Somnul, important în dezvoltarea și sănătatea copiilor

Somnul este o componentă esențială din protocolul de menținere a sănătății la nivel optim, dar problemele de somn, mai precis, de a adormi la o oră recomandată, nu apar pe măsură ce ajungem la maturitate. Chiar și copiii pot avea probleme cu somnul, motiv pentru care este important să te asiguri că micuțul tău se bucură de un somn odihnitor, iar dacă întâmplină dificultăți în a adormi, să găsești soluția potrivită. În plus, dacă cel mic nu doarme, nici tu nu vei dormi.

Beneficiile somnului pentru cei mici

Importanța somnului în dezvoltarea copiilor este esențială. Un somn odihnitor, la ore regulate, îi ajută pe micii oameni în formare să își dezvolte simțul atenției, puterea de concentrare, de învățare și de memorare. 

În plus, somnul ajută la susținerea sănătății fizice și mintale, prin reglarea activității neurotransmițătorilor esențiali. La polul opus, în schimb, prin lipsa unui orar sănătos de somn, copiii sunt expuși la afecțiuni grave, precum hipertensiune arterială, obezitate, depresie, anxietate și tulburări comportamentale (nervozitate excesivă, lipsa puterii de concentrare, letargie).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Numărul de ore de somn recomandate pentru un copil depinde de vârsta acestuia. Așadar, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, urmatoarele intervale sunt recomandate:

  • Copiii până într-un an: între 12 și 16 ore de somn
  • Copiii cu vârste cuprinse între 1-2 ani: între 11 și 14 ore de somn
  • Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani: între 10 și 13 ore de somn
  • Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani: între 9 și 12 ore de somn
  • Adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani: între 8 și 10 ore de somn

Trucuri pentru acceptarea orei de culcare fără obiecții

Ora de culcare poate fi, uneori, un adevărat război, unde copilul nu se va potoli până nu va fi suficient de obosit pentru a se culca. Cu toate acestea, există câteva trucuri eficiente prin care poți ieși câștigătoare.

Creează o rutină de somn

Rutinele sunt strategii de control foarte eficiente, mai ales când vine vorba de cei mici. Așadar, este important să stabilești o rutină care să înceapă chiar imediat după cină și să includă puțină joacă, o baie sau duș, spălatul pe dinți, o poveste de culcare și, apoi, somnul. Cu cât rutina este stabilită mai timpuriu, cu atât mai ușor va fi pentru cel mic să învețe și să accepte regulile. Cu toate acestea, rutina nu trebuie să fie una stresantă și excepțiile își pot face loc din când în când, dar nu cu regularitate (de exemplu, în fiecare sfârșit de săptămână). O rutină de somn sănătoasă înseamnă reglarea ritmului circadian din timp, deci cel mic va putea adormi fără probleme și fără certuri. 

Fără ecrane cu cel puțin 2 ore înainte de culcare

Melatonina este elementul-cheie în ciclul de somn, iar atunci când nivelul de melatonină este în punctul cel mai ridicat, majoritatea persoanelor sunt pregătite să intre în lumea viselor. Potrivit unui studiu1 din 2011, lumina albastră emisă de ecranele televizoarelor, telefoanelor, computerelor și tabletelor pot afecta producția naturală a hormonului somnului – melatonina.  

Așadar, statul la televizor, jocurile video sau statul pe telefon/tabletă înainte de culcare îl va ține pe cel mic treaz cel puțin încă 30-60 de minute. Pentru a evita acest lucru, ai grijă ca rutina de somn să includă lăsatul oricărei distracții cu lumină albastră la o parte. Este, de altminteri, foarte simplu. Atât timp cât cel mic nu are televizor în cameră, calculatorul este închis iar telefonul și/sau tableta se află în altă încăpere pe timpul nopții, nu rămâne nicio distracție în preajmă iar copilul se va putea odihni fără probleme. O alternativă bună de distracție înainte de culcare este cititul. Poți începe, desigur, prin a-i citi chiar tu, iar obiceiul odată format, copilul se va bucura mereu de acele câteva pagini de poveste înainte de somn.

Elimină orice factor de stres înainte de ora de culcare

Pe lângă melatonină mai există un hormon important în facilitarea somnului, și anume cortizolul, care este cunoscut ca hormonul stresului. Atunci când nivelul de cortizol este ridicat, copilul nu va putea să se deconecteze și să adoarmă. Același lucru este valabil și în cazul adulților, dar copiii nu sunt învățați să își tempereze energia, în așa fel încât să poată adormi mai ușor. Așadar, pentru a evita stresul dinainte de culcare, ai grijă ca ultimele două ore înainte de somn să includă numai activități relaxante: baie, o joacă liniștită, fără prea multă mișcare, o cană de ceai sau de lapte. Activitățile relaxante vor ajuta în menținerea nivelului de cortizol în parametri normali. 

Creează un mediu propice somnului

Așternuturi moi, jaluzele sau draperii opace, împreună cu un mediu cât mai liniștit și fără sunete pot face toată diferența din lume în asigurarea unui somn odihnitor, pentru oricine, dar mai ales pentru un copilaș plin de energie. Un mediu propice somnului este cu atât mai important deoarece elimină potențialele forme de distragere a atenției, care împiedică adormirea. Cu cât ai mai puțin contact cu lumina și sunetele de afară sau din camera alăturată, cu atât vei adormi mai ușor. 

Menține o temperatură răcoroasă în dormitorul copilului 

Ciclul de somn al copilului nu este favorizat doar de absența luminii și a zgomotelor, ci și de temperatura din dormitorul în care se află. Nivelul de melatonină ajută la reglarea temperaturii interne a organismului, pentru un somn optim, dar făcând același lucru și cu temperature exterioară, condițiile de odihnă vor fi mult mai favorabile. Potrivit specialiștilor, o temperatură situată undeva între 18 și 21 grade Celsius este ideală pentru un somn odihnitor. 

Fii atentă la semnele unei tulburări de somn

Uneori, chiar și după ce ai depus toate eforturile pentru a-i asigura un somn liniștit micuțului, acesta va refuză cu încăpățânare să se culce iar, uneori, problema nu stă în temperament, ci într-o posibilă tulburare de somn. Prin urmare, dacă observi că micuțul tău se chinuie în fiecare noapte să adoarmă, are coșmaruri în mod frecvent sau respiră pe gură, în timpul somnului, este recomandat să consulți sfatul unui specialist. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este bine să mergi, în primă instanță, la medicul pediatru, iar acesta îți poate recomanda un produs naturist pentru somn, de regulă pe bază de passiflora, iar ulterior, dacă este nevoie, un specialist în somnologie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Hopkins All Children - The Importance of Sleep for Kids
https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/The-importance-of-sleep-for-kids#:~:text=Studies%20have%20shown%20that%20kids,pressure%2C%20obesity%20and%20even%20depression.
Studiul The impact of light from computer monitors on melatonin levels in college students, publicat în National Library of Medicine, în 2011, autori: Mariana G Figueiro, Brittany Wood, Barbara Plitnick, Mark S Rea
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21552190/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0