Va trosnesc genunchii? Atentie la riscul de artrita!

Potrivit unui studiu nou, daca va trosnesc genunchii, este posibil sa dezvoltati artrita in viitorul apropiat. Expertii sustin ca este normal ca genunchii sa produca uneori anumite sunete, iar daca va trosnesc in timp ce faceti yoga, probabil nu e nimic ingrijorator.

Dar in cadrul acestui studiu nou, adultii de varsta mijlocie si varstnicii care au precizat ca le trosnesc genunchii des, au fost mai predispusi la dezvoltarea simptomelor de artrita in anul urmator. 11% dintre cei care s-au plans ca le trosnesc „mereu” genunchii, au dezvoltat artrita in decursul unui an. Doar 4,5% dintre cei care au declarat ca nu le trosnesc „niciodata” genunchii, au dezvoltat artrita. Restul au fost undeva la mijloc. Dintre persoanele care au precizat ca le trosnesc genunchii „uneori” sau „deseori”, aproximativ 8% au dezvoltat simptome ale artritei genunchiului in urmatorul an.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In termeni medicali, aceste zgomote produse de articulatii se numesc crepitus.

In general, pacientii se plang din aceasta cauza, a spus dr. Grace Lo, principalul cercetator din cadrul studiului. Aceasta este profesor asistent la Colegiul de Medicina Baylor din Houston.  Pana in prezent, nu este clar daca crepitusul poate estima simptomele artritei genunchiului. Cu alte cuvinte, oamenii au dovada degradarii cartilajului cu ajutorul radiografiilor, dar in acelasi timp, inregistreaza si simptome, adica dureri frecvente si rigiditate.

„Studiul nostru sugereaza ca crepitusul nu este complet benign” a spus Lo. „Este un semn ca se intampla ceva la nivelul articulatiilor genunchiului.”

Dr. Joseph Bosco, chirurg ortoped care nu a participat la studiu, a fost de acord ca ar trebui sa consultati un medic daca aveti crepitus in mod frecvent. „Majoritatea persoanelor resimt trosnituri la nivelul genunchilor” a spus Bosco, profesor in cadrul Langone Medical Center (Centrului Medical Langone) din New York. „Este necesar sa recurga la inlocuirea articulatiilor genunchiului? Nu.” Dar a adaugat ca „daca aveti crepitus in mod regulat, trebuie sa va consultati.”

Constatarile, publicate pe 4 mai in revista Arthritis Care & Research, au anumite limitari. In primul rand, cei aproape 3500 de participanti la studiu s-au confruntat cu un risc ridicat de dezvoltare a artritei genunchiului, a explicat Lo.

Varsta participantilor a variat de la 45 la 79 de ani. Unii riscau sa dezvolte artrita la nivelul genunchiului din cauza varstei inaintate, in timp ce altii se confruntau cu factori de risc, precum obezitatea sau istoric de accident semnificativ la genunchi. Lo sustine ca nu este clar daca rezultatele se aplica si in cazul, spre exemplu, unei persoane de 35 de ani careia ii trosnesc genunchii cand alearga.

 

 

In plus, desi participantii la studiu nu au resimtit initial simptome ale artritei genunchiului, in cazul unora, radiografiile au aratat anumite semne ale aparitiei artritei. In acest grup, semnalele de alarma au fost ridicate de crepitus: Persoanele carora le trosnesc genunchii „uneori” sau „intotdeauna” au fost de trei ori mai predispuse sa dezvolte artrita la nivelul genunchiului fata de cele care nu au avut „niciodata” crepitus.

Potrivit spuselor lui Lo, rezultatele ar putea sa fie utile in practica medicala zilnica. „Daca pacientii se plang ca le trosnesc genunchii frecvent, ar trebui sa-si faca o radiografie” a spus aceasta. Daca radiografia arata semne de artrita, atunci riscul de a dezvolta simptome in viitorul apropiat este probabil semnificativ, a precizat Lo. Din pacate, nu exista niciun medicament care sa stopeze evolutia artritei. In cazul pacientilor supraponderali, pierderea in greutate ar fi de ajutor, a mai precizat Lo.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unii, a adaugat ea, ar putea beneficia de pe urma intaririi musculaturii care sustine genunchiul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0