Tai chi calmeaza durerea si ajuta pacientii cu gonartroza [studiu]

Cand vine vorba despre activitati fizice recomandate pacientilor cu gonartroza, pe lista acestora se afla si tai chi, iar studiile arata ca aceasta arta martiala calmeaza durerea si imbunatateste starea pacientilor cu artroza genunchiului.

Tai chi este o arta martiala care reduce durerea si imbunatateste unele aspecte legate de prognosticul pacientilor cu gonartroza, la fel de bine ca fizioterapia standard, potrivit unui studiu comparativ publicat in 2016 in revista "Annals of Internal Medicine". De asemenea, analiza comparativa despre eficacitatea acestei arte martiale a aratat ca tai chi ofera imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste depresia si componenta fizica a calitatii vietii pacientilor cu gonartroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru artroza genunchiului, fizioterapia este in general recomandata, insa beneficiile acesteia sunt modeste la unii pacienti. Prin urmare, oamenii de stiinta si-au propus sa identifice tratamente noi si eficiente pentru persoanele cu artroza genunchiului.

Tai chi este o practica traditionala chineza, cu mai multe componente, care are la baza atat legatura dintre minte si corp, insa care combina si meditatia cu miscari lente, blande, gratioase ale corpului. Practica aceasta include si respiratie profunda, si relaxare, iar in urma studiilor, s-a demonstrat ca tai chi poate sa calmeze simptomele gonartrozei. Insa niciunul dintre studiile clinice nu a comparat in mod direct tai chi cu tehnicile standard de ingrijire in cazul pacientilor cu gonartroza.

Astfel, cercetatorii de peste hotare si-au propus sa compare tai chi cu terapia fizica standard in ceea ce priveste calmarea durerii, functia fizica, depresia, folosirea medicamentelor si calitatea vietii in cazul pacientilor cu gonartroza. Peste 200 de participanti au fost inclusi in acest studiu si au fost distribuiti in mod aleator in unul dintre cele doua grupuri de tratament: tai chi sau fizioterapia standard.

Pacientii din primul grup au facut tai chi cu un instructor specializat, de doua ori pe saptamana, pe o perioada de 12 saptamani.

Pacientii din al doilea grup au facut sedinte standard de fizioterapie, de doua ori pe saptamana, pe o perioada de 6 saptamani, urmate de 6 saptamani in care pacientii au facut exercitii acasa, atent monitorizati.

Dupa 12 saptamani, pacientii din ambele grupuri au prezentat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste reducerea durerii, masurata conform unui scor special, iar beneficiile observate de participanti s-au mentinut pana la 52 de saptamani.

In plus, pacientii din grupul care a facut tai chi au avut imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste bunastarea la modul general, in comparatie cu cei din grupul cu sedinte de fizioterapie. Potrivit autorilor acestei cercetari, rezultatele lor sustin ideea ca tai chi este o optiune terapeutica eficienta pentru oamenii care sufera de gonartroza.

Tai chi poate avea beneficii si pentru varstnici

Un studiu ceva mai vechi, din 2009, arata ca exercitiile inspirate din tai chi pot fi de folos in reducerea durerii in cazul pacientilor varstnici cu gonartroza.

Aceasta disciplina este un stil traditional chinez de arte martiale, care folosesc miscari lente si ritmice pentru a incuraja relaxarea mintala si pentru a imbunatati echilibru, rezistenta si flexibilitatea. Tai chi este o abordare intre minte si corp, care pare a fi un tratament aplicabil si in cazul adultilor varstnici cu diagnostic de gonartroza.

Studiul acesta din 2009 a fost efectuat pe 40 de pacienti din zona Bostonului, care aveau diagnostic confirmat de gonartroza simptomatica, insa care aveau o stare buna de sanatate. Varsta medie a participantilor era de 65 de ani, iar indicele de masa corporala al acestora a fost, in medie, de 30 kg/m2.

Pacientii au fost impartiti aleator in doua grupuri, unul de control si unul dedicat disciplinei tai chi. Dupa 12 saptamani, timp in care un grup a facut tai chi, iar celalalt grup a fost educat in legatura cu artroza (recomandari nutritionale si terapii pentru boala), durerea de genunchi a fost semnificativ redusa in grupul care a facut exercitii tai chi, in comparatie cu cei din grupul de control.

Nu au fost observate evenimente adverse de pe urma acestor exercitii. In plus, pacientii cu gonartroza din grupul care a facut miscare au observat si alte rezultate in ce priveste functia fizica, depresia, starea de sanatate - toate aceste beneficii au fost puse pe seama orelor de tai chi.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • Studiul "Comparative Effectiveness of Tai Chi Versus Physical Therapy for Knee Osteoarthritis: A Randomized Trial", publicat in 2016 in Annals of Internal Medicine, autori: Chenchen Wang; Christopher H. Schmid; Maura D. Iversen; William F. Harvey; Roger A. Fielding; Jeffrey B. Driban; Lori Lyn Price; John B. Wong; Kieran F. Reid; Ramel Rones; Timothy McAlindon.
  • Studiul "Tai Chi is effective in treating knee osteoarthritis: a randomized controlled trial.", publicat in 2009 in Arthritis and rheumatism, autori: Wang C, Schmid CH, Hibberd PL, Kalish R, Roubenoff R, Rones R, McAlindon T.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0