Durerea Articulatiilor - Tipuri, Cauze si Remedii

1. Despre durerile de articulații
   a. Cele mai afectate articulații ale corpului
   b. Tipuri de dureri de articulații
   c. Când trebuie să mergi la doctor pentru dureri de articulații?
   d. Cauzele durerii articulațiilor
   e. Diagnosticarea durerilor de articulații
   f. Factorii de risc pentru durerea articulațiilor
2. Complicații ale durerilor articulațiilor
3. Cum se tratează durerea articulațiilor?
   a. Soluții pentru calmarea rapidă a durerii articulațiilor
   b. Tratament medicamentos pentru durerea articulațiilor
   c. Alte remedii pentru durerea articulațiilor
4. Cum se previne durerea articulațiilor?

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Despre durerile de articulații

Articulațiile formează legăturile dintre oase, oferă susținere și te ajută să te miști. Orice deteriorare sau lezare a articulațiilor provocată de o boală sau de o accidentare (un traumatism) poate să îți afecteze mișcarea și poate să provoace multă durere. 

Diferite boli pot duce la durerile de articulații, inclusiv osteoartrită, poliartrită reumatoidă, bursită, gută, întinderi, entorse și alte traumatisme.

Durerile de articulații sunt extrem de frecvente, după cum arată statisticile și, dacă sunt întrebați, o mare parte dintre adulți recunosc că au avut o durere la nivelul articulațiilor în ultimele 30 de zile.

Cele mai afectate articulații ale corpului

Tot statisticile arată că durerea de genunchi este una dintre cele mai întâlnite neplăceri de la nivelul articulațiilor mari din corp, urmată de durerile de sold și durerile de umăr, însă durerile de articulații pot afecta orice altă parte a corpului, începând de la articulațiile de la glezne și picioare și până la articulațiile umerilor și articulațiile mâinilor. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, articulațiile dureroase sunt tot mai frecvente.

Tipuri de dureri de articulații

Există mai multe tipuri de dureri de articulații, așa că este extrem de util să le cunoști, să le diferențiezi și să mergi la medic pentru a le trata în mod corespunzător. Există cazuri extrem de severe de dureri de articulații, care necesită tratament regulat. În funcție de intensitatea durerii și de natura bolii care afectează articulațiile, medicul îți poate prescrie un tratament personalizat.

Durerea articulațiilor este denumită și artralgie. În general, durerea de articulație care este non-inflamatorie este cunoscută sub numele de artralgie, pe când durerea inflamatorie este clasificată ca artrită. Iată mai jos mai multe tipuri de dureri de articulații, apărute sub diverse afecțiuni:

1. artrită;
2. osteoartrită (artroză este un alt nume folosit pentru osteoartrită);
3. gută;
4. artrită reumatoidă;
5. artrită post-traumatică;
6. artrită migratorie;
7. articulații dureroase - inflamarea apare în interiorul articulațiilor;
8. articulații sensibile la durere, când persoana afectată le mișcă, acestea sunt dureroase;
9. umflarea articulațiilor;
10. articulațiile rigide (redoarea articulară);
11. bursită;
12. artropatia Charcot;
13. afecțiunile articulației temporo-mandibulare;
14. roșeața articulațiilor;
15. efuziunea articulațiilor, adică acumularea de lichid sinovial în spațiul unei articulații;
16. efuziunea articulațiilor - acest tip de durere articulară poate fi infecțioasă, adică nu este de natură inflamatorie;
17. efuziune în interiorul unei articulații, cu hemoragie;
18. durerea de gleznă și tendinită;
19. necroza avasculară (sau osteonecroză);
20. bătătură (inflamație la picior) - acea umflătură dureroasă care apare la prima articulație a degetului mare de la picior;
21. boala Paget, o boală cronică asociată cu durerile de articulații;
22. dureri articulare severe - orice durere de articulații se poate transforma într-o durere severă dacă este lăsată netratată.

Când trebuie să mergi la doctor pentru dureri de articulații?

Durerile de articulații pot varia de la durere ușoară, dar care este iritantă, până la dureri debilitante (care scad rezistența organismului). Durerile articulare pot dispărea după câteva săptămâni (dureri acute) sau pot să dureze mai multe săptămâni sau luni (dureri cronice). 

