Expunerea bebelusilor la soare

Vara este anotimpul preferat pentru concedii de familie. Nu trebuie sa uitam, insa, ca acest anotimp aduce cu sine si anumite dezavantaje sau chiar pericole. Daca aveti copii mici, trebuie sa tineti cont de anumite norme atunci cand incepeti expunerea la soare.

Copiii nu ar trebui sa sufere de arsuri solare, iar parintii sunt cei care trebuie sa se asigure ca reduc acest risc la minimun.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astfel, pe timp de vara, expunerea copiilor la soare se face treptat, pentru a nu genera arsuri sau insolatie, cu manifestari ulterioare total neplacute cum sunt febra, agitatia, varsaturile, migrