Ce substante active sunt utile pentru dezvoltarea copilului pana in 14 ani?

Exista o serie de substante active pe care i le poti administra celui mic sub forma de supliment alimentar, astfel incat sa oferi sustinere organismului acestuia, care se afla in continua dezvoltare.

In mod ideal, copilul pana in 14 ani ar trebui sa isi ia toate vitaminele, mineralele si alti nutrienti necesari din alimentatie. Insa de multe ori copilul refuza o categorie de alimente (de pilda, legumele), sufera de intoleranta (cea mai frecventa este intoleranta la lactoza) ori are anumite probleme de sanatate ce impiedica asimilarea nutrientilor din hrana. Asadar, poate fi necesara suplimentarea unor nutrienti pentru ca acesta sa se dezvolte asa cum trebuie.

Iata ce nutrienti poti oferi copilului pana la 14 ani, sub forma de supliment:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vitamina A – aceasta sustine cresterea copilului, repararea tesuturilor si a oaselor cand este cazul, mentine sanatatea ochilor si a pielii. In mod natural, ea se regaseste in produsele lactate precum laptele si branza, insa si ouale si morcovii sunt surse excelente de vitamina A.

Omega 3 acizii grasi Omega 3 se regasesc in alimente precum pestele gras sau nucile, iar pentru ca aportul din organism sa fie optim, acestea trebuie sa fie consumate de 2-3 ori pe saptamana. In dieta unui copil rareori se regasesc alimentele bogate in Omega 3 cu o asemenea frecventa, de aceea suplimentele alimentare pe baza de ulei de peste pot fi folosite. Omega 3 contribuie la dezvoltarea fizica, dar mai ales mintala, a copilului.

Vitamina D aceasta vitamina sustine formarea si dezvoltarea sistemului osos, precum si cresterea dintilor. Copilul poate obtine vitamina D prin expunerea controlata la soare, insa uneori poate fi nevoie de o doza suplimentara.

Calciu – se stie despre calciu ca mentine oasele puternice si sustine procesul de crestere al acestora, care se desfasoara mai ales in copilarie. Poti suplimenta aportul de calciu al copilului prin alimentatia bogata in produse lactate, dar si prin suplimente alimentare.

Vitaminele din complexul B – acestea sustin procesul de obtinere a energiei, dar si de formare a celulelor rosii din sange, care sunt responsabile cu oxigenarea intregului corp. Daca cel mic sufera de deficit de vitamina B, afla cauzele deficitului si, intre timp, ofera-i un supliment alimentar care sa rezolve aceasta problema.

Indiferent de nutrientii pe care vrei sa ii oferi copilului pana in 14 ani sub forma de supliment alimentar, e indicat sa te consulti cu medicul pediatru inainte. Acesta este in masura sa iti spuna daca cel mic are nevoie de un asemenea supliment sau, dimpotriva, daca acesta nu i-ar face deloc bine.

Asa cum deficitul de vitamine poate fi problematic, si aportul excesiv este periculos pentru cei mici. Dozele mari de vitamine administrate copilului pot deveni toxice daca este vorba despre vitamine liposolubile, pe care organismul nu le elimina, ci le depoziteaza atunci cand sunt in exces. Vitaminele A, D, E si K pot cauza probleme celui mic daca se face abuz.

Pe de alta parte, pe langa administrarea suplimentelor alimentare celui mic (daca este nevoie), nutritionistii recomanda si adoptarea unei diete echilibrate, bogata in vitamine, minerale si grasimi sanatoase.

Ponturi pentru parintii care trebuie sa administreze suplimente alimentare copiilor:

  • Administreaza vitaminele liposolubile in timpul mesei sau imediat dupa ce copilul termina de mancat, pentru a facilita absorbtia acestora.
  • Alege, daca ai posibilitatea, un supliment alimentar sub forma de jeleu, pe care copilul il va lua de placere si nu va trebui sa te chinui deloc sa il convingi.
  • Ideal ar fi ca asemenea suplimente alimentare sa fie administrate numai dupa implinirea varstei de 4 ani – la indicatiile medicului, se poate incepe administrarea si mai devreme.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0