Chiar și durerea pe termen scurt și umflarea articulațiilor pot să îți afecteze calitatea vieții. Indiferent de cauza durerilor de articulații, trebuie să mergi la medic pentru a primi tratamentul corespunzător. Dacă te întrebi deja când trebuie să mergi la doctor pentru dureri de articulații, răspunsul este simplu: dacă ai durere la nivelul articulației care persistă după o săptămână, atunci acea durere ar trebui să fie evaluată de un medic. Mai mult, durerea severă apărută în interiorul articulației ar trebui evaluată din punct de vedere medical cât mai curând posibil.

Cauzele durerii articulațiilor

Durerile articulare pot fi cauzate de traumatisme sau de boli care afectează oricare dintre următoarele structuri: ligamente, burse sau tendoane din preajma articulației. Traumatismele sau bolile pot afecta, de asemenea, ligamentele, cartilajul și oasele din articulație, ducând astfel la o articulație dureroasă. Durerea este, totodată, o caracteristică a inflamației articulare (artrită) și a infecției articulare și, extrem de rar, ea poate fi o cauză a cancerului apărut la nivelul articulației. Durerea în interiorul articulației este o cauză comună a durerii de umăr, durerii de gleznă și a durerii de genunchi.

Recomandările Experților DOC

Durerea articulară mai este numită, în limbajul de specialitate, artralgie. Și bolile cu transmitere sexuală (BTS) precum clamidioza și gonoreea pot duce la durerile articulațiilor. Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de articulații este artrita. Alte cauze care pot fi sursă a durerilor de articulații sunt:

  • bursita sau inflamația unui mic sac umplut cu lichid (numit bursă), situat în apropierea articulațiilor;
  • lupusul;
  • guta;
  • anumite boli infecțioase, cum ar fi oreionul, gripa și hepatita;
  • distrugerea cartilajului din rotulă;
  • o lovitură sau mai multe la nivelul articulațiilor;
  • tendinita sau inflamația unui tendon;
  • o infecție a osului;
  • folosirea excesivă a unei articulații;
  • cancerul;
  • fibromialgia;
  • osteoporoza;
  • sarcoidoza;
  • rahitismul.

Diagnosticarea durerilor de articulații

Există o serie de teste și examinări pentru a diagnostica durerile de articulații. Medicul va alcătui un istoric medical al simptomelor pacientului care au dus la durerea articulațiilor sau care sunt asociate cu durerea de articulații a acelui pacient. Medicul va încerca să afle și va discuta cu persoana afectată care este activitatea - dacă există vreuna - în care pacientul era implicat atunci când durerea articulațiilor a început.

De asemenea, este important de discutat care sunt afecțiunile care agravează sau care calmează ori care afectează gradul de durere pe care o simte pacientul. După consultul pacientului, este posibil să fie nevoie de mai multe teste, inclusiv analize de sânge și radiografii sau alte metode de investigație imagistică.

Ocazional, un RMN este util dacă problema necesită mai multe investigații pentru a putea fi identificată. Așadar, medicul va efectua un consult, după care va adresa o serie de întrebări despre durerea articulară. Aceste etape pot fi de ajutor, pentru că îl ajută să reducă paleta potențialelor cauze ale durerii de articulație.

O radiografie articulară poate fi necesară uneori pentru identificarea degenerării articulației legate de artrită. Dacă medicul suspectează că există o altă cauză la baza durerii, poate recomanda teste de sânge, pentru a determina dacă există anumite boli autoimune. Totodată, medicul poate recomanda efectuarea unui test de sânge pentru viteza de sedimentare a hematiilor, pentru a măsura nivelul inflamației din corp sau poate să recomande o hemoleucogramă completă.

