Recomandari pentru articulatii sanatoase

Articulațiile sunt structuri anatomice esențiale în corpul uman, cu roluri importante în funcționarea sistemului musculo-scheletic și a întregului corp. Pentru a avea articulații sănătoase în ciuda trecerii anilor, poți folosi câteva strategii eficiente. 

Rolurile articulațiilor

Iată câteva dintre rolurile articulațiilor:

Mișcare

Articulațiile permit mișcarea oaselor și a altor structuri anatomice. Acestea acționează ca puncte de conexiune între oase și permit flexibilitate și mobilitate în toate părțile corpului. De exemplu, articulațiile genunchilor și ale șoldurilor permit mersul și alergatul, în timp ce articulațiile cotului și încheieturii mâinii facilitează mișcările brațelor și mâinilor.

Stabilizare

Articulațiile contribuie la menținerea stabilității corpului în timpul mișcării. Acestea sunt susținute de mușchi, ligamente și tendoane care acționează împreună pentru a păstra oasele în poziție corectă și pentru a preveni dislocările sau alte leziuni.

Absorbția șocurilor

Articulațiile au capacitatea de a absorbi șocurile și presiunile care apar în timpul activităților fizice. De exemplu, articulația genunchiului acționează ca un amortizor atunci când alergi sau sari.

Flexibilitate

Articulațiile permit o gamă variată de mișcări în diferite direcții. De exemplu, articulația umerilor permite ridicarea și rotirea brațelor, ceea ce ne ajută în efectuarea multor activități zilnice.

Transmiterea forței

Articulațiile permit transferul forței de la mușchi la oase. Aceasta este esențială pentru realizarea mișcării și a acțiunilor fizice.

Protecția organelor interne

Unele articulații, cum ar fi articulațiile coapselor și ale umerilor, oferă protecție organelor interne, cum ar fi inima și plămânii.

Sensibilitate și comunicare

Anumite articulații, cum ar fi cele de la mâini, sunt bogate în receptori senzoriali, ceea ce le permite să trimită informații către creier pentru a ajuta la reglarea mișcărilor fine și la perceperea texturilor și formelor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum să ai articulații mai sănătoase?

Iată o serie de recomandări pentru articulații sănătoase și nedureroase:

Nu uita de exercițiile fizice

Exercițiile care întăresc musculatura și stimulează flexibilitatea sunt esențiale. Exercițiile de mers pe jos, înot, mers pe bicicletă și exercițiile de rezistență ajută la întărirea acestor mușchi, deci asigură-te că le introduci în rutina ta de zi cu zi. Foarte important, încălzește articulațiile înaintea programului de exerciții, așa cum ni se spune încă din copilărie la orele de sport de la școală. Încălzirea articulațiilor pregătește organismul pentru a trece la programul de exerciții fizice, prevenind eventualele leziuni din timpul activității fizice.

Menține-te la o greutate normală

Pe măsura înaintării în vârstă, poate deveni mai greu să te menții la o greutate normală, dar nu imposibil. Dacă ești supraponderal sau suferi de obezitate, greutatea suplimentară își suprasolicită genunchii. Pierderea în greutate și apoi menținea unei greutăți adecvate vârstei și înălțimii tale ajută la prevenirea și reducerea durerii. Ca prin pas, profită de varietatea mare a legumelor și fructelor de sezon și include-le în alimentația zilnică, scăzând în același timp consumul de alimente cu zahăr.

Renunță la fumat

Fumatul încetinește producția celulară a cartilajului și crește nivelul de toxine din sânge. De asemenea, acest obicei nociv crește nivelurile de monoxid de carbon din sânge, ceea ce ar putea afecta în mod indirect repararea cartilajelor -  pe lângă multe alte efecte dăunătoare pe care le are în corp. Dacă fumezi mult și de mai mulți ani, cere sfatul unui farmacist legat de ce poți face pentru a-ți veni mai ușor să renunți sau vorbește cu medicul de familie, care poate să-ți și prescrie unele medicamente care să îți facă tranziția mia ușoară.

Protejează-ți articulațiile

Nu îți suprasolicita articulațiile făcând efort exagerat, ridicând greutăți prea mari sau urcând pante foarte înclinate pe distanțe lungi.

Adoptă o alimentație benefică pentru articulații

O alimentație sănătoasă este benefică în general, deci și pentru articulații, fortificând oasele, musculatura și articulațiile. 

Pentru oase sănătoase, consumă zilnic alimente bogate în calciu precum: laptele, iaurtul, broccoli-ul, varza kale ori laptele vegetal fortificat cu calciu. Pentru ca organismul să absoarbă calciul este nevoie și de vitamina D, pe care o iei nu doar de la soare, ci și din pește gras, ciuperci sau cereale fortificate. Atenție, nu mânca în cantități exagerate aceste alimente, gândindu-te că așa vei lua mai mult calciu și vitamina D: important este să consumi cantități moderate, dar constant.

Pentru musculatură puternică, ai nevoie de un aport suficient de proteine. Surse bogate de proteine sunt: carnea slabă, peștele, fructele de mare, ouăle, iaurtul, brânza, fasolea, lintea, soia și arahidele.

