Ai copii mici? Ce sa faci atunci cand simti ca nu mai ai energie

Copiii mici sunt, pe cat de dragalasi, pe atat de obositori. Daca esti parinte, stii exact despre ce este vorba. Exista insa o serie de strategii care iti pot face munca mai usoara, ajutandu-te sa faci fata oboselii si sa te bucuri mai mult de aceasta perioada.

Gaseste-ti un job – da, probabil ca suna aberant sa iti gasesti un job cand tu abia faci fata fara a avea un job. Studiile facute in domeniu au dovedit faptul ca mamele care lucreaza part-time sunt mai putin deprimate, mai sanatoase si mai atente la nevoile copiilor, comparativ cu mamele care nu lucreaza si stau cu copilul 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Asadar, gaseste-ti un job part-time, care sa te tina macar pentru cateva ore departe de casa si de atributiile de mama.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cere ajutor – cere ajutorul sotului, al mamei, al rudelor apropiate, al prietenilor sau al unei dadace. Nu trebuie sa stai non-stop cu copilul pentru a fi o mama buna, ba chiar ai nevoie de timp doar pentru tine. Asadar, nu te ambitiona sa joci rolul mamei eroine, ci cere ajutorul de fiecare data cand ai aceasta ocazie.

Renunta, din cand in cand, la reguli – regulile prea stricte pe care le impui celui mic poate face imposibila lasarea sa in grija altcuiva. Preferi sa stai numai tu cu el decat sa il lasi in grija cuiva care i-ar da sa manance alimente interzise sau i-ar permite sa se joace pe telefon? Trebuie sa inveti sa te relaxezi si sa faci, uneori, exceptii necesare.

Nu uita sa te distrezi – ingrijitul copiilor nu inseamna numai pregatit mancare, spalat haine si facut temele cu cel mic. Joaca are un rol esential in dezvoltarea copilului, dar si in mentinerea starii tale psihice la nivel optim. Abate-te de la programul strict pe care il ai si relaxeaza-te. Cu cat esti mai relaxat in postura de parinte, cu atat mai putin coplesitoare va fi situatia pentru tine.

 

 

Renunta la perfectionism – perfectionismul naste incordare, iar incordarea te epuizeaza. Nu cauta perfectionismul, ci cauta starea naturala. Lasa lucrurile sa decurga de la sine, in mod natural, si vei descoperi ca in asta consta perfectionismul.

Cand simti ca nu poti poti, plangi – si tu ai dreptul sa plangi in hohote asa cum o face copilul tau, insa nu atat de des. Atunci cand simti ca nu mai poti, ca oboseala si grijile te sufoca, retrage-te intr-un colt si pune-te pe plans. Plansul elibereaza hormonii stresului si stimuleaza endorfinele asa ca, dupa un plans zdravan, chiar te vei simti mai bine.

Nu te compara cu alti parinti – cea mai mare greseala pe care o poti face este sa te compari cu alti parinti care ti se par mai buni. Pe afara e vopsit gardul si inauntru, leopardul – niciodata nu stii ce se petrece intr-o familie fara sa faci parte din ea. Nu te chinui cu ganduri potrivit carora nu esti un parinte suficient de bun intrucat gresesti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0