Tratamentul balnear in gonartroza

Pentru a putea preveni agravarea durerilor si a complicatiilor generate de gonartroza, se recomanda tratament balneo-fizical-kinetic o data pe an, in statiuni balneoclimaterice cu ape sarate, cu oligominerale, iodurate sau sulfuroase, in care exista posibilitatea de a efectua hidrokinetoterapie.

 

  • Ape cu oligominerale: Gioagiu, Felix
  • Ape sarate clorurate: Ocna Sibiului, Amara, Lacul Sarat
  • Ape iodurate: Govora, Bazna
  • Ape sulfuroase: Herculane, Pucioasa


Modul de actiune al factorilor naturali este complex, acesti factori antreneaza mecanisme locale si generale atat prin calitatile lor fizice (temperatura apei, presiune hidrostatica si hidrodinamica), cat si prin calitatile chimice.

Cand se recomanda tratamentul balnear

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul balneo-fizical-kinetic se indica pacientului cu artroza, indiferent de stadiul acesteia. In stadiile incipiente ale bolii, durerea poate sa cedeze in totalitate. In stadiile avansate ale gonartrozei, se obtine doar o ameliorare partiala a durerii, dar se pot corecta tulburarile de statica si mersul pacientului.

 

Cu ajutorul apelor minerale din statiunile balneoclimaterice, se pot corecta o serie de tulburari endocrine, metabolice  sau digestive care insotesc de obicei bolile articulare degenerative.

Nu se recomanda tratament balneo-fizical pacientilor care au afectiuni acute febrile, boli contagioase (TBC, HIV-SIDA, boli dermatologice contagioase), boli venerice, boli decompensate sau necontrolate de tratament. Tratamentul balneo-fizical este contraidicat pacientilor cu neoplazii.

Studiile confirma beneficiile balneoterapiei in cazul pacientilor cu gonartroza (artroza genunchiului)

O meta-analiza care a inclus studiile eligibile publicate intre lunile decembrie 2004 si decembrie 2016 a analizat beneficiile balneoterapiei. In aceasta meta-analiza au fost incluse, in total, 359 de cazuri si 375 studii de control. Meta-analiza a indicat faptul ca balneoterapia a fost eficienta din punct de vedere clinic in ceea ce priveste calmarea durerii si redorii (rigiditatii) articulare si la imbunatatirea functiei articulare, in comparatie cu grupurile de control. Cercetatorii au tras concluzia ca este posibil ca balneoterapia sa poata reduce durerea si rigiditatea articulara si sa imbunatateasca functia genunchiului in cazul pacientilor cu gonartroza.

O alta meta-analiza, publicata in septembrie 2015, a inclus mai multe studii clinice care au evaluat efectele apelor minerale si ale impachetarilor cu namol asupra durerii si functiei articulare in cazul pacientilor cu gonartroza. Studiile analizate au concluzionat ca modalitatile de tratament hidrotermal (prin folosirea unor ape cu multe proprietati benefice) s-au dovedit a fi eficiente in managementul simptomelor clinice si al calitatii vietii pacientilor cu gonartroza.

Chiar si asa, oamenii de stiinta au observat ca durerea si sensibilitatea genunchilor afectati de boala s-au redus semnificativ odata cu balneoterapia. Tot oamenii de stiinta spun ca sedintele intermitente de balneoterapie par sa fie eficiente pentru pacientii cu artroza la genunchi. Mai mult, efectele pozitive asupra mersului si imbunatatirea parametrilor clinici s-au obtinut o data cu balneoterapia facuta in evaluari/sedinte pe termen scurt (2 saptamani).

 
 

Totodata, oamenii de stiinta care au condus meta-analiza au descoperit un studiu clinic care a demonstrat ca efectele benefice ale balneoterapiei la pacientii cu gonartroza au fost durabile (au fost pe termen lung), adica pacientii au simtit efectele chiar si dupa 12 saptamani. Ei au observat efecte pozitive in ceea ce priveste simptomatologia dureroasa, au observat o imbunatatire semnificativa a capacitatii de functionare a articulatiilor si o imbunatatire a calitatii vietii.

Concluzia cercetatorilor a fost ca balneoterapia reprezinta o metoda utila de rezerva la tratamentele farmacologice pentru gonartroza sau o alternativa valida pentru pacientii cu gonartroza care nu tolereaza prea bine tratamentele farmacologice. Studiile mentionate mai sus, la aceasta a doua meta-analiza, au fost conduse in tari precum Italia, Israel si Turcia.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

Studiul "The effect of balneotherapy on pain relief, stiffness, and physical function in patients with osteoarthritis of the knee: a meta-analysis.", publicat in Clinical Rheumatology, autori Matsumoto H, Hagino H, Hayashi K, Ideno Y, Wada T, Ogata T, Akai M, Seichi A, Iwaya T.

Studiul "Treatment of knee OSTEOARTHRITIS in Spa Health resorts: where do we stand?", publicat in Balneo Research Journal, autori Amalia Salca, Nicoleta Stoica, Gabriela Dogaru.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0