Factorii de risc pentru durerea articulațiilor

O mulțime de factori diferiți pot să se intercaleze și pot crește probabilitatea ca o persoană să își deterioreze articulațiile. De exemplu, sportivii au un risc mai mare să aibă traumatisme la nivelul articulațiilor, comparativ cu persoanele care nu sunt sportive. Alți factori de risc pentru durerea articulațiilor sunt:

  • vârsta - degenerarea articulațiilor de obicei apare la adulții vârstnici;
  • istoricul familial - persoanele care au membri apropiați din familie care sunt diagnosticați cu osteoartrită sunt mai predispuse să dezvolte această boală;
  • genul - femeile sunt mai predispuse să dezvolte afecțiuni precum artritele, comparativ cu bărbații;
  • traumatismele sau accidentările - loviturile sau leziunile care se produc atunci când persoana practică un anumit sport sau suferă un accident cresc riscul bolilor degenerative care afectează articulațiile;
  • istoricul medical - persoanele născute cu articulații cu malformații sau cu un cartilaj defectuos au un risc mai mare de a suferi de dureri articulare; bolile de oase și bolile articulare cresc, de asemenea, riscul unor boli precum boala Paget sau artrita septică.
  • obezitatea - greutatea în plus pune o presiune mai mare pe articulațiile noastre, cum ar fi cele ale genunchilor. Tot obezitatea poate cauza artrită la nivelul articulațiilor mici, precum cele ale mâinilor.

Complicații ale durerilor articulațiilor

Degenerarea sau deteriorarea articulațiilor înseamnă pierderea totală sau parțială a unor însușiri funcționale caracteristice articulațiilor respective. Degenerarea poate schimba enorm stilul de viață și/sau calitatea vieții pacientului, în special de-a lungul timpului, deoarece boala se agravează în timp, iar pacientul simte dureri articulare tot mai mari.

De fapt, artrita și deteriorarea articulațiilor pot, în cele din urmă, să provoace un handicap semnificativ. Durerea și rigiditatea articulațiilor pot să devină destul de severe, suficient cât să facă dificilă fiecare zi sau să împiedice persoana să lucreze.

Dacă te confrunți cu umflarea articulațiilor sau cu rigiditatea acestora (iar semnele persistă mai mult de două săptămâni), fă-ți o programare la medic. Adițional, mergi la un doctor dacă:

  • o articulație devine din ce în ce mai dureroasă și tot mai umflată;
  • dacă articulațiile mari care îți susțin greutatea (de pildă, articulațiile genunchilor) cedează atunci când faci mișcare (atunci când urci sau cobori scările, te dor genunchii);
  • dacă te confrunți cu o durere extremă bruscă sau cu o imobilitate bruscă într-o articulație.

Cum se tratează durerea articulațiilor?

Indiferent care ar fi cauza durerii articulațiilor tale, poți, de obicei, să o ții sub control cu ajutorul medicamentelor, fizioterapiei sau tratamentelor alternative. Medicul va încerca, mai întâi, să diagnosticheze și să trateze problema care provoacă durerea articulațiilor. Obiectivul tratamentului pentru durerea articulațiilor este să reducă durerea și inflamația și să păstreze funcția articulațiilor, adică acestea să funcționeze normal. Opțiunile de tratament includ:

Soluții pentru calmarea rapidă a durerii articulațiilor

Tratamentul pentru durerea articulațiilor este direcționat către cauza precisă de la baza acelei dureri. Dacă problema este un traumatism, o lovitură nu foarte gravă, tratamentul inițial include adeseori câteva soluții pentru calmarea rapidă a durerii, cum ar fi odihnă, aplicarea unor comprese reci cu gheață și medicamente antiinflamatoare. S-ar putea ca medicamentele adiționale pentru controlul durerii să nu fie necesare.

Tratament medicamentos pentru durerea articulațiilor

Tratamentul medicamentos depinde de cauza care stă la baza durerii articulațiilor. Dacă artrita este cea care provoacă durerea de articulații, pacientul poate avea nevoie de medicamente antiinflamatoare și de o varietate de alte medicamente, în funcție de tipul de artrită. În unele cazuri, tratamentul medicamentos nu este suficient. Care sunt medicamentele indicate pentru tratarea durerii articulațiilor? 

Medicamentele folosite pentru a trata durerile de articulații depind de tipul de durere articulară pe care o descrie pacientul:

  • medicamente antiinflamatoare, care sunt folosite pentru a calma inflamația;
  • medicamente contra durerii (calmante sau antialgice);
  • medicamente contra gutei;
  • medicamente pentru suprimarea unui răspuns imun, prescrise în poliartrita reumatoidă;
  • injecții cu cortizon, pentru a trata inflamația din articulație;
  • medicamente sau agenți biologici, pentru a trata artrita reumatoidă, artrita psoriazică și spondilita anchilozantă;
  • medicamentele care tratează spasmele musculare (cele care relaxează mușchii) pot fi folosite împreună cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru a crește efectul.

