5 semne care arata ca ai calculi biliari

Problemele vezicii biliare, in mod special calculii biliari, sunt destul de frecvente. Asa ca astazi iti spunem cum iti poti da seama daca simptomele precum durerea de stomac si greata sunt un semn ce indica faptul ca ai litiaza biliara, cunoscuta si sub numele de calculi biliari.

Cea mai intalnita problema a vezicii biliare este reprezentata de calculii biliari, acumulari cristalizate de bila si colesterol dizolvat, care se formeaza in vezica biliara sau in tubul care transporta bila catre intestinul subtire. Calculii biliari pot provoca durere si inflamatie, iar femeile sunt mai predispuse sa dezvolte aceste formatiuni, pentru ca modificarile hormonilor precum estrogenul si progesteronul pot creste usor nivelul productiei de bila.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Calculii biliari sunt adeseori detectati intamplator, cand sunt investigate alte probleme de sanatate, dar daca ti se intampla sa observi urmatoarele semne si simptome, mergi imediat la medic.

1. Durere abdominala

Recurenta ocazionala a unei dureri surde langa ficatul tau este cel mai intalnit semn care iti arata ca ai calculi biliari. Durerea, adeseori, te "loveste" dupa ce mananci si poate dura cateva ore pana cand trece. Pacientul simte durere, de obicei, in partea superioara dreapta a abdomenului, langa cutia toracica, dar durerea poate de asemenea sa radieze catre partea superioara a spatelui si spre centrul abdomenului.

2. Calmantele nu te ajuta

Daca durerea cronica sau durerea biliara nu se amelioreaza cu ajutorul unui calmant (analgezic) eliberat fara prescriptie medicala, acesta poate fi un indicator al faptului ca ai o problema la vezica biliara. Daca pacientul simte o usoara imbunatatire dupa ce si-a schimbat pozitia in care statea, dupa miscarile peristaltice (adica motricitatea intestinala) sau dupa eliminarea gazelor intestinale, si acestea sunt in aceeasi masura indicatori ai problemei de la nivelul vezicii biliare.

3. Icter

Icterul este un simptom al unei probleme la ficat care se manifesta ca o ingalbenire a pielii si a albului ochiului, alaturi de alte simptome, cum ar fi urina inchisa la culoare si scaun de culoare pală. Icterul este intalnit la nou-nascuti, dar este totodata un indicator al unei probleme a vezicii biliare la adulti. Vezica biliara elibereaza bila in intestinul subtire, printr-un tub numit ductul (canalu) cistic, care se leaga la ductul care transporta bila. Icterul apare atunci cand aceste canale sau tuburi sunt obstructionate. Daca vezica biliara formeaza o "piatra" (un calcul biliar) care se blocheaza in aceste "tuburi", atunci apare un blocaj. Blocajul poate cauza acumularea de bila in vezica biliara si creste concentratia unei substante numita bilirubina, un pigment biliar de culoare galbena.

4. Greata

Multi oameni confunda problemele vezicii biliare cu un stomac deranjat, cu o arsura la stomac sau cu refluxul gastroesofagian. Dar daca greata sau varsaturile apar dupa episoade repetate de durere (aparuta dupa ce persoana a mancat), acesta ar putea fi un indicator ca exista o problema a vezicii biliare. Desi greata nu este un simptom la fel de des intalnit ca durerea abdominala, daca observi ca greata si varsaturil ies din tipare, acestea sunt semnele care ar trebui sa te trimita la medic sau la urgenta.

5. Pancreatita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca dezvolti pancreatita, o inflamatie a pancreasului, ar trebui ca medicul sa verifice si prezenta calculilor biliari. Pancreasul se afla langa ficat si elibereaza enzime digestive in aceeasi zona a tractului digestiv ca si bila. Deoarece aceste doua ducte (canale) se intalnesc in apropierea intestinelor, o "piatra" (sau calcul) in unul dintre aceste canale poate afecta functia celuilalt. Daca exista un calcul biliar in vezica biliara si acesta ramane blocat in ductul pancreatic, el poate cauza inflamarea zonei si durere abdominala. Daca acest lucru se intampla, medicii recomanda, de obicei, ca vezica biliara sa fie indepartata. Simptomele pancreatitei includ: durere abdominala, greata si varsaturi, batai rapide ale inimii si febra.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0