

Vezica biliară este organul responsabil pentru stocarea temporară a lichidului biliar, secretat de ficat, care ajută la descompunerea grăsimilor din alimentele ingerate. Lichidul biliar este, apoi, evacuat din vezica biliară în intestinul subțire, prin căile biliare (canale care leagă vezica biliară de intestin). Vezica biliară are forma unei pere și se află poziționată sub ficat.  

Cancerul veziculei biliare este o formă rară de carcinom, cu o incidență de aproximativ 12.000 cazuri numai în Statele Unite. Din păcate, acesta este unul dintre cancerele cele mai agresive, rezistente la terapiile standard și cu o rată modestă de supraviețuire, speranța de viață pentru un cancer al veziculei biliare metastazat fiind de maxim 5 ani.

Cu toate acestea, este bine de știut faptul că, atunci când vezica biliară prezintă probleme, cum ar fi cancerul sau calculii biliari, aceasta poate fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală, cu risc minim de disfuncționalități ale sistemului biliar. De asemenea, organismul uman își poate îndeplini funcțiile în mod normal fără vezica biliară. Incidența cancerului veziculei biliare este mai mare la femei decât la bărbați.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Tipuri de cancere ale veziculei biliare

Cancerele veziculei biliare sunt rare și aproape toate sunt adenocarcinoame. Un adenocarcinom este un cancer care debutează în celule asemănătoare glandelor care căptușesc multe suprafețe ale corpului, inclusiv interiorul sistemului digestiv.
 
Adenocarcinomul papilar sau cancerul papilar este un tip rar de adenocarcinom al veziculei biliare care merită o mențiune specială. Celulele din aceste cancere ale veziculei biliare sunt aranjate în proiecții asemănătoare degetelor. În general, cancerele papilare sunt mai puțin probabil să se răspândească în ficat sau în ganglionii limfatici din apropiere. Ele tind să aibă un prognostic (perspectivă) mai bun decât majoritatea celorlalte tipuri de adenocarcinoame ale veziculei biliare.

Alte tipuri de cancer pot debuta în vezica biliară, cum ar fi carcinoamele adenoscuamoase, carcinoamele cu celule scuamoase și carcinosarcoamele, dar acestea sunt foarte rare.

Cauze cancer veziculă biliară

Se știe că acest tip de cancer se formează atunci când celulele vezicii biliare sănătoase dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi spun unei celule ce trebuie să facă. Modificările le spun celulelor să crească fără control și să continue să trăiască atunci când alte celule ar muri în mod normal. Celulele care se acumulează formează o tumoare care poate crește dincolo de vezica biliară și se poate răspândi în alte zone ale corpului.
 
În majoritatea cazurilor de cancer la nivelul vezicii biliare boala debutează în celulele glandulare care căptușesc suprafața interioară a vezicii biliare. Cancerul vezicii biliare care debutează în acest tip de celulă se numește adenocarcinom. Acest termen se referă la modul în care celulele canceroase apar atunci când sunt examinate la microscop.

Factori de risc cancer vezică biliară

Factorii care pot crește riscul de cancer de vezică biliară includ:

  • Sexul. Cancerul vezicii biliare este mai frecvent la femei.
  • Vârsta. Riscul de cancer de vezică biliară crește pe măsură ce îmbătrânești.
  • Prezența calculilor biliari. Cancerul vezicii biliare este mai frecvent la persoanele care au calculi biliari sau au avut litiază biliară în trecut. Calculii biliari mai mari pot prezenta un risc mai mare. Cu toate acestea, calculii biliari sunt foarte frecventi și chiar și la persoanele cu această afecțiune, cancerul vezicii biliare este foarte rar.
  • Alte boli și afecțiuni ale vezicii biliare. Alte afecțiuni ale vezicii biliare care pot crește riscul de cancer al vezicii biliare includ polipii, inflamația cronică și infecția.
  • Inflamația căilor biliare. Colangita sclerozantă primară, care provoacă inflamarea canalelor care drenează bila din vezica biliară și ficat, crește riscul de cancer al vezicii biliare.

Simptome cancer vezică biliară

Din punct de vedere al simptomatologiei, cancerul veziculei biliare este asimptomatic. Progresiv, pacienții pot prezenta simptome de icter (colorația galbenă a tegumentelor și mucoaselor), durere abdominală, predominant la nivelul hipocondrului drept și, uneori, febră cu sau fără frisoane. Alte simptome, mai rare, pot include, de asemenea: stare de greață însoțită de vărsături, balonare și eructații (râgâit), precum și alte neplăceri asociate cu starea de balonare.

