Topul tratamentelor pentru gonartroza: care sunt cele mai eficiente

Cercetatorii din cadrul Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi au analizat eficacitatea tratamentelor nonchirurgicale pentru artroza genunchiului si au alcatuit un top, pe baza rezultatelor obtinute. Acestia au analizat tratamentele in ceea ce priveste imbunatatirea functiei articulare si reducerea durerii.

Se estimeaza ca 45% dintre oameni au un risc mare de a dezvolta gonartroza (artroza genunchiului) de-a lungul vietii. Potrivit unei cercetari de tip meta-analiza, publicata in mai 2018 in Jurnalul Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi (JAAOS), medicamentul antiinflamator nesteroidian (AINS) numit naproxen a fost pus in topul celor mai eficiente tratamente in cazul tratamentului individual pentru gonartroza, pentru faptul ca a imbunatatit functia articulara si a calmat durerea. Acesta este considerat o metoda de tratament relativ sigura si cu un cost scazut pentru pacienti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentele nonchirurgicale pentru artroza genunchiului, sustinute de dovezi stiintifice anterioare, includeau antrenamentul de rezistenta, exercitiile aerobice cu un impact scazut asupra articulatiilor, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si scaderea in greutate in cazul pacientilor care au un indice de masa corporala de peste 25.

Aceasta noua cercetare ampla a analizat informatiile obtinute in urma numeroaselor studii din domeniu, pentru a determina eficacitatea relativa a diverselor tratamente nonchirurgicale folosite in gonartroza.

  • Tratamentele care au fost comparate si apoi incluse intr-un top au inclus: acetaminofenul (paracetamolul),
  • ibuprofenul,
  • injectiile (sau infiltratiile) intraarticulare cu cortizon,
  • injectiile cu plasma bogata in trombocite,
  • injectiile cu acid hialuronic,
  • mai multe antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi naproxenul, celecoxibul si diclofenacul
  • si administrarea de substante placebo, atat pe cale orala, cat si intraarticulara (infiltratii).


Autorul care a condus cercetarea, medicul chirurg ortoped David Jevsevar, a explicat ca aceasta a fost prima analiza comprehensiva care a comparat cercetariile stiintifice cu cele mai bune dovezi si care a exclus studiile de o calitate scazuta (care ar fi putut influenta rezultatele).

Folosind o tehnica de clasificare statistica, oamenii de stiinta au analizat mai multe studii ample, pentru a descoperi dovezi care sa arate care dintre cele mai comune antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) are cea mai mare probabilitate sa reduca durerea si sa imbunatateasca functia articulara. "Noi am incercat sa umplem spatiile goale in ceea ce priveste dovezile pentru unele tratamente mai neconvingatoare, precum acidul hialuronic, plasma imbogatita cu trombocite (PRP) si corticosteroizii", a explicat dr. David Jevsevar.

Autorii cercetarii au analizat 53 de studii controlate randomizate, care au examinat tratamentele folosite in gonartroza pe o perioada de cel putin 28 de zile si au inclus un numar minim de 30 de participanti pentru fiecare grup de studiu.

Tratamentele pentru gonartroza au fost apoi clasificate pe o scara de la 1 la 5, 1 insemnand ca tratamentul este cel mai eficient.

Iata ce au descoperit oamenii de stiinta referitor la tratamentele nonchirurgicale folosite in gonartroza:

Pentru reducerea durerii de genunchi, injectiile (infiltratiile) cu cortizon au asigurat cea mai buna ameliorare a durerii pe termen scurt (intre 4 si 6 saptamani, fiind urmate in top de ibuprofen, injectiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP), naproxen si celecoxib.

Naproxenul a fost pe primul loc in topul celui mai eficient tratament individual pentru gonartroza, atat pentru calmarea durerii, cat si pentru imbunatatirea functiei articulare, fiind urmat de injectiile cu cortizon, infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP), ibuprofen si celecoxib.

Injectiile cu acid hialuronic nu au obtinut niciun loc in topul celor mai bune 5 tratamente pentru durere, functia articulara sau pentru combinatia dintre calmarea durerii si o mai buna functionare a genunchilor. O analiza de 12 articole stiintifice a descoperit ca rezultatele in cazul acidului hialuronic nu sunt foarte diferite de cele ale injectiilor intraarticulare cu o substanta placebo in ceea ce priveste tratamentul gonartrozei, scrie Science Daily.

Sa nu uitam ca artroza genunchiului (numita si osteoartrita genunchiului) este o boala care presupune o mare povara pentru pacientii si care necesita tratamente cu costuri foarte mari. Desi informatiile obtinute in urma acestei analize ample sunt folositoare pentru medicii reumatologi si nu numai, si pacientii pot sa se bucure de pe urma acestor rezultate si pot folosi informatiile de mai sus impreuna cu medicul curant, pentru a cantari si pentru a descoperi impreuna care sunt toate optiunile posibile de tratament in cazul bolii lor.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Mixed Treatment Comparisons for Nonsurgical Treatment of Knee Osteoarthritis: A Network Meta-analysis", publicat in 2018 in Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, autori: David S. Jevsevar; Peter B. Shores; Kyle Mullen; Danielle M. Schulte; Gregory A. Brown; Deborah S. Cummins.
  • Articolul "Effectiveness of nonsurgical treatments for knee osteoarthritis ranked", publicat in Science Daily, www.sciencedaily.com.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0