Cand apare durerea in gonartoza si care sunt simptomele in fiecare stadiu al bolii

Durerea articulara este principala cauza de durere cronica la varstnici si, de obicei, nu exista o corelatie intre intensitatea durerii si severitatea modificarilor radiologice.

Cum se manifesta durerea de genunchi

In stadiile incipiente, durerea este de mica intensitate, se accentueaza ulterior in timpul mersului mai ales pe teren denivelat, la urcarea si mai ales la coborirea scarilor. In stadiile avansate ale gonartrozei, durerea este continua, invalidanta, fiind prezenta si in timpul noptii.

Durerea de genunchi poate varia ca intensitate de la o zi la alta, in functie de gradul de solicitare a articulatiei sau, uneori, fara o cauza aparenta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerea artrozica se accentueaza la efort, se diminua in repaus si este meteosensibila (se accentueaza la schimbarea vremii, in conditii de frig si umezeala).

La aparitia durerii din gonartroza participa mai multi factori:

- factori mecanici: prezenta osteofitelor, deformarea articulatiilor;

- inflamatia sinovialei (membranei sinoviale);

- factori ososi: microfracturi in osul subcondral, aparute ca urmare a cresterii presiunii si scaderea rezistentei la acest nivel;

- factori musculari: contractura musculara reflexa;

- durere iradiata de la nivelul altei articulatii afectate de artroza.

Care sunt simptomele in gonartroza

Principalele simptome ale artrozei la genunchi sunt durerea si redoarea (intepenirea) pe care pacientul le simte in articulatii, ceea ce inseamna ca ii este dificil sa isi miste articulatiile afectate de boala si sa faca anumite activitati.

Simptomele pot sa apara si sa se amelioreze, iar acest aspect poate fi asociat cu nivelul de activitate sau chiar cu vremea (pacientul este meteosensibil). In cazurile mai grave, simptomele artrozei pot fi continue.

Alte simptome pe care pacientul cu gonartroza sau medicul le poate observa sunt:

- sensibilitatea la durere a articulatiilor genunchilor

- intensificarea durerii si a redorii (rigiditatii) atunci cand pacientul nu si-a miscat articulatiile o perioada

- articulatiile au un aspect diferit, par usor mai mari sau mai "noduroase" decat ar fi normal

- apar sunete ca de trosnire sau o senzatie diferita in articulatiile afectate (crepitatii osoase)

- numarul de miscari pe care pacientul le poate face cu articulatiile este limitat

- slabiciune musculara si pierderea masei musculare.

Cand apar simptomele

Simptomele apar in functie de stadiul artrozei, iar boala fiind impartita astfel:

Stadiul 1: pacientul cu artroza la genunchi in stadiul 1 nu va avea durere sau disconfort ca rezultat al uzurii si deteriorarii componentelor articulatiilor; pacientul poate avea osteofite foarte mici.

Stadiul 2: radiografiile la genunchi in acest stadiu vor scoate la iveala osteofite mai mari, insa cartilajul este inca de dimensiuni normale (spatiul dintre oase este normal, iar oasele nu se freaca unele pe celelalte); in acest stadiu, pacientii incep prima oara sa aiba simptome - durere dupa o zi lunga de mers sau de alergare, redoare mai accentuata in articulatia genunchiului, cand aceasta nu este folosita mai multe ore sau sensibilitate cand pacientul se apleaca sau ingenuncheaza.

Stadiul 3 - este gonartroza moderata. Cartilajul dintre oase prezinta afectari evidente, iar spatiul dintre oase incepe sa se ingusteze. Pacientii cu gonartroza in acest stadiu se confrunta cu durere in timpul mersului, alergarii, cand se apleaca sau cand ingenuncheaza. Ei simt redoare (intepenire) in articulatie dupa ce stau jos pe perioade lungi de timp sau atunci cand se trezesc dimineata (redoare matinala a articulatiilor). Umflarea articulatiilor este un alt simptom care poate fi prezent.

Stadiul 4 - este considerat gonartroza severa. Pacientii cu gonartroza simt o durere intensa si un disconfort mare atunci cand merg sau isi misca articulatia afectata. Spatiul articular (dintre oase) este dramatic redus, iar cartilajul aproape a disparut complet, lasand articulatia rigida si, cel mai posibil, imobila. Cantitatea de lichid sinovial a scazut dramatic.

Boala degenerativa

Artroza este cea mai intalnita forma de artrita la nivelul genunchiului. Ea este o boala articulara degenerativa, un tip de artrita caracterizat de uzura, care apare cel mai adesea la persoanele de peste 50 de ani.

In gonartroza, cartilajul din articulatia genunchiului se uzeaza treptat. Pe masura ce acest cartilaj se deterioreaza, el devine tot mai uzat, neregulat, cu asperitati (nu mai este neted, cum se intampla in cazul articulatiilor sanatoase), iar spatiul protector dintre oase se ingusteaza. Rezultatul este ca oasele intra in contact unele cu altele si se produc osteofite. Durerea pe care gonartroza o provoaca pacientului se agraveaza in timp.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/symptoms/
  • American Academy of Orthopaedic Surgeons - https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-knee/
  • Illinois Bone & Joint Institute - https://www.ibji.com/arthritis-in-knee-4-stages-of-osteoarthritis/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0