Având în vedere faptul că simptomele cancerului veziculei biliare apar mai târziu, și atunci ele pot fi atribuite altor afecțiuni, din păcate nu se poate miza pe un diagnostic precoce sau pe metode de depistare a bolii într-un stadiu incipient. De asemenea, examinarea microscopică a colecistului îndepărtat chirurgical poate pune în evidență focare de carcinom pe piesa operatorie.

Diagnostic cancer vezică biliară

Diagnosticul este stabilit după identificarea simptomelor si după desfășurarea investigațiilor imagistice, și anume: computer tomograf (CT), rezonanța magnetică nucleară sau tomograf cu emisie de pozitroni (PETCT). În aproape toate cazurile, pentru diagnostic se va recurge la o procedură mai invazivă numită ERCP (colangiografie endoscopică retrogradă), procedură  prin care se pătrunde, pe cale endoscopică, la nivelul căilor biliare, și se recoltează o biopsie sau se montează stenturi, care au rol de menținere a permeabilității căilor biliare. De asemenea, eco-endoscopia (EUS) poate fi o investigație utilă în stabilirea diagnosticului de cancer al veziculei biliare.

Tratament cancer vezică biliară

Elementul cheie în prognosticul cancerului vezicular rămâne stadiul bolii. Astfel, dacă este depistat într-un stadiu cât mai îndepărtat de metastază, are șanse foarte mari de vindecare, spre deosebire de cazurile avansate sau metastatice. Speranța de vindecare în boala localizată poate ajunge până la 80%. În cancerul vezicular incipient, opțiunile standard de tratament includ: intervenția chirurgicală radicală (colecistectomia), însoțită, sau nu, de hepatectomie regională și de limfadenectomie, precum și  radioterapia cu sau fără chimioterapie concomitentă.

Când e nevoie de intervenția chirurgicală

Dintre acestea, cea mai de succes formă de tratament rămâne intervenția chirurgicală, iar cea mai puțin dovedită, în acest caz, este asocierea chimioterapie-radioterapie, cu toate că anumite studii clinice au raportat beneficii similare în caz de radioterapie. În anumite situații bine documentate, pentru obținerea unui control local superior, se poate recurge la combinarea radioterapiei cu radiosensibilizatori.

Chimioterapie, imunoterapie și intervenție chirurgicală

De asemenea, potrivit unui studiu recent, publicat în National Center for Biotechnology Information, s-au întregistrat rezultate promițătoare în tratamentul cancerului vezicular printr-o combinație de chimioterapie, imunoterapie și intervenție chirurgicală.

Cunoaște-te mai bine

Tratamentul cancerului vezicular nerezecabil, recurent sau metastatic, se derulează, de obicei, în cadrul unui studiu clinic. De foarte multe ori, se recurge la drenaj biliar transhepatic percutan sau la plasarea de stenturi, în cazul în care calea biliară este complet blocată. Intervenția chirurgicală, în acest stadiu de boală, are scop exclusiv paleativ (de îngrijire), în vederea ameliorării simptomatologiei cauzate de blocarea căilor biliare.

Chimioterapia

Chimioterapia are eficiență limitată în această afecțiune, rata de răspuns fiind estimată la aproximativ 10%-15%. În acest context, studiile clinice încearcă să găsească formule terapeutice cu rate de răspuns superioare iar, dintre acestea, imunoterapia, sau combinația chimioterapie-imunoterapie, ar putea schimba semnificativ datele problemei.

Terapia țintită în cancerul veziculei biliare

Aceste medicamente funcționează diferit față de medicamentele chimio standard. Ele pot viza modificări specifice ale celulelor canceroase care le ajută să se dezvolte și să supraviețuiască. De asemenea, pot modifica anumite proteine produse de celulele canceroase pentru a provoca moartea celulelor. 

Medicamentele țintite pot lucra cu sistemul imunitar pentru a-l ajuta să găsească și să distrugă celulele canceroase. Multe dintre aceste medicamente sunt testate pentru utilizare în tratarea cancerului veziculei biliare.

Multe alte tipuri de cancer sunt deja tratate cu terapie țintită. Pe măsură ce cercetătorii învață mai multe despre modificările în celulele veziculei biliare care le determină să devină cancer, ei caută să utilizeze medicamente țintite care se concentrează pe distrugerea celulelor cu aceste modificări.

Rămâne, în continuare, necunoscut motivul pentru care anumiți pacienți răspund la tratament, iar alții nu, și se caută, în continuare, biomarkerii relevanți pentru identificarea acestora.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer.gov - What's New in Gallbladder Cancer Research?
https://www.cancer.org/cancer/gallbladder-cancer/about/new-research.html
Studiul Long-term survival of a patient with recurrent gallbladder carcinoma, treated with chemotherapy, immunotherapy, and surgery: a case report, publicat în National Center for Biotechnology Information, în 2018, autori: Makoto Kawamoto, Yoshiyuki Wada et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6139108/

 

 

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0