Tratamentul balnear in gonartroza

Pentru a putea preveni agravarea durerilor și a complicațiilor generate de gonartroză, un tratament balnear (balneo-fizical-kinetic) o dată pe an ar putea fi de ajutor.

Multe persoane fac tratamente balneare în speranța că le vor fi de ajutor în diverse probleme de sănătate, inclusiv în ceea ce privește sănătatea oaselor. De altfel, și cercetările științifice susțin acest tip de terapie: de exemplu, un studiu¹ din 2021 sugerează că balneoterapia și exercițiile acvatice au avut efecte semnificative asupra metabolismului osos al participanților, reducând resorbția osoasă și stimulând, în unele cazuri, formarea osoasă. Dar cât de eficient este tratamentul balnear pentru persoanele cu afectări ale articulațiilor?

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Este tratamentul balnear o soluție pentru pacienții cu gonartroză? 

Gonartroza sau osteoartrita genunchiului apare din cauza uzurii articulațiilor în timp. Factorii care pot crește riscul de osteoartrită includ vârsta mai înaintată, genul feminin, obezitatea, leziunile articulare, stresul repetat asupra articulației, dar și genetica, deformările osoase sau anumite boli metabolice.

Metodele de tratament obișnuite includ pierderea în greutate, pentru a scădea presiunea asupra articulației, exerciții de întindere, medicamente antiinflamatoare și steroizi și fizioterapie. Unii oameni spun că atunci când fac tratament pentru gonartroză și merg la băi au mai puține dureri și se mișcă mai ușor.

Modul de acțiune al factorilor naturali este complex, aceștia antrenând mecanisme locale și generale atât prin calitățile lor fizice (temperatura apei, presiune hidrostatică și hidrodinamică), precum și prin calitățile chimice.

În România există mai multe zone unde se poate face tratament balnear, câteva dintre acestea fiind Geoagiu-Băi și Băile Felix, unde sunt ape cu oligominerale, Ocna Sibiului, Amara și Lacul Sărat, unde sunt ape sărate clorurate, Govora și Bazna, unde sunt ape iodurate, Băile Herculane și Pucioasa, unde sunt ape sulfuroase.

Când se recomandă tratamentul balnear în gonartroză?

Tratamentul balneo-fizical-kinetic se indică pacientului cu artroză, indiferent de stadiul acesteia. În stadiile incipiente ale bolii, durerea poate să cedeze în totalitate. În stadiile avansate ale gonartrozei, se obține doar o ameliorare parțială a durerii, dar se pot corecta tulburările de statică și mersul pacientului.

Cu ajutorul apelor minerale din stațiunile balneoclimaterice, se pot corecta o serie de tulburări endocrine, metabolice  sau digestive care însoțesc de obicei bolile articulare degenerative.

Cui NU se recomandă tratament balnear?

Nu se recomandă tratament balneo-fizical pacienților care au afecțiuni acute febrile, boli contagioase (TBC, HIV-SIDA, boli dermatologice contagioase), boli venerice, boli decompensate sau necontrolate de tratament. Tratamentul balneo-fizical este contraidicat pacienților cu neoplazii.

Beneficiile tratamentului balnear în gonartroză

Studiile științifice confirmă anumite beneficii ale balneoterapiei în cazul pacienților cu gonartroză. O meta-analiză² care a inclus studiile eligibile publicate între lunile decembrie 2004 și decembrie 2016 a analizat beneficiile balneoterapiei. În această meta-analiză au fost incluse, în total, 359 de cazuri și 375 studii de control. 

Balneoterapia poate calma durerile articulare

Analiza a indicat faptul că balneoterapia a fost eficientă din punct de vedere clinic în ceea ce privește calmarea durerii și redorii (rigidității) articulare și la îmbunătățirea funcției articulare, în comparație cu grupurile de control. Cercetătorii au tras concluzia că este posibil că balneoterapia să poată reduce durerea și rigiditatea articulară și să îmbunătățească funcția genunchiului în cazul pacienților cu gonartroză.

O altă meta-analiză³, publicată în septembrie 2015, a inclus mai multe studii clinice care au evaluat efectele apelor minerale și ale împachetărilor cu nămol asupra durerii și funcției articulare în cazul pacienților cu gonartroză. Studiile analizate au concluzionat că modalitățile de tratament hidrotermal (prin folosirea unor ape cu multe proprietăți benefice) s-au dovedit a fi eficiente în gestionarea simptomelor clinice și a calității vieții pacienților cu gonartroză.

