Ce este glutamatul de sodiu si ce efecte are asupra sanatatii tale

Glutamatul de sodiu sau glutamatul monosodic este o substanta care se gaseste natural si in anumite alimente, insa este utilizat in industria alimentara pentru potentarea aromei. Este unul dintre cei mai frecvent intalniti aminoacizi non-esentiali si se regaseste, printre altele, in rosii, lapte, ciuperci, peste sau branza.

In industria alimentara, glutamatul de sodiu mai este cunoscut sub denumirea de MSG sau E621. Rolul sau este de a intensifica savoarea preparatelor, fiindca are capacitatea chimica de a pune in valoare aromele. De altfel, glutamatul de sodiu in sine nu are niciun gust, insa se activeaza atunci cand este combinat cu condimente sau alimente aromate.

Articole Medicina primul spatiu de bannere

MSG a fost creat initial de biochimistul japonez Kikunae Ikeda, si perfectionat ulterior in numeroase laboratoare. Ideea a pornit de la dorinta lui Ikeda de a pune in valoare aroma de kombu, alge marine comestibile folosite in supele asiatice. El a reusit astfel sa obtina o substanta care "pacaleste" creierul si il face sa perceapa gustul mult mai puternic.

Este glutamatul de sodiu periculos?

Unul dintre miturile care circula, legat de glutamatul de sodiu, este "sindromul restaurantului chinezesc", care a aparut dupa ce un pacient a acuzat dureri de cap si senzatie de disconfort dupa ce a consumat preparate de la un restaurant cu specific chinezesc, unde era folosita aceasta substanta pentru a imbunatati gustul preparatelor. Cu toate acestea, niciun studiu nu a validat aceasta ipoteza si utilizarea MSG in limite normale nu este considerata periculoasa pentru sanatate.

Exista, insa, un numar redus de pacienti care, in urma consumului de glutamat de sodiu, acuza simptome precum:

  • Dureri de cap
  • Bufeuri
  • Transpiratii abundente
  • Tahicardie
  • Durere in piept
  • Greata
  • Slabiciune


In Uniunea Europeana, glutamatul de sodiu este incadrat ca aditiv alimentar E621, autorizat in anumite alimente si supus unor limite cantitative.

 

 

Un studiu realizat in anul 1995 de Federatia Societatilor Americane de Biologie Experimentala (FASEB) pentru FDA a stabilit ca MSG nu este periculos atunci cand se consuma in limitele stabilite de lege. S-au observat anumite simptome deosebite in cazul unor pacienti care au fost expusi unei doze de 3 grame de glutamat de sodiu in absenta alimentelor, insa datele nu sunt considerate suficient de concludente pentru a cataloga MSG drept nociv. Aceste simptome nu au fost observate si atunci cand MSG a fost administrat impreuna cu alimente. Potrivit raportului, nu exista date care confirma rolul glutamatului in aparitia sau complicarea unor boli cronice.

Consumul de glutamat de sodiu este, insa, asociat cu acumularea de kilograme in plus. Un studiu facut pe sobolani a aratat ca monoglutamatul de sodiu creste riscul de obezitate.

Glutamatul de sodiu ne influenteaza radical gustul si, nu de putine ori, observam ca alimentele gatite de noi acasa nu au aceeasi savoare ca cele de la restaurant. Evitati pe cat posibil semi-preparatele si cititi cu atentie listele de ingrediente! Daca nu doriti sa consumati monoglutamat de sodiu evitati, de asemenea, si preparatele de tip fast-food. In general, produsele de tip fast-food, precum cartofii prajiti si chiar si bauturile carbogazoase servite in asemenea restaurante, contin cantitati mari de monoglutamat de sodiu.

Indiferent ca esti sau nu de parere ca glutamatul de sodiu poate cauza probleme de sanatate, este important sa stii ca alimentele, cu cat sunt mai naturale, cu atat sunt mai sanatoase. Adopta asadar o dieta cat mai naturala, daca este posibil chiar pe baza de alimente de provenienta organica. Gateste-ti singur, acasa, pentru a preveni consumul nedorit de potentiatori de aroma sau alte substante. Pregatind mancarea acasa, detii controlul asupra ingredientelor pe care le folosesti, ceea ce inseamna ca nu oferi organismului substante de calitate indoielnica, ale caror efecte sunt inca controversate in domeniul medical.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0