Tot ce trebuie să știi despre alăptare

Presiunea creată de alte mămici, întrebările fără răspuns și furtuna de emoții resimțită în primele zile de viață ale copilului pot transforma alăptarea într-o adevărată provocare pentru proaspăta mămică. Metoda de hrănire a copilului trebuie să fie aleasă de mamă, în funcție de ceea ce simte aceasta că este potrivit pentru ea și pentru cel mic. Pentru a ușura, însă, situația, îți oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le-ai putea avea despre alăptare.

Ce este colostrul?

Adesea denumit “aurul lichid”, colostrul este laptele de culoare gălbuie, pe care mamele îl au în primele zile după naștere. Acesta este sărac în grăsimi și bogat în carbohidrați, proteine și anticorpi importanți pentru sănătatea copilului. Colostrul este eliberat în cantități mici, dar este suficient pentru a satisface nevoile bebelușului. Colostrul ajută copilul să își regleze tranzitul intestinal, previne icterul și fortifică sistemul imunitar.

Când se declanșează lactația?

De obicei, lactația se declanșează la câteva zile după naștere. Cea mai eficientă metodă de stimulare a lactației constă în alăptarea bebelușului cât mai des. 

De ce devin sfârcurile dureroase?

În primele 20-30 de secunde de alăptare poate apărea o durere sau un disconfort pregnant, din cauza faptului că sfârcurile sunt încă în perioada de adaptare. Pe măsură ce vei continua cu alăptarea copilului, vei observa că această durere se ameliorează, pe măsură ce trece timpul și, în cele din urmă, va dispărea complet.

Cât ar trebui să dureze o sesiune de alăptat?

Nu există un timp limită pentru alăptat.  

Ce alimente ar trebui să evit dacă alăptez?

Se recomandă evitarea alimentelor picante, care îi pot provoca gaze celui mic, dar și a peștelui bogat în mercur, precum bibanul de mare, peștele spadă, rechinul și tonul. De asemenea, este indicat să consumi cafea, ciocolată neagră și citrice cu moderație. Cafeaua și ciocolata neagră conțin cantități însemnate de cofeină, care îi pot induce o stare de irascibilitate celui mic, tradusă prin plânset agresiv și lipsa somnului. Aciditatea crescută a citricelor poate irita tractul intestinal al bebelușului, prin urmare este recomandat să le consumi ocazional. Este indicat ca, pe durata întregii perioade de alăptare, să menții un regim alimentar variat, bogat în toți macronutrienții și micronutrienții esențiali, pentru a-i oferi celui mic întreaga paletă de vitamine și minerale necesare unei dezvoltări armonioase. 

Pot alăpta dacă am consumat un pahar de vin?

Un pahar de vin/ bere este acceptat, atât timp cât aștepți, în medie, două ore până la următoarea alăptare a celui mic. Atenție: cantitățile mai mari de alcool nu sunt recomandate în perioada alăptării.

Ce este mastita?

Mastita este o afecțiune caracterizată prin inflamația țesuturilor sânilor și poate fi un indicator de infecție în corp. Simptomele acesteia includ: dureri severe la nivelul sânilor, umflarea sânilor și febră. Daca ai mastită, medicul îți va prescrie calmante, uneori și antibiotice, dacă este cazul, dar te va sfătui și să consumi foarte multe lichide și să te odihnesti. Pentru a menține lactația, trebuie să alăptezi în continuare. Dușurile calde și masarea sânilor pot accelera vindecarea mastitei.

Cât timp ar trebui să alăptez?

Perioada alăptării este aleasă de mamă. Alăptatul exclusiv în primele 6 luni de viață este important pentru sănătatea copilului, iar medicii recomandă ca aceasta perioadă să fie prelungită până la un an, ceea ce va întări sistemul imunitar al celui mic pe termen lung.

Cum opresc alăptarea?

Se recomandă oprirea treptată a alăptării, astfel încât, atât organismul celui mic, cât și cel al mamei, să se obișnuiască. Specialiștii recomandă ca, la fiecare 3-7 zile, să se elimine o sesiune de alăptat, atunci când mama decide că e momentul să oprească alăptarea. Astfel, lactația va fi încetinită treptat, iar disconfortul va fi mai mic.

Sânii vor reveni la forma și dimensiunile de dinainte de alăptare?

Sânii se vor micșora după ce lactația se va opri, însă unele femei observă că dimensiunile și forma acestora sunt modificate după sarcină și alăptare, fără a reveni la forma inițială.

 

 

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Mother and Baby - A beginner's guide to breastfeeding
https://www.motherandbaby.co.uk/baby-and-toddler/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding-help/breastfeeding-beginners-guide


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0