Cum pastram alimentele proaspete si pline de nutrienti pentru mai mult timp - legumele si fructele

Este important sa spalati fructele si legumele doar inainte de a le consuma sau prepara, dar nu inainte de a le depozita! Spalati legumele si fructele doar in momentul in care doriti sa le consumati, altfel se vor strica foarte repede!

Majoritatea legumelor se pastrează cel mai bine in conditii racoroase si umede, adica in lada speciala a frigiderului. Aici merita sa pastrati castravetii, morcovii, telina, salata verde, ardeii, spanacul, ciupercile. Legumele ce contin apa multa (praz, castraveti) si fructele se tin separat in lada frigiderului, in pungi de hartie. Cele care isi continua coacerea, precum bananele, kiwi, avocado - se tin in punga cu mere sau banane. Acestea din urma pot fi tinute si intr-o camera racoroasa.

Articole Nutritie primul spatiu de bannere

Exista insa si legume care nu trebuie tinute la frigider, desi o facem cu totii frecvent. Este vorba de dovlecei si rosii, care isi pierd texturea si aroma daca sunt tinute la frigider.  De asemenea, usturoiul, ceapa si cartofii au nevoie de spatii intunecoase si racoroase pentru depozitare in condiţii optime, nu se tin la frigider! Cartofii se pastreaza mai bine in camara, in ambalaje care ii lasa sa respire (hartie, panza etc.). Nu tineti in acelasi loc ceapa si cartofii, acestia din urma se vor strica mai repede!

Daca nu ati consumat toate legumele pe care le-ati taiat, puteti sa le pastrati pana cel tarziu a doua zi in frigider ambalate in pungi de plastic, altfel isi pierd cea mai mare parte din vitamine si minerale. Radacinoasele pot fi tinute in saci din materiale textile intr-o camera racoroasa, ferita de lumina. Morcovii se pot pastra cel mai bine intr-o ladita cu nisip.

Verdeturile proaspete se tin in afara frigiderului, precum florile intr-o vaza. In frigider se strica repede si prind mirosurile altor alimente. Nu indepartati coditele si frunzele pentru ca legumele si fructele se vor ofili.

 

 

Cat despre fructe, pastrarea lor la frigider opreste coacerea. Daca ati cumparat fructe care nu sunt complet coapte, in niciun caz nu le puneti la frigider. Lasati-le la temperatura camerei! 

Daca aveti fructe coapte si doriti sa le mentineti proaspete, puteti pune merele, perele, piersicile, capsunile, zmeura, murele si rodiile la frigider, dar fructele exotice (tropicale) - banane, avocado, ananas, mango, papaya - trebuie pastrate la temperatura camerei sau mancate cat de repede.

Citricele sunt de asemenea o categorie aparte de fructe care nu trebuie pastrate la frigider, deoarece absorb foarte rapid mirosurile neplacute. Ele se depoziteaza cel mai bine in locuri uscate si racoroase (in camara, beci sau boxa).

Pentru a păstra legumele mai multe luni, acestea se pot congela imediat dupa culegere sau cumparare. Avantajul major al congelarii este ca tinde sa pastreze mai multe substanţe hranitoare decat toate celelalte procedee de conservare. Pastrati legumele in congelator in pungi de plastic etichetate cu continutul.
 

Articole Nutritie al doilea spatiu de bannere

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Laura Ene.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0