Alimentația la bebelușii între 3 și 6 luni - De ce NU începem diversificarea

Mulți medici pediatri le recomandă mămicilor să introducă alimentele solide în dieta bebelușului lor nu mai devreme de vârsta de 6 luni. Un studiu publicat în 2013 în jurnalul Pediatrics*, arată că multe mămici fac această tranziție la alimentele solide mult prea devreme - având în vedere vârsta bebelușilor - fără să cunoască riscurile pe care le are diversificarea precoce.

De ce ar trebui mămicile să aștepte până când cel mic împlinește cel puțin 6 luni?

Există numeroase motive pentru care medicii pediatri spun că mamele ar trebui să aștepte până când bebelușul trece de 6 luni, pentru a începe să-i introducă în alimentație câteva alimente solide (diversificarea):

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
  • Alimentele solide nu sunt la fel de nutritive precum laptele matern sau formulele speciale de lapte. Alimentele solide pot fi, uneori, mai bogate în calorii și pot avea o valoare nutrițională mai scăzută, ceea ce poate duce la obezitate.
  • Alimentele solide sunt mai greu de înghițit. Este posibil ca bebelușul să nu fie suficient de dezvoltat pentru a înghiți alimentele solide în mod corespunzător, înainte de vârsta de 6 luni.
  • Alimentele solide ar putea crește riscul unor probleme de sănătate. Dacă sunt date la o vârstă mult prea fragedă (există și mămici care încep diversificarea începând de la 4 luni), pot cauza alergii și eczemă, iar cercetătorii de peste hotare spun că ar putea fi o asociere între această diversificare timpurie și afecțiuni cronice precum diabetul și boala celiacă.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca alimentele să fie introduse în dieta bebelușilor la vârsta de 6 luni, cu aproximație. Fiecare copil este diferit, așa că experții spun că este important să știi când cel mic este pregătit pentru a primi alte alimente (solide / piureuri) - și nu ne referim aici la laptele matern sau la laptele formulă.

Până la 6 luni, specialiștii din domeniu recomandă ca hrănirea bebelușului să se facă exclusiv la sân. Însă dacă mama nu are suficient lapte, micuțul poate fi hrănit cu o formulă specială de lapte, recomandată de medicul pediatru. După primele 3 luni de viață, până spre aproape de 6 luni, bebelușul trebuie hrănit la cerere (alăptat), de aproape 6 - 7 ori în 24 de ore (dacă are între 4-5 luni) sau de aproape  5-6 ori în 24 de ore (dacă are între 6 - 7 luni).

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău, în primul lui an de viață. Dacă nu alăptezi, îi poți da micuțului tău o formulă îmbogățită de lapte, mai ales dacă aceasta a fost recomandarea medicului pediatru. Nu este recomandat să îi dai (încă) apă sau alte tipuri de lapte.

Este important să aștepți ca cel mic să aibă vârsta potrivită

Experții în sănătate și în alăptare sunt de acord că cel mai bine este să aștepți până când bebelușul tău are aproape 6 luni sau chiar a împlinit această vârstă, înainte de a-i oferi orice fel de alimente, pe lângă laptele matern sau formulă.

Există foarte multe cercetări pe această temă, iar majoritatea organizațiilor internaționale din domeniul sănătății și-au actualizat recomandările, în sensul că îndeamnă mămicile să înceapă diversificarea după ce bebelușul împlinește 6 luni. De exemplu, UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Academia Americană de Pediatrie și alte organizații recomandă ca toți bebelușii să fie alăptați exclusiv la sân (fără cereale pentru bebeluși, fără sucuri și fără alte alimente solide ori piureuri) în primele 6 luni de viață (nu doar în primele 4-5 luni de viață).

Semne de hrănire

Dacă vezi că bebelușul tău își apropie mâinile de gură când are mai puțin de 6 luni, poți crede că nu mănâncă suficient doar din laptele matern. De fapt, bebelușul tău prezintă semne normale de hrănire, doar că acestea sunt mai dezvoltate acum că este mai mare. Asta nu înseamnă că bebelușul tău are nevoie de alimente solide mai devreme.

Semne că bebelușul tău este pregătit pentru alimente solide

Există 3 semne clare care, atunci când apar împreună, începând cu vârsta de aproximativ 6 luni, arată că bebelușul tău este pregătit pentru primele alimente solide, alături de laptele matern sau de prima formulă pentru sugari.

Bebelusii vor fi capabili să:

  • să stea în poziție așezată și să-și țină capul drept
  • să își coordoneze ochii, mâinile și gura, astfel încât să poată privi mâncarea, să o ia și să o pună singur în gură
  • să înghită mâncarea (în loc să o scuipe înapoi)

Următoarele comportamente sunt adesea confundate de părinți cu semnele că bebelușul lor este pregătit pentru alimente solide:

  • își mestecă pumnii
  • se trezește în timpul nopții (mai mult decât de obicei)
  • dorește să fie hrănit cu lapte în plus

Toate acestea sunt comportamente normale pentru bebeluși și nu sunt neapărat un semn că sunt pregătiți să înceapă să mănânce alimente solide.

De ce nu e bine să începi diversificarea înainte de 6 luni

Experții recomandă ca alimentele solide să fie date cât mai tarziu, după 6 luni, iar argumentele lor sunt importante:

  • Bebelușul va avea o protecție sporită împotriva bolilor, dacă este hrănit exclusiv la sân 6 luni, în comparație cu perioadele mai mici de timp.
  • Sistemul digestiv al bebelușului va avea timp să se dezvolte - dacă alimentele solide sunt introduse în dietă înainte ca sistemul digestiv al celui mic să fie pregătit pentru ele, este foarte posibil ca acestea să nu fie digerate corespunzător și să apară reacții neplăcute (constipație, gaze intestinale, stomac deranjat, etc.)
  • Bebelușul va fi pregătit din punctul de vedere al dezvoltării să mănânce alimente care nu sunt lichide - Studiile au indicat că majoritatea sugarilor care s-au născut la termen nu sunt pregătiți pentru tranziția la alimentele solide (pe lângă cele lichide) până când nu ajung la vârsta de 6-8 luni.
  • Bebelușul va avea un risc mai scăzut de obezitate, pe viitor - introducerea alimentelor solide în cazul bebelușilor de vârste mici este asociată cu creșterea grăsimii corporale și cu creșterea în greutate când aceștia sunt la vârsta adolescenței ori la vârsta adultă.

 
Sursa foto: Shutterstock.com
Bibliografie:
"Breastfeeding and the use of human milk.", autori: Johnston M, Landers S, Noble L, Szucs K, Viehmann L. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22371471/ 
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/solid-foods-weaning/#when-to-start-weaning-your-baby
Cleveland Clinic - https://health.clevelandclinic.org/dont-feed-your-baby-solid-food-before-6-months/
The Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html
The New York Times, Infants Are Fed Solid Food Too Soon, C.D.C. Finds - https://www.nytimes.com/2013/03/25/health/many-babies-fed-solid-food-too-soon-cdc-finds.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0