Efectele balneoterapiei pot dura până la 3 luni

Oamenii de știință au afirmat, astfel, că ședințele intermitente de balneoterapie au părut să fie eficiente pentru pacienții cu artroză la genunchi. Mai mult, efectele pozitive asupra mersului și îmbunătățirea parametrilor clinici s-au obținut o dată cu balneoterapia aplicată în ședințe pe termen scurt (2 săptămâni).

Totodată, investigatorii care au condus meta-analiza au descoperit un studiu clinic care a demonstrat că efectele benefice ale balneoterapiei la pacienții cu gonartroză au fost durabile, deci au rezistat pe termen lung, în sensul că pacienții au resimțit efectele chiar și după 12 săptămâni. 

Practic, efectele pozitive s-au observat în ceea ce privește simptomatologia dureroasă, participanții raportând o îmbunătățire semnificativă a capacității de funcționare a articulațiilor și o îmbunătățire generală a calității vieții.

Concluzia cercetătorilor a fost că balneoterapia reprezintă o metodă utilă ca adjuvant la tratamentele farmacologice pentru gonartroză sau o alternativă validă pentru pacienții cu gonartroză care nu tolerează prea bine tratamentele farmacologice.

Ce alte tipuri de terapii se mai pot încerca în tratamentul gonartrozei?

Pe lângă tratamentul medicamentos pentru gonartroză sau procedurile chirurgicale, se pot încerca diverse alte terapii:

Fizioterapie

Un kinetoterapeut îi poate arăta persoanei afectate ce exerciții să facă pentru a întări mușchii din jurul articulației, a crește flexibilitatea și a reduce durerea. Exercițiile regulate blânde efectuate pe cont propriu, cum ar fi înotul sau mersul pe jos zilnic, pot fi la fel de eficiente.

Ergoterapie

Un terapeut ocupațional poate ajuta pacientul cu gonartroză să descopere modalități de a face sarcinile de zi cu zi fără a pune un stres suplimentar asupra articulației dureroase. De exemplu, o bancă montată la duș ar putea ajuta la ușurarea durerii de genunchi dată de statul în picioare.

Stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS)

Acest tip de terapie folosește un curent electric de joasă tensiune pentru a calma durerea apărută în gonartroză. Stimularea nervoasă electrică transcutanată poate oferi o ușurare pe termen scurt pentru unele persoane cu osteoartrită a genunchiului și a șoldului.

Terapii prin mișcare

Două forme de mișcare numite tai chi și yoga pot avea beneficii pentru persoanele cu gonartroză. Acestea implică exerciții blânde și întinderi utile pentru un corp mai sănătos, combinate cu respirație profundă care ajută la detensionarea psihică. Deși mulți oameni folosesc aceste terapii pentru a reduce stresul, unele cercetări sugerează că tai chi și yoga ar putea reduce durerea persoanelor cu gonartroză și le-ar putea îmbunătăți funcția de mișcare.

Campanie DOC-Time RMN

E indicat ca persoanele cu gonartroză interesate să încerce aceste forme de terapie să le spună instructorilor că articulațiile le sunt afectate și să aibă grijă să evite mișcările care provoacă dureri în articulații.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - The effectiveness of balneotherapy and aquatic exercise on bone metabolism: A systematic review and meta-analysis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388121001286
1. Studiul „The effectiveness of balneotherapy and aquatic exercise on bone metabolism: A systematic review and meta-analysis”, apărut în Complementary Therapies in Clinical Practice, volum 44, August 2021, 101429, https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2021.101429, autori: Guofu Wang et al.
Pub Med - The effect of balneotherapy on pain relief, stiffness, and physical function in patients with osteoarthritis of the knee: a meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28303358/
2. Studiul „The effect of balneotherapy on pain relief, stiffness, and physical function in patients with osteoarthritis of the knee: a meta-analysis”, apărut în Clinical Rheumatology, 2017 Aug;36(8):1839-1847. doi: 10.1007/s10067-017-3592-y. Epub 2017 Mar 16, autori Hiromi Matsumoto et al.
Research Gate - Treatment of knee OSTEOARTHRITIS in Spa Health resorts: where do we stand?
https://www.researchgate.net/publication/283468695_Treatment_of_knee_OSTEOARTHRITIS_in_Spa_Health_resorts_where_do_we_stand
3. Studiul „Treatment of knee OSTEOARTHRITIS in Spa Health resorts: where do we stand?”, apărut în Balneo Research Journal, 2015, 184-194 DOI:10.12680/balneo.2015.1104, autori: Amalia Salca, Gabriela Dogaru, Nicoleta Stoica


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0