Cancerul veziculei biliare - ce trebuie să știi

Vezica biliară este organul responsabil pentru stocarea temporară a lichidului biliar, secretat de ficat, care ajută la descompunerea grăsimilor din alimentele ingerate. Lichidul biliar este, apoi, evacuat din vezica biliară în intestinul subțire, prin căile biliare (canale care leagă vezica biliară de intestin). Vezica biliară are forma unei pere și se află poziționată sub ficat.  

Cancerul veziculei biliare este o formă rară de carcinom, cu o incidență de aproximativ 12.000 cazuri numai în Statele Unite. Din păcate, acesta este unul dintre cancerele cele mai agresive, rezistente la terapiile standard și cu o rată modestă de supraviețuire, speranța de viață pentru un cancer al veziculei biliare metastazat fiind de maxim 5 ani.

Cu toate acestea, este bine de știut faptul că, atunci când vezica biliară prezintă probleme, cum ar fi cancerul sau calculii biliari, aceasta poate fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală, cu risc minim de disfuncționalități ale sistemului biliar. De asemenea, organismul uman își poate îndeplini funcțiile în mod normal fără vezica biliară. Incidența cancerului veziculei biliare este mai mare la femei decât la bărbați.

Simptome cancer vezică biliară

Din punct de vedere al simptomatologiei, cancerul veziculei biliare este asimptomatic. Progresiv, pacienții pot prezenta simptome de icter (colorația galbenă a tegumentelor și mucoaselor), durere abdominală, predominant la nivelul hipocondrului drept și, uneori, febră cu sau fără frisoane. Alte simptome, mai rare, pot include, de asemenea: stare de greață însoțită de vărsături, balonare și eructații (râgâit), precum și alte neplăceri asociate cu starea de balonare.

Având în vedere faptul că simptomele cancerului veziculei biliare apar mai târziu, și atunci ele pot fi atribuite altor afecțiuni, din păcate nu se poate miza pe un diagnostic precoce sau pe metode de depistare a bolii într-un stadiu incipient. De asemenea, examinarea microscopică a colecistului îndepărtat chirurgical poate pune în evidență focare de carcinom pe piesa operatorie.

Diagnostic cancer vezică biliară

Diagnosticul este stabilit după identificarea simptomelor si după desfășurarea investigațiilor imagistice, și anume: computer tomograf (CT), rezonanța magnetică nucleară sau tomograf cu emisie de pozitroni (PETCT). În aproape toate cazurile, pentru diagnostic se va recurge la o procedură mai invazivă numită ERCP (colangiografie endoscopică retrogradă), procedură  prin care se pătrunde, pe cale endoscopică, la nivelul căilor biliare, și se recoltează o biopsie sau se montează stenturi, care au rol de menținere a permeabilității căilor biliare. De asemenea, eco-endoscopia (EUS) poate fi o investigație utilă în stabilirea diagnosticului de cancer al veziculei biliare.

Tratament cancer vezică biliară

Elementul cheie în prognosticul cancerului vezicular rămâne stadiul bolii. Astfel, dacă este depistat într-un stadiu cât mai îndepărtat de metastază, are șanse foarte mari de vindecare, spre deosebire de cazurile avansate sau metastatice. Speranța de vindecare în boala localizată poate ajunge până la 80%. În cancerul vezicular incipient, opțiunile standard de tratament includ: intervenția chirurgicală radicală (colecistectomia), însoțită, sau nu, de hepatectomie regională și de limfadenectomie, precum și  radioterapia cu sau fără chimioterapie concomitentă.

Dintre acestea, cea mai de succes formă de tratament rămâne intervenția chirurgicală, iar cea mai puțin dovedită, în acest caz, este asocierea chimioterapie-radioterapie, cu toate că anumite studii clinice au raportat beneficii similare în caz de radioterapie. În anumite situații bine documentate, pentru obținerea unui control local superior, se poate recurge la combinarea radioterapiei cu radiosensibilizatori.

De asemenea, potrivit unui studiu recent, publicat în National Center for Biotechnology Information, s-au întregistrat rezultate promițătoare în tratamentul cancerului vezicular printr-o combinație de chimioterapie, imunoterapie și intervenție chirurgicală.

Tratamentul cancerului vezicular nerezecabil, recurent sau metastatic, se derulează, de obicei, în cadrul unui studiu clinic. De foarte multe ori, se recurge la drenaj biliar transhepatic percutan sau la plasarea de stenturi, în cazul în care calea biliară este complet blocată. Intervenția chirurgicală, în acest stadiu de boală, are scop exclusiv paleativ (de îngrijire), în vederea ameliorării simptomatologiei cauzate de blocarea căilor biliare.

Chimioterapia are eficiență limitată în această afecțiune, rata de răspuns fiind estimată la aproximativ 10%-15%. În acest context, studiile clinice încearcă să găsească formule terapeutice cu rate de răspuns superioare iar, dintre acestea, imunoterapia, sau combinația chimioterapie-imunoterapie, ar putea schimba semnificativ datele problemei. Rămâne, în continuare, necunoscut motivul pentru care anumiți pacienți răspund la tratament, iar alții nu, și se caută, în continuare, biomarkerii relevanți pentru identificarea acestora.

 

 

 

Bibliografie:

Cancer.gov - What's New in Gallbladder Cancer Research?

https://www.cancer.org/cancer/gallbladder-cancer/about/new-research.html

Studiul Long-term survival of a patient with recurrent gallbladder carcinoma, treated with chemotherapy, immunotherapy, and surgery: a case report, publicat în National Center for Biotechnology Information, în 2018, autori: Makoto Kawamoto, Yoshiyuki Wada et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6139108/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0