Semnalele de alarmă de pe etichetele alimentelor

Ți se întâmplă să cumperi alimente ambalate și să nu te uiți la ingredientele de pe etichetă? Iată ce pot ascunde etichetele produselor alimentare și la ce e bine să fii atent.

Etichetele produselor alimentare reprezintă întotdeauna o sursă esenţială de informare despre ce te interesează să cumperi de pe rafturile magazinelor. De multe ori, poate că întinzi mâna și iei de pe rafturi unele produse pentru că sunt la ofertă sau pentru că sunt promovate ca fiind sănătoase ori destinate copiilor, și nu te mai gândești să verifici eticheta. Însă o privire atentă asupra listei de ingrediente poate spune contrariul.

Ce se ascunde pe etichetele produselor alimentare?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unele produse au liste lungi de ingrediente, cu denumiri greu de pronunţat, uneori ascunse sub alte denumiri mai puţin cunoscute. Cum faci să identifici produsele cu adaos mare de zahăr sau cu alţi îndulcitori, sare, grăsimi trans sau aditivi nocivi?

Verifică primele ingrediente listate

Ingredientele sunt listate în ordinea descrescătoare a cantităţilor. Primele două-trei ingrediente contează cel mai mult, însă asta nu înseamnă că dacă celelalte sunt prezente în cantitate mai mică pot fi trecute cu vederea.

Alege produse integrale

Când cumperi cereale pentru micul dejun, paste, pâine sau orice produs care are ca ingredient principal cerealele, verifică dacă ingredientele folosite în compoziţia produsului sunt integrale. Produsele din cereale integrale sunt surse mai bune de fibre și alți nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B, fier, acid folic, seleniu, potasiu și magneziu. Cu alte cuvinte, este mai sănătos să mănânci pâine integrală decât pâine albă, careia îi lipsesc mulți nutrienți și, în plus, contribuie la îngrășare.

Evită zahărul şi îndulcitorii artificiali

Atunci când primul ingredient este zahărul sau un înlocuitor, înseamnă că acesta este ingredientul care se găseşte în cea mai mare cantitate în produsul respectiv și este cel mai bine să îl pui la loc pe raft. Dar asta nu este tot. Uneori, producătorii împart îndulcitorul adăugat în mai multe tipuri, de exemplu, dextroză, fructoză, maltodextrină, glucoză, sirop de porumb etc. Luate separat, se consideră că pot fi puse la finele listei, însă împreună pot depăşi catitatea ingredientului listat primul. Dacă, totuşi, optezi pentru un produs îndulcit, caută să alegi produse care conţin îndulcitori naturali.

Alege produse care să nu conțină grăsimi hidrogenate

Grăsimile hidrogenate şi parţial hidrogenate sunt surse de grăsimi trans, dăunătoare organismului uman, care nu au ce căuta mai ales în alimentaţia copiilor. Mai mult, grăsimile parţial hidrogenate sunt chiar mai periculoase decât cele hidrogenate, având efecte nedorite mai mari asupra vaselor de sânge. Printre alimentele care conțin grăsimi hidrogenate se numără margarina și altele care conțin margarină (produse de patiserie, cornulețe din comerț, fursecuri din comerț etc.).

Atenţie la adaosul de sare

Copiii mai mici de un an îşi iau necesarul de sare din alimente integrale, fructe şi legume. După un an se poate adăuga sare în cantităţi mici și în alimentația lor. De aceea, e bine să nu li se dea celor mici produse din comerț până la vârsta de un an, deoarece pot avea atât zahăr, cât și sare. 

Pe etichetele produselor alimentare sarea se poate regăsi sub diferite denumiri, de la „sare” până la orice altă denumire care conţine termenul „sodiu”. Aceşti compuşi chimici care au în denumire termenul de sodiu, pot fi chiar conservanţi sau alte tipuri de aditivi alimentari. Câteva exemple sunt: benzoatul de sodiu, nitritul de sodiu, nitratul de sodiu sau monoglutamatul de sodiu.

Nitritul de sodiu şi nitratul de sodiu, folosiţi în conservarea produselor din carne, sunt cunoscuți pentru potenţialul cancerigen, iar monoglutamatul de sodiu poate suprastimula celula nervoasă și produce oscilații ale tensiunii arteriale, printre altele.

Evită alimentele cu coloranţi artificiali

Coloranţii artificiali se găsesc într-o varietate largă de alimente, multe dintre ele destinate copiilor, precum: cereale, bomboane, sucuri, snackuri. În lista de ingrediente pot apărea cu denumirea culorii lor sau sub formă de E şi numărul corespunzător substanței folosite. Atenţie la cei 6 coloranţi alimentari consideraţi a fi printre cei mai periculoşi: E102 (tartrazină), E104 (galben de quinoleină), E110 (galben auriu), E122 (carmoizină), E124 (roşu de coşenilă) şi E129 (roşu allura).

Cum să cumperi produse mai sănătoase?

Ca să alegi pentru tine și familia ta produse cât mai sănătoase, este o idee bună să cumperi mai multe ingrediente și să prepari acasă majoritatea meselor. Cu alte cuvinte, în loc să iei sandvișuri de-a gata, e mai sănătos să cumperi, de exemplu, pâine integrală (sau făină integrală și să faci pâine acasă), brânzeturi și legume proaspete și să faci sandvișurile la domiciliu. În loc să cumperi pizza congelată, pe a cărei etichetă o să regăsești diverși aditivi și grăsimi hidrogenate, mai bine faci acasă un blat sănătos, pe care pui ingrediente simple și gustoase.

Mai ales în cazul copiilor, în magazinele alimentare există multe produse care le sunt destinate, dar, dacă citești cu atenție ingredientele, o să vezi că foarte multe nu sunt nicidecum destinate unei alimentații sănătoase pentru cei mici. La fel, pe unele etichete apar denumiri precum „natural”, ceea ce te face să iei produsul fără să mai citești eticheta, însă dacă te uiți cu atenție s-ar putea să descoperi că nu există pe listă decât un ingredient natural, și acela în cantitate prea mică.

Ce mai poți face pentru a alege mai sănătos?

  • Cumpără mai multe legume și fructe proaspete, precum și legume congelate, din care să faci bazele pentru mese, și mai puține conserve.
  • Cumpără leguminoase uscate la vrac, pe care să le fierbi acasă, decât conserve (sau, dacă iei conserve, atenție, din nou, la etichete produselor alimentare).
  • Cumpără lapte simplu, iaurt simplu și brânzeturi simple, nu cu arome și alți aditivi. Dacă îți place să mănânci iaurt cu fructe ca gustare, de exemplu, mai bine iei iaurt simplu și îți pui tu în el câteva bucățele de fructe proaspete și o linguriță de miere.
  • În loc de margarină, alege spre consum grăsimi sănătoase, precum uleiul nerafinat sau presat la rece, pentru salate și mâncăruri gătite, iar pentru a înlocui margarina din sandvișuri, folosește o lingură de humus sau o jumătate de avocado pisat sau, din când în când, 10 grame de unt.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Food additives 
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/food-additives
American Heart Association - 9 Grocery Shopping Tips 
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/cooking-skills/shopping/grocery-shopping-tips


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0