Ghid de diversificare pentru alimentația copiilor

Află din ghidul pe care ți l-am pregătit în cele ce urmează la ce vârstă se începe diversificarea și în ce ordine e bine să fie introduse alimentele în meniul copilului tău.

Când începi diversificarea și ce alimente ar trebui să introduci în meniul celui mic, ce produse alimentare sunt benefice și care sunt variantele cele mai sănătoase pentru el? Cum stabilești perioada în care îi diversifici alimentația celui mic? Te ajutăm cu un mic ghid al procesului de diversificare

Când începe diversificarea?

Există 3 semne clare, care, atunci când apar împreună de la vârsta de aproximativ 6 luni, arată că bebelușul este pregătit pentru primele lui alimente solide, alături de laptele matern sau de formulă pentru sugari. Astfel, cel mic va putea:

  • Să rămână în poziție șezând și să țină capul ferm
  • Să își coordoneze ochii, mâinile și gura astfel încât să poată privi mâncarea, să o ridice și să o pună singur în gură
  • Să înghită alimente (mai degrabă decât să le scuipe după ce le-a băgat în gură).
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului tău (numită uneori și alimentație complementară sau diversificare) ar trebui să înceapă, spun experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), când bebelușul tău a ajuns la vârsta de 6 luni.

La 6 luni, poți începe tranziția de la biberon la linguriță. Începe cu câteva lingurițe de compot de fructe, iar apoi câteva lingurițe de supă. Acestea pot fi puse și în biberon. Însă alege să introduci un singur aliment nou, timp de câteva zile consecutive, fie în biberon, fie în linguriță, pentru a vedea cum reacționează la ele organismul celui mic.

Pentru început, alege alimente simple și nu foarte aromate: măr, pară, banană, dovlecel, verdețuri. Treci apoi la piersică, cartof, broccoli. Urmărește constant cum reacționează copilul la fiecare fruct sau legumă introduse în meniu. Ulterior, îi poți introduce în alimentație 20 de grame de carne, iar mai apoi pește.

La vârsta de nouă luni poți să începi să îi dai deja mici bucățele de alimente care trebuie mestecate. Va fi mai greu la început, dar treptat copilul se va obișnui. Poți încerca iaurturi, crudități, brânză nesărată sau pâine. Nu îi oferi copilului alimente peste care ai pus sare și nici alimente cu zahăr adăugat!

După ce micuțul a împlinit un an, poți să începi să îi dai treptat aceleași feluri de mâncare pe care le consumă toată familia, în bucăți mici și nu foarte condimentat. Acest lucru nu înseamnă că poți hrăni copilul chiar cu orice! Evită produsele de fast-food, mezelurile, prăjelile și dulciurile din comerț. De asemenea, este bine de știut faptul că unele alimente îl pot ajta pe copil în procesul de creștere. Uleiul de măsline sau cel de floarea soarelui, de exemplu, contribuie la dezvoltarea creierului.

Chiar și după diversificarea alimentației, laptele continuă să aibă un aport important. Cantitatea recomandată este între 500 și 700 de ml zilnic, până la vârsta de aproximativ patru ani.

Planul alimentar al bebelușului și diversificarea

0 și 6 luni, laptele matern este cel mai bun aliment de care se poate bucura bebelușul tău. Este întotdeauna la temperatura perfectă și îi asigură celui mic toți nutrienții potriviți pentru el. Nu trebuie să îi dai nimic altceva bebelușului, în afară de laptele matern, în primele 6 luni de viață.

Începând de la 6 luni
La început, va trebui să îl hrănești cu ceva solid o dată pe zi. Începe prin a-i oferi bebelușului tău cantități mici de legume, fructe, alimente cu amidon (cum ar fi carfoful, orezul, paștele și pâinea), proteine (cum ar fi carnea, peștele, ouăle, unele leguminoase), produse lactate pasteurizate (precum iaurtul și brânzica de casă). Laptele matern sau laptele-formulă este încă important, chiar dacă îi oferi bebelușului și o cantitate mică de alimente solide.

De la 7 luni

Bebelușul tău poate să se descurce cu alimentele pasate sau făcute piure. Alimentele sau legumele pe care i le dai în mână îl vor ajuta pe cel mic să învețe cum să muște și cum să își mestece mâncarea. Treptat, poți crește cantitatea și poți diversifica alimentele pe care cel mic le mănâncă. Încearcă să îi oferi trei mese pe zi și să reduci cantitatea de lapte matern sau de lapte praf.

De la 10 luni

De acum, bebelușul tău se va putea bucura să mănânce bucăți ceva mai mari de alimente moi. Tot acum va putea consuma dintr-o paletă mai mare de alimente pe care le poate ține în mânuță. Nu uita că laptele matern sau laptele-formulă încă îi oferă bebelușului tău energia și nutrienții de care are nevoie, așa că poți continua să îi oferi laptele preferat, pe lângă alimentele solide pe care le-ai introdus în alimentația lui.

De la 12 luni

Bebelușul tău ar trebui să mănânce de acum trei mese pe zi, care să conțină o varietate de alimente hrănitoare, cât mai diferite. De asemenea, ai putea să îi oferi două gustări între mese (te poți rezuma la bucățele de fructe, bastonașe din legume, bucățele de pâine sau de pâine prăjită, iaurt simplu).

Poți continua să îl alăptezi atât timp cât dorești și cât se potrivește și stilului tău de viață, însă nu uita că micuțul are nevoie de mai puțin lapte, pentru a putea face loc în alimentație pentru mai multe alimente solide.

Primele alimente pe care le poți introduce în alimentația micuțului

Cere sfatul medicului pediatru în privința alimentelor permise sau interzise în alimentația copilului mic. Iată câteva exemple care te vor ajuta în această etapă:

Legume: broccoli, păstârnac, ardei gras, mazăre, conopidă, spanac, fasole verde, sparanghel, kale, morcovi, avocado, dovleac butternut squash, varză.
Fructe: banane, afine, kiwi, portocale, mere, mango, nectarine, pere, ananas, papaya, pepene galben, piersici, prune.
Alimente bogate în amidon: cartof, cartof dulce, orez, paste, terci de ovăz, fulgi de ovăz, mălai, mei, quinoa, pâine prăjită, pâine simplă, etc.
Alimente bogate în proteine: carne de pui, de curcan, de vită, de miel, de porc, pește (ai mare grijă să fie fără oase), ouă, linte, fasole boabe, năut, mazăre, tofu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Citește și:
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - Your baby's first solid foods
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/solid-foods-weaning/
The National Health Service (NHS) - How ti introduce solid foods
https://www.nhs.uk/start4life/baby/first-foods/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0