Va trosnesc genunchii? Atentie la riscul de artrita!

Dacă genunchii tăi trosnesc, zgomotele ar putea fi un indicator al artritei precoce, chiar dacă articulația nu doare, potrivit unuia dintre primele studii pe termen lung privind asocierea dintre genunchii care trosnesc și bolile articulare.

Dar nu orice genunchi care trosnește este bolnav, arată, de asemenea, studiul, ceea ce face important să încerci să înțelegi ce ar putea însemna zgomotele specifice ale genunchiului.

Pentru mulți dintre noi, dezvoltarea unor sunete ca de măcinat, de pocnire sau de scârțâit în genunchi poate părea aproape ca un ritual de trecere la vârsta mijlocie. Zeci de milioane de oameni cu vârsta peste 40 de ani raportează că aud cel puțin ocazional zgomote în genunchi, o afecțiune care în cercurile medicale poartă numele de crepitus.

STUDIUL IM011-054

Ce este acel sunet?

Crepitusul poate fi benign și este foarte asemănător cu pocnirea degetelor sau a spatelui. În timpul exercițiilor precum genuflexiuni și fandari, forța asupra articulației genunchiului poate strânge orice gaz care se află în lichidul sinovial din jurul genunchiului (lichidul sinovial are ca rol să protejeze și să lubrifieze articulațiile), provocând un sunet ca  de „măcinare”.

Deși poate fi tulburător dacă nu știi ce este, această formă de crepitus nu este, în general, dureroasă sau dăunătoare. Este obișnuit la persoanele de toate vârstele, iar un studiu din 2013 publicat în Clinical Orthopedics and Related Research a determinat că, chiar și la pacienții care suferă de crepitus după o intervenție chirurgicală la genunchi, trosnitul fără durere nu este un motiv de îngrijorare.

Specialiștii spun că dacă ai 30 de ani și ești la sală și faci genuflexiuni și genunchii îți trosnesc, asta nu înseamnă că ceva nu este în regulă”. În schimb, dacă ai 65 de ani și te dor genunchii când urci și cobori scările și simți o senzație de măcinat, acesta ar putea fi un semn al osteoartritei”, care este forma obișnuită, de „uzură” a artrită.

La mulți oameni, crepitusul poate fi de fapt sunetul structurilor articulare care se îmbină – și acesta este un semn al potențialelor probleme la genunchi care vor apărea, explică kinetoterapeuții.

Cercetătorii și clinicienii au fost de mult timp nehotărâți dacă apariția crepitului la genunchi semnalează și începuturile artritei, cu deteriorarea ei lentă, dar necruțătoare a cartilajului și a oaselor, sau dacă zgomotele sunt doar enervante, dar de altfel benigne.

Rezultatele studiilor anterioare privind asocierile dintre crepitus și artrită au fost contradictorii, unele indicând o probabilitate puternică ca cineva ai cărui genunchi trosnesc, de asemenea, să aibă artrită subiacentă, iar alții să nu aibă nicio problemă de sănătate.

Multe dintre aceste studii, totuși, s-au uitat la genunchii oamenilor la un moment dat, lăsând sub semnul întrebării relația fundamentală dintre crepitus și debutul artritei de-a lungul anilor.

Cum să faci față trosnitului genunchilor

Cu crepitus, durerea asociată este semnal de alarmă. În acel moment, este esențial să te oprești din ceea ce făceai și să soliciți asistență medicală de la un ortoped calificat, kinetoterapeut sau medic de medicină sportivă. Ei te pot ajuta să determini exact ce se întâmplă în articulația genunchiului, precum și cel mai bun curs de tratament pentru durerea de genunchi, dacă este necesar.

În cazurile de probleme ale genunchiului, crepitul este în general asociat cu durerea care se clasifică mai mult de 2 pe o scară de la 1 la 10. Disconfortul poate dura chiar și după ce te-ai oprit din ce făceai și până la 24 de ore sau mai mult și adesea însoțește umflarea articulațiilor.

Ce spune studiul

Potrivit unui studiu care a fost publicat în Arthritis Care & Research,un grup de cercetători de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston și alte instituții au decis să se concentreze pe sănătatea pe termen lung și pe scârțâitul genunchilor a aproape 3.500 de participanți.

La acest studiu național la scară largă s-au înscris mii de adulți cu risc de a dezvolta artrită din cauza vârstei, a masei corporale sau a altor factori. Persoanele care au peste 45 de ani sau care se confruntă cu exces de greutate au un risc foarte mare de a se confrunta cu artrită la nivelul genunchiului.