Alte remedii pentru durerea articulațiilor

Pe lângă tratamentul medicamentos și cel chirurgical, există și alte remedii pentru durerea articulațiilor, cum ar fi suplimentele naturale și o serie de schimbări în dietă pentru ameliorarea durerilor articulațiilor; totodată, pacienții pot încerca fizioterapia, kinetoterapia, acupunctura, masajul, tratamentul balnear, terapiile acvatice (adică exercițiile în apă) și exercițiile pentru întărirea musculaturii din jurul articulațiilor. Toate acestea se fac la recomandarea medicului specialist.

Pacienții care vor să scape de durerea articulațiilor mai pot încerca următoarele variante:

  • Agenți topici, cum ar fi cremele sau gelurile cu capsaicină, o substanță care se găsește în ardeii iuți; capsaicina poate calma durerea articulară cauzată de artrită și alte afecțiuni. Capsaicina blochează substanța P, care ajută la transmiterea semnalelor durerii, și declanșează eliberarea unor substanțe chimice în corp, numite endorfine, care blochează durerea.
  • Injecții - pentru persoanele care nu pot să calmeze durerea în urma folosirii medicamentelor cu administrare orală sau celor cu aplicare locală, medicul poate injecta medicamente din clasa steroizilor (care pot fi combinate cu un anestezic local) direct în articulație, la fiecare 3 sau 4 luni. Injecțiile cu steroizi sunt cel mai adesea folosite la pacienții cu artrită, tendinită ori boală degenerativă articulară.
  • Alte opțiuni legate de injecții includ: (1) îndepărtarea (sau aspirarea) lichidului din articulația afectată, procedura care este efectuată de un specialist, și (2) injecțiile cu hialuronan, o versiune sintetică a lichidului articular natural; aceste injecții cu acid hialuronic (hialoronan) sunt folosite pentru a trata osteoartrita.
  • Terapia fizică - poți lucra alături de un fizioterapeut pentru a-ți întări mușchii din jurul articulației, pentru a-ți stabiliza articulația afectată și pentru a-ți îmbunătăți gama de mișcări. Terapeutul va folosi numeroase tehnici pentru a te ajuta să îți miști corect articulația.
  • Tratamente alternative - unele cercetări au indicat că suplimentele cu glucozamină și condroitină pot fi de ajutor în cazul durerii articulațiilor și pot să îmbunătățească funcția articulațiilor. Ambele substanțe sunt componente ale cartilajului normal, cel care ajută la mișcarea oaselor și care protejează articulațiile. Suplimentele cu glucozamină și condroitină sunt disponibile sub formă de capsule, tablete, pudră sau în formă lichidă.

Dacă ești o persoană supraponderală, dacă dai jos kilogramele în plus, acest lucru poate să preia o parte din presiunea exercitată pe articulațiile dureroase. Exercițiile fizice sunt un mod eficient de a slăbi, dacă sunt însoțite de o dietă sănătoasă, însă ai grijă să alegi exerciții cu un impact redus, care nu vor solicita și mai mult articulațiile. Înotul și mersul pe bicicletă se numără printre cele mai bune exerciții, deoarece nu au un impact mare asupra articulațiilor. Și înotul, cât și exercițiile în apă te ajută, pentru că aceste activități preiau o parte din presiunea de pe articulații.

Cum se previne durerea articulațiilor?

Dacă durerea articulațiilor poate sau nu să fie prevenită, acest lucru depinde de anumiți factori, dacă este sau nu cauzată de o boală sau de un traumatism. Accidentările la nivelul articulațiilor pot fi adeseori prevenite dacă se poartă echipamentul sportiv corespunzător. Bolile, în general, nu pot fi evitate, dar odată ce tratamentul medical a fost inițiat, durerile pot fi în esență prevenite sau măcar durerile articulare recurente pot fi, într-o oarecare măsură, prevenite.

Medicul sau fizioterapeutul pot recomanda și o serie de exerciții fizice pentru întărirea organismului. Nu mai puțin important, un stil de viață sănătos este de ajutor pentru prevenirea durerilor de articulații.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Joint Pain
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17752-joint-pain
NHS - Joint pain
https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0