Pentru combaterea durerilor articulare, este bine să îi oferi organismului cantitatea de acizi grași Omega 3 de către are nevoie. Acești acizi se regăsesc în peștele gras precum somonul, sardinele, heringul și macroul și reduc inflamația de la nivelul articulațiilor.
Ia suplimente alimentare pentru articulații sănătoase, la recomandarea medicului

Articulațiile au nevoie de îngrijire de la interior, așa că medicul reumatolog sau alt specialist îți poate prescrie și anumite suplimente pe bază de glucozamină, controidină și extracte din membrană naturală din coajă de ou (NEM). În ultimii ani, NEM a devenit un supliment popular în rândul persoanelor care vor să își mențină articulațiile sănătoase. Membrana din coajă de ou acționează ca o sursă bună de colagen, glucozamină, controidină, acid hialuronic și calciu, substanțe care au numeroase beneficii pentru articulațiile și țesuturile conjunctive (cum ar fi cartilajul).

Campanie DOC-Time RMN

Solicită asistentă medicală dacă ai dureri

Dacă ai dureri articulare des și ești tot mai deranjat de acestea sau dacă articulația problematică este umflată și mobilitatea este afectată, ar trebui să soliciți sfatul medicului, nu aștepta să se înrăutățească. Cu cât primești mai devreme un diagnostic și un tratament, cu atât vei avea mai repede situația sub control.

Toată lumea are probleme cu articulațiile de la o vârstă?

Nu, nu toată lumea are probleme cu articulațiile de la o anumită vârstă, dar cu siguranță riscul de a dezvolta probleme articulare crește odată cu înaintarea în vârstă. Există o gamă largă de factori care influențează sănătatea articulațiilor, inclusiv genetica, stilul de viață și istoricul medical al fiecărei persoane.

Genetica

Predispoziția genetică poate juca un rol important în dezvoltarea problemelor articulare. Dacă ai membri ai familiei cu afecțiuni articulare, cum ar fi osteoartrita sau poliartrita reumatoidă, este posibil să ai un risc mai mare de a avea și tu probleme cu articulațiile.

Stilul de viață

Un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții regulate și evitarea obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool, poate contribui la menținerea sănătății articulațiilor.

Nivelul de activitate

Așa cum am discutat, activitatea fizică regulată și exercițiile care întăresc mușchii și articulațiile pot ajuta la menținerea mobilității și prevenirea problemelor articulare.

Istoricul de leziuni

Leziunile anterioare ale articulațiilor pot crește riscul de a dezvolta probleme cronice în zona respectivă.

Greutatea corporală

Supragreutatea sau obezitatea pot pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special asupra articulațiilor membrelor inferioare, cum ar fi genunchii și șoldurile.

Boli cronice

Anumite boli, cum ar fi diabetul sau bolile autoimune, pot crește riscul de afecțiuni articulare.

Factori de mediu

Expunerea la factori de mediu dăunători, cum ar fi toxinele sau activitățile care implică frecvent impacturi asupra articulațiilor (cum ar fi sporturile de contact), poate contribui la problemele articulare.

Ce boli pot afecta articulațiile?

Articulațiile pot fi afectate de o varietate de boli și afecțiuni, fie în mod direct, fie ca parte a unor afecțiuni mai ample ale sistemului musculo-scheletic sau ale întregului organism. 

  • Osteoartrita este cea mai obișnuită formă de artrită și apare atunci când cartilajul care acoperă extremitățile oaselor se deteriorează treptat. Aceasta poate afecta articulațiile genunchilor, șoldurilor, mâinilor și a altor articulații mari, cauzând durere și limitând mișcarea.
  • Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care provoacă inflamație cronică a articulațiilor, de obicei în articulațiile mici, precum cele de la mâini și picioare
  • Guta este cauzată de acumularea de acid uric în articulații, ceea ce duce la inflamație și durere. De obicei, se manifestă la nivelul degetului mare de la picior, dar poate afecta și alte zone.
  • Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună care poate afecta o gamă largă de țesuturi și organe, inclusiv articulațiile. Articulațiile umărului, coatele, genunchii și încheieturile mâinilor sunt deseori atacate.
  • Spondilita anchilozantă este o formă de artrită care afectează în principal coloana vertebrală, provocând inflamație și rigiditate. Aceasta poate duce la limitarea mișcării coloanei vertebrale și a articulațiilor din zona inferioară a spatelui.
  • Alte boli autoimune, precum artrita idiopatică juvenilă sau artrita psoriazică, pot provoca și acestea inflamație a articulațiilor.
  • Boala Lyme, care se transmite prin mușcătura de căpușă, poate afecta articulațiile și duce la simptome precum artrita lyme.
  • Chiar dacă nu afectează articulațiile în mod direct, osteoporoza poate slăbi oasele și va crește riscul de fracturi, inclusiv la nivelul articulațiilor.
  • Infecțiile articulațiilor (artrita infecțioasă) pot fi cauzate de bacterii sau alte agenți patogeni care pătrund în articulații.
  • Alte afecțiuni, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos sau boala Marfan, pot afecta de asemenea țesuturile conjunctive și articulațiile.

Repetăm recomandarea ca, dacă ai dureri des și simți că îți este afectată calitatea vieții, să mergi la medicul de familie, care îți va da trimitere la un ortoped sau la un reumatolog, pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIAMS - Healthy Joints Matter
https://www.niams.nih.gov/health-topics/kids/healthy-joints#tab-id-2
NCBI - Collagen Supplementation for Joint Health: The Link between Composition and Scientific Knowledge
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10058045/ 
Studiul „Collagen Supplementation for Joint Health: The Link between Composition and Scientific Knowledge”, apărut în Nutrients. 2023 Mar; 15(6): 1332. Published online 2023 Mar 8. doi: 10.3390/nu15061332, autori: Daniel Martínez-Puig et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0