Bărbații și femeile care au participat la studiu au vizitat un laborator anual timp de cel puțin patru ani pentru o radiografie a genunchiului și un examen care include chestionare despre durerile articulare și cât de des scârție genunchii lor.

Dar în cadrul acestui studiu, adulții de vârstă mijlocie și vârstnicii care au precizat că le trosnesc genunchii des au fost mai predispuși să dezvolte simptome de artrită în anul următor. 

11% dintre cei care s-au plâns că le trosnesc „mereu” genunchii au dezvoltat artrită în decursul unui an. Doar 4,5% dintre cei care au declarat că nu le trosnesc „niciodată” genunchii au dezvoltat artrită.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Restul au fost undeva la mijloc. Dintre persoanele care au precizat că le trosnesc genunchii „uneori” sau „deseori” aproximativ 8% au dezvoltat simptome ale artritei genunchiului în următorul an.

În general, simptomele participanților la studiu nu s-au înrăutățit semnificativ, mai ales în primul an de studiu. Aproximativ 18% dintre articulațiile studiate au progresat de la o posibilă artrită - durere sau o radiografie îngrijorătoare - până la apariția întregului spectru al durerilor și al unei radiografii cu pinteni.

Mulți dintre cei din cei 18% dintre participanți au raportat, de asemenea, că au crepitus la începutul studiului. Exemplul a fost deosebit de mare în rândul persoanelor cărora li s-a făcut radiografii la genunchi și care aveau un început de artrită, dar care nu raportaseră prea multe dureri articulare. În acel grup, crepitus era o alarmă zgomotătoare; scârțâiturile au indicat puternic că aceștia vor dezvolta o boală mai severă a genunchiului după un an sau patru.

Dar asta nu a fost valabil pentru toți cei cu crepitus. Pentru unii, genunchii lor au rămas de-a lungul anilor de studiu.

Rezultatul studiului arată că natura exactă a relației dintre zgomotele genunchiului și sănătatea genunchiului rămâne enigmatică, spune dr. Grace Lo, profesor asistent de medicină la Baylor, care a condus studiul și încă nu este clar ce produce aceste sunete în articulație. 

Dar, în general, pocnitul și scârțâitul te avertizează că ar trebui să ajungi la un consult medical,  deoarece a existat în mod clar o asociere în acest studiu între acustica crepitusului și debutul tăcut, chiar insidios, al artritei, care era vizibil pe o radiografie, dar care nu provoaca încă durere.

Crepitus, cu alte cuvinte, poate sugera că există probleme la nivelul articulației, deși nu se manifestă și prin durere.

Vestea bună este că dacă te confrunți cu crepitus, indicând că artrita poate începe, se poate permite intervenția timpurie. Nu există nici un tratament pentru artrita genunchiului, dar pierderea în greutate și exercițiile fizice încetinesc adesea progresia bolii.

Limitările studiului

În primul rând, cei aproape 3.500 de participanți la studiu s-au confruntat cu un risc ridicat de dezvoltare a artritei genunchiului.

Vârsta participanților a variat de la 45 la 79 de ani. Unii riscau să dezvolte artrită la nivelul genunchiului din cauza vârstei înaintate, în timp ce alții se confruntau cu factori de risc, precum obezitatea sau istoric de accident semnificativ la genunchi. Cercetătorii susțin că nu este clar dacă rezultatele se aplică și în cazul, spre exemplu, unei persoane de 35 de ani căreia îi trosnesc genunchii când aleargă.

În plus, deși participanții la studiu nu au resimțit inițial simptome ale artritei genunchiului, în cazul unora, radiografiile au arătat anumite semne ale apariției artritei. În acest grup, semnalele de alarma au fost ridicate de crepitus: Persoanele cărora le trosnesc genunchii „uneori” sau „întotdeauna” au fost de trei ori mai predispuse să dezvolte artrită la nivelul genunchiului fata de cele care nu au avut „niciodată” crepitus.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Subjective Crepitus as a Risk Factor for Incident Symptomatic Knee Osteoarthritis: Data From the Osteoarthritis Initiative”, publicat în Arthritis care & research, în 2018, autori: Grace H Lo, Michael T Strayhorn, Jeffrey B Driban, Lori Lyn Price, Charles B Eaton, Timothy E Mcalindon 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28470832/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0