Cum îți ajuți copilul să se concentreze mai bine la școală și acasă

E un lucru des întâlnit ca un copil în clasele primare să aibă dificultăți în a se concentra la școală, în timpul orelor sau acasă, când trebuie să-și facă lecțiile. Ce poți face, ca părinte, pentru a-i veni în ajutor?

Pot exista multe motive din cauza cărora copilul nu se concentrează la școală, de la lipsa de înțelegere a tuturor materiilor până la diverse probleme de organizare sau un deficit de atenție. Cum îi poți oferi ajutorul tău, ca părinte?

Învață-l să facă lucrurile pe rând

Pentru mulți copii, multitasking-ul este o problemă. Navigarea printre mai multe sarcini îi poate determina să-și piardă orice impuls de a face ceva. Antrenează-ți copilul să abordeze lucrurile pe rând, mai degrabă decât să încerce să facă mai multe acțiuni simultan. Așa îl ajuți să-și focuseze mintea asupra a ceea ce se află în fața lui, mai degrabă decât să se piardă printre o multitudine de sarcini pe care le are de îndeplinit.

Stabiliți împreună o listă de obiective

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uneori, nu e vorba de faptul că un copil nu se concentrează, ci că nu știe pe ce anume să se concentreze mai întâi. Înainte să abordeze orice sarcină sau să înceapă o sesiune de studiu, creează împreună cu copilul tău o listă de obiective care să îi fie ghid: ce trebuie făcut mai întâi și până când. Odată ce copilul a atins un obiectiv, faceți o pauză pentru a-i permite să-și reîmprospăteze creierul înainte de a aborda o nouă sarcină.

Creează-i o zonă de lucru organizată

Un spațiu dezorganizat poate fi o cauză majoră de distragere a atenției pentru copilul tău. Asigură-te că îi oferi copilului un spațiu doar al lui, dedicat lecțiilor, cum ar fi un birou sau o masă. Acest spațiu ar trebui să includă doar elemente de care are nevoie pentru școală, ordonate, nu aglomerate, iar în fața lui ar trebui să aibă doar elemente pentru o anumită sarcină (cum ar fi manualul pentru o singură materie, caietul și rechizitele). 

Explică-i de ce e important să aibă caiete separate

Separarea cărților și a caietelor pentru fiecare materie este la fel de importantă ca un spațiu organizat de studiu. Ajută-l pe cel mic să-și organizeze informațiile, astfel încât acestea să fie ușor de găsit - de exemplu, fiecare materie să aibă un caiet în culori diferite sau cu modele diferite. Învață-l ca la școală să ia notițe organizate (să asculte atent ce spune învățătoarea sau profesoara, să folosească liniuțe pentru a structura textul etc.) și explică-i că în acest fel va reuși acasă să învețe mai ușor și mai rapid.

Ajută-l să facă față distragerilor

Amintește-ți că și adulții sunt uneori distrași de la ceea ce fac de persoanele din jur, de telefonul mobil sau de alți factori perturbatori. Învață-l pe cel mic ca, atunci când are de făcut ceva pentru școală sau o sarcină de îndeplinit în casă (de exemplu, să-și facă ordine printre haine) e bine să se dedice atent acelei sarcini, pentru a o termina corect și repede, după care va putea lua o pauză în care să se relaxeze. Înlătură de lângă spațiul lui de lucru obiecte care ar putea să-i atragă atenția spre joacă, cum ar fi un telefon sau un televizor. 

Împrietenește-l cu materiile care nu îi plac

Dacă e vorba de o materie importantă, care contează la evaluări și pe care trebuie, deci, să o studieze obligatoriu, dar nu pare să îi placă sau nu are înclinație spre ea, explică-i că e important să încerce să înțeleagă cât mai mult. Explică-i pe înțelesul lui conceptele respective sau, dacă nu le stăpânești nici tu prea bine, ia în calcul un meditator bun, care îi poate oferi o perspectivă mai atrăgătoare asupra materiei respective.

Învață-l să practice mindfulness-ul

Mindfulness-ul implică conștientizarea momentului prezent și concentrarea asupra gândurilor și sentimentelor pe care persoana le are în acel moment. Când copilul devine distras, încurajează-l să ia o pauză de 5 minute pentru a sta liniști, a respira adânc și a se gândi că are o sarcină de terminat, după care își va putea îndrepta atenția spre altceva.

Antrenează-i creierul cu jocuri

Puzzle-urile și cuvintele încrucișate reprezintă o activitate excelentă pentru a oferi creierului copilului un antrenament în afara clasei, care să fie și plăcut în același timp. Aceste activități necesită concentrare, răbdare și centrare pe rezolvarea problemelor, calități pe care copilul le poate dezvolta în acest mod personal și le poate folosi apoi și când are de executat sarcinile școlare. În plus, un puzzle vă dă ocazia să vă conectați, părinți și copii, și să faceți împreună o activitate de familie.

Ia în calcul un supliment alimentar

Există diverse suplimente alimentare pentru copii care să îi ajute să își sporească acele calități legate de memorare, învățare și dezvoltarea atenției. Caută complexe nutraceutice de calitate pentru sănătatea copiilor, cum ar fi cele cu acizi grași Omega 3 (pot ajuta la îmbunătățirea performanțelor școlare).

Stabilește-i o rutină de trezire și de culcare

Mulți copii au probleme cu concentrarea și pentru că au un somn tulburat. Stabilește-i celui mic o rutină de trezire și de culcare pe care să se obișnuiască să o respecte chiar și în weekend (trezitul la aceeași oră în fiecare dimineață și culcatul la aceeași oră în fiecare seară). Pentru zilele de weekend îi poți permite să meargă la culcare cu cel mult o oră mai târziu, iar dimineața, de asemenea, să se trezească mai târziu cu cel mult o oră. Pentru a avea un somn liniștit, asigură-te că înainte de culcare cu o oră are activități relaxante, că nu stă cu ochii în ecrane și că nu mănâncă dulciuri.

Dacă suspectezi că lipsa de concentrare a copilului ar putea avea legătură cu o afecțiune, cum ar fi o tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), e indicat să ceri sfatul medicului. Copiii cu ADHD nu reușesc să acorde atenție detaliilor, nu respectă instrucțiuni, se foiesc mult pe scaun, aleargă mult chiar și în situațiile în care nu este adecvat să facă acest lucru, vorbesc mult și întrerup des alte persoane.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Learning - Fighting for focus: how to help your child focus in school (and at home)
https://www.oxfordlearning.com/how-to-help-child-focus-in-school/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0