Suplimente sau abordari pentru copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate

Există multe abordări și terapii folosite în mod frecvent în cazul copiilor cu deficit de atenție și hiperactivitate.Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție, cunoscută și ca ADHD, este o tulburare complexă, iar mulți părinți sunt îngrijorați în legătură cu decizia de a le da micuților lor medicamente psihoactive care ar trebui administrate, cel mai probabil, pe o perioadă lungă de timp. Din fericire, studiile de peste hotare arată că există multe suplimente și abordări în ceea ce privește terapiile pentru micuții cu deficit de atenție și hiperactivitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) este o afecțiune comună și frecventă la copiii de vârstă școlară. Tratamentele alternative și complementare, cum ar fi suplimentele naturale, sunt adesea recomandate pentru a trata ADHD.

Deși au fost efectuate puține studii epidemiologice, dovezile actuale sugerează că 12-64% dintre copiii cu ADHD utilizează o anumită formă de medicină complementară. ADHD pare să afecteze mai mulți băieți decât fetele. Cu toate acestea, există o anumită îngrijorare că fetele cu ADHD pot fi subdiagnosticate, deoarece prezintă adesea simptome mult mai ușoare.

În timp ce ADHD în sine nu duce la dezvoltarea altor probleme de sănătate, comportamentele impulsive și haotice tipice acestei tulburări pot face activitățile de zi cu zi dificile și stresante, cum ar fi organizarea, menținerea unui loc de muncă, conducerea unei mașini sau menținerea unei relații. Persoanele cu ADHD pot prezenta, de asemenea, semne ale altor probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, comportamentul obsesiv-compulsiv sau depresia.

Rolul suplimentării cu anumiți nutrienți

Copiii cu deficit de atenție și hiperactivitate pot avea un risc crescut de a suferi de deficiențe (lipse) când vine vorba despre anumiți micronutrienți, din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase și din cauza apetitului scăzut, ca efect al tratamentului medicamentos. Experții subliniază că nu trebuie să îi dai celui mic doze foarte mari din vreun nutrient, însă copiii cu ADHD s-ar putea să aibă nevoie de un supliment zilnic cu multivitamine și minerale, pentru a întruni astfel aportul zilnic recomandat.

Fierul

Deficiența (lipsa) de fier descoperită la cel mic ar trebui tratată, spun specialiștii, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a se afla mai multe despre efectele suplimentelor cu fier la copiii cu ADHD.

Magneziul

Un studiu mai vechi a arătat îmbunătățirea comportamentului în cazul unui grup de copii care aveau ADHD și o deficiență relativă de magneziu în organism. Iar o cercetare recentă arată că suplimentele de vitamina D și magneziu au efecte benefice asupra copiilor diagnosticați cu ADHD 1

Specialiștii au efectuat un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo pe 66 de copii cu ADHD. Participanții au fost alocați aleatoriu pentru a primi atât vitamina D (50.000 UI/săptămână), cât și suplimente de magneziu (6 mg/kg/zi) (n = 33) sau placebo (n = 33) timp de 8 săptămâni.  După opt săptămâni, nivelurile serice de 25-hidroxi-vitamina D3 și magneziu au crescut semnificativ în grupul de intervenție, comparativ cu grupul de control. De asemenea, copiii care au primit vitamina D plus magneziu nu s-au mai confruntat cu problemele emoționale, probleme de conduită, probleme cu cei din jur comparativ cu copiii tratați cu placebo.

Concluzia specialiștilor a fost că suplimentarea concomitentă cu vitamina D (50.000 UI/săptămână) și magneziu (6 mg/kg/zi) pentru o durată de 8 săptămâni ar putea îmbunătăți comportamentul și sănătatea mintală a copiilor cu ADHD.

