De ce te simți tot timpul obosit? Soluții și remedii

Ai zile în care te simți obosit tot timpul ori ai stări de somnolență și de oboseală mentală mai multe zile la rând? Află din acest articol de ce te simți obosit și ce poți face pentru a avea mai multă energie întreaga zi.

De ce te simți obosit?

Oboseala poate avea diverse cauze, de la lipsa somnului până la prezența unor afecțiuni care necesită consult medical. Iată câteva dintre posibilele explicații pentru momentele de oboseală și ce poți face pentru a-ți recăpăta energia:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lipsa somnului

Acesta este un motiv evident pentru care te simți tot timpul obosit, iar statisticile arată că mulți adulți au de suferit de pe urma faptului că nu dorm suficient nopțile. Persoanele cu vârste între 18 și 60 de ani au nevoie de 7 sau 8 ore de somn în fiecare noapte pentru o stare optimă de sănătate. Dacă nu dormi suficient, acest lucru este asociat nu doar cu oboseală, ci și cu performanțe mai slabe în activitățile profesionale și personale și cu un risc mai mare de accidente.

O alimentație săracă în nutrienți

Prăjelile și produsele cu zahăr adăugat te fac să te simți lipsit de energie. Cel mai simplu mod prin care poți alunga oboseala este să faci mici ajustări în alimentația obișnuită, pentru că adoptând o dietă sănătoasă și echilibrată, se va schimba și modul în care te simți de-a lungul zileri. Pentru a obține toți nutrienții de care ai nevoie și pentru a elimina oboseală, este vital să alegi o combinație optimă a grupurilor importante de alimente, bazându-ți mesele pe legume și fructe proaspete, cereale integrale (pâine integrală, paste integrale) și proteine slabe (carne slabă, brânzeturi slabe, tofu).

Stilul de viață sedentar

Când oboseala se instalează, răspunsul corect ar putea să îți pară simplu: să stai pe canapea și să te relaxezi. Însă e bine de știut că activitatea fizică ar putea fi cel mai bun mod prin care te poți energiza și prin care poți alunga oboseal și somnolenț. Un studiu a scos la iveală că, în comparație cu statul pe canapea, o singură sesiune de exerciții de intensitate moderată - cu durata de cel puțin 20 de minute - a ajutat la sporirea nivelului de energie.

Stresul

Multe situații pot fi o cauză a stresului: evenimente la serviciu, probleme financiare, probleme personale și multe altele. Stresul în exces, pe o perioadă care se prelungește, poate duce la oboseală fizică și emoțională și apoi la îmbolnăvire. Stresul generează acea stare de „luptă sau fugi”, dar cum de cele mai multe ori nu poți nici să te lupți și nici să fugi, substanțele chimice produse în corp cu această ocazie nu pot fi consumate și, în timp, stresul îți afectează sănătatea.

Diverse boli

Uneori, cauza pentru care te simți obosit tot timpul ar putea fi o boală nedepistată. Unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care au printre simptome și oboseala sunt anemia, glanda tiroidă subactivă, diabetul, anxietatea, depresia, sindromul de oboseală cronică, infecția de tract urinar, intoleranța la un aliment, o boală cardiovasculară, carențele de vitamine și de minerale.

Ce să faci când te simți obosit?

  • Menține un program constant de somn: mergi la culcare la aceeași oră, în fiecare noapte, și trezește-te la aceeași oră dimineața, chiar și în weekend. Evită să dormi în timpul zilei.
  • Asigură-te că în dormitor este liniște și întuneric și că temperatura este una optimă.
  • Limitează consumul de băuturi cu cofeină la prima parte a zilei și evită aportul de astfel de produse după-amiaza sau seara.
  • Evită fumatul și consumul de alcool înainte de culcare, pentru că aceste obiceiuri îți pot perturba somnul.
  • Consumă cantitatea optimă de calorii recomandate pentru vârsta, genul și nivelul tău de activitate fizică.
  • Umple jumătate din farfurie cu legume neamidonoase, un sfert proteine și un sfert carbohidrați. 
  • Dacă mănânci pâine și paste, alege pentru alimentația zilnică pâine integrală și paste integrale și doar ocazional produse din făină albă.
  • Consumă grăsimi bune zilnic, în cantitate moderată (ulei de măsline, avocado, nuci etc.), limitează consumul de grăsimi saturate (unt, smântână etc.) și evită consumul de grăsimi trans (margarină).
  • Alege surse bune de proteine, cum sunt carnea slabă de pui și curcan, peștele gras (hering, ton, somon, sardine etc.), bogat în Omega-3, nucile și semințe crude și nesărate. Acizii grași Omega 3 pot fi luați și din suplimente alimentare pe bază de ulei de pește de mare adâncime.
  • Redu consumul de zahăr. Chiar dacă îți dă pe moment energie, efectul zahărului se va disipa și vei ajunge să te simți și mai obosit.
  • Nu sări peste micul dejun. Vei pierde nutrienții esențiali și energia de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua. Unele persoane simt nevoia să mănânce la ora 7 dimineața, dar e în regulă să iei micul dejun și la 10:30.
  • Ia masa la intervale regulate. Trei mese pe zi te ajută să îți menții constant nivelul de energie. Unele persoane simt nevoia și de gustări între mese, iar în acest caz e bine să se opteze pentru unul-două fructe sau o mână de nuci ori semințe.
  • Bea multă apă. Dacă bei destulă apă, vei preveni deshidratarea, care are ca rezultat oboseală, faptul că nu poți gândi limpede, schimbări de dispoziție, mâncat în exces și constipație.
  • Nu uita de sport. Toți adulții au nevoie de 2 ore și 30 de minute de exerciții fizice, la intensitate moderată, pe săptămână, cât și de activități menite să întărească musculatura, care să lucreze toate grupele majore de mușchi. Este recomandat să îți împarți aceste minute de activitate fizică în mai multe ședințe pe săptămână.

În cazul în care stresul și presiunea de zi cu zi te fac să te simți extrem de obosit ori îți dau dureri de cap, încearcă să ții cont de aceste soluții:

  • Identifică sursa stresului. Dacă vei recunoaște ce anume te face să te simți stresat, vei putea să controlezi anumite aspecte.
  • Ține un jurnal. În acest mod, poți identifica tiparele și momentele în care stresul este la cote maxime.
  • Învață să spui „nu”. Fii conștient de limitele tale și nu accepta să faci prea multe lucruri, dacă știi că nu le poți duce la bun sfârșit.
  • Evită persoanele care te stresează.  Deși acest lucru poate fi greu de realizat, încearcă să petreci cât mai puțin timp în compania persoanelor care îți strică starea de spirit.
  • Dacă ești îngrijorat că o anumită afecțiune ar putea fi cauza oboselii tale, programează-te cât mai curând la medicul de familie, pentru a discuta acest aspect.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Sleep and tiredness
https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/
Better Health Channel - Fatigue
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/fatigu

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1