Chiar și așa, părinții sunt sfătuiți să ceară sfatul medicului pediatru înainte de a le oferi copiiilor cu ADHD suplimente cu magneziu. Specialiștii mai spun și că persoanele care iau medicamente stimulatoare ar trebui să consume o doză sănătoasă de magneziu din ceea ce mănâncă la cină, pentru că-i ajută în combaterea insomniei.  
Cantități mari de magneziu se găsesc în: 

  • caju
  • avocado
  • ciocolată neagră (cu peste 75% cacao)
  • orez brun  

Totuși, este important să dozezi corespunzător magneziul. O cantitate prea mare de magneziu poate fi toxic și poate duce la probleme digestive. De altfel, este important de menționat că magneziul poate interacționa cu mai multe tipuri de medicamente, inclusiv inhibitori ai pompei de protoni, antibiotice, anumite diuretice și bifosfonați, medicamente pentru osteoporoză. De aceea, este esențial să discuți cu medicul înainte de a-i oferi copilului cu ADHD suplimente de Magneziu. 

Vitamina B6 sau piridoxina

Un studiu mai vechi de peste hotare a arătat că există o tendință în îmbunătățirea comportamentului la copiii cu ADHD care au primit doze de vitamina B6, în comparație cu cei care au primit metilfenidat și o substanță placebo. Este nevoie de studii mai amănunțite pentru a confirma această tendință, așa că reține că vitamina B6 este recomandată doar dacă micuțul suferă de o carență de piridoxină.

Zincul

Un studiu a descoperit niveluri serice scăzute de zinc în rândul copiilor sănătoși care au primit diagnosticul de ADHD (și nicio altă problemă de sănătate), în comparație cu un grup de copii care nu suferă de această tulburare. Un alt studiu a sugerat că aportul de zinc poate fi important pentru răspunsul copiiilor cu ADHD la dextroamfetamină (un medicament folosit pentru tratamentul deficitului de atenție). Iar o cercetare recentă a observat o relație izbitoare între nivelul scăzut de zinc și simptomele ADHD 2.

Acizii grași esențiali

Unele studii au arătat că micuții cu ADHD au o rată mai mare de simptome nespecifice tipice unei deficiențe (lipse) de acizi grași esențiali Omega-3 (de exemplu, senzația sporită de sete și atopie, adică o manifestare de hipersensibilitate alergică). Uleiul de primulă (evening primrose) sau luminița-nopții sau luminiță de seară conține peste 70% acid linoleic și aproape 90% acid gamma linoleic și este renumit pentru faptul că îmbunătățește comportamentul copiilor hiperactivi.

O altă sursă de acizi grași esențiali Omega-3 este uleiul de pește de mare adâncime, care conține acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras polinesaturat cu lanț lung, al cărui precursor este acidul alfa-linoleic. Studiile controlate efectuate pe tema suplimentării cu acizi grași în cazul copiilor cu ADHD au arătat minime îmbunătățiri ale comportamentului. E bine de știut că Omega-3 ajută la menținerea funcțiilor cerebrale și a sistemului imunitar.

O revizuire din 2017 a 16 studii privind beneficiile acizilor grași Omega-3 și Omega-6 în rândul copiilor și adolescenților cu ADHD sugerează că acești acizi grași pot ajuta la îmbunătățirea:

  • hiperactivității
  • impulsivității
  • atenției
  • procesului de învățare
  • memoriei

Polifenoli

Polifenolii sunt nutrienți naturali din plante care au mai multe beneficii pentru sănătate, printre care, întăresc sistemul imunitar. Dar polifenolii joacă și un rol important în restabilirea echilibrului neurologic la persoanele diagnosticate cu ADHD. Un studiu din 2018 privind tratamentul cu antioxidanți dietetici a arătat că polifenolii pot echilibra nivelurile de oxidanți și antioxidanti și pot regla activitatea sistemului imunitar 3. Specialiștii spun că creierul persoanelor cu ADHD poate fi mai predispus la daune oxidative. Dar consumul de polifenoli poate ajuta la reducerea acestor daune, fie prin suplimente, fie prin consumul alimentelor bogate în polifenoli. 

Aceștia se întâlnesc în:

  • afine
  • mure
  • zmeură
  • vânătă
  • ceapă
  • varză

Cercetătorii atrag atenția că suplimentele de polifenoli pot interacționa cu anumite medicamente, afectând eficacitatea acestora. De aceea, este important să discuți cu medicul dacă micuțul tău ia medicamente și dacă ai vrea ca aceasta să încerce suplimentele cu polifenoli.

L-teanina

L-teanina este un aminoacid care poate spori concentrarea, calmul și vigilența fără efectele secundare ale medicamentelor stimulatoare, inclusiv tensiune arterială crescută și insomnie, atrag atenția specialiștii. În plus, un studiu din 2019 privind impactul L-teaninei și cofeinei la cinci copii cu ADHD sugerează că acest aminoacid poate crește capacitatea de atenție și poate scădea riscul de pierdere a memoriei4

Cu toate acestea, este important să reții că acest studiu a fost foarte mic și ceea ce funcționează pentru unii oameni poate să nu funcționeze pentru alții.

Melatonina

Melatonina este un supliment popular pentru insomnie. Pentru persoanele cu probleme de somn cauzate de ADHD, administrarea de melatonină le poate ajuta să se relaxeze noaptea și să aibă un somn mai bun. Iar un studiu mai vechi arată că melatonina pare a fi eficientă în tratarea insomniei cronice la copiii cu ADHD.  

Alte abordări: remediile din plante

Plantele cu efecte sedative sunt destul de populare și sunt folosite în compoziția anumitor suplimente, mai ales că frecvența tulburărilor de somn este mare la copiii cu ADHD. Cele mai populare plante cu proprietăți sedative sunt mușețelul, roinița (Melissa officinalis), valeriana, floarea pasiunii și hameiul.

Ceaiurile din plante (precum cele preparate din mușețel, mentă, lemon grass sau iarbă de lămâie și cele preparate din alte plante și flori) sunt considerate a fi o modalitate sigură și eficientă de a ajuta un copil să se relaxeze. Cu toate acestea, mare atenție dacă le folosești pe termen lung, pentru că acesta trebuie considerat un posibil semn al faptului că micuțul are o problemă medicală care trebuie identificată și tratată.

Cere sfatul medicului pediatru sau unui medic specialist în fitoterapie înainte de a-i administra celui mic remedii din plante, pentru că și acestea pot avea efecte adverse și interacțiuni cu anumite medicamente ori substanțe, și înainte de a-i da anumite suplimente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The effect of vitamin D and magnesium supplementation on the mental health status of attention-deficit hyperactive children: a randomized controlled trial”, BMC Pediatrics, 2021, Mostafa Hemamy, Naseh Pahlavani, Alireza Amanollahi, Sheikh Mohammed Shriful Islam, Jenna McVicar, Gholamreza Askari & Mahsa Malekahmadi
https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-021-02631-1
2 Studiul „Zinc status in attention-deficit/hyperactivity disorder: a systematic review and meta-analysis of observational studies”, Scientific Reports volume 11, 2021, Seyed Mojtaba Ghoreishy, Sara Ebrahimi Mousavi, Farzaneh Asoudeh & Hamed Mohammadi
https://www.nature.com/articles/s41598-021-94124-5
3 Studiul „Rationale for Dietary Antioxidant Treatment of ADHD”,Nutrients. 2018 Apr, Annelies A. J. Verlaet, Carlijn M. Maasakkers, Nina Hermans, Huub F. J. Savelkoul
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946190/
4 Studiul „L-theanine and Caffeine Improve Sustained Attention, Impulsivity and Cognition in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorders by Decreasing Mind Wandering (OR29-04-19)„Curr Dev Nutr. 2019, Chanaka Kahathuduwa, Sarah Wakefield, Blake West, Jessica Blume, Ann Mastergeorg
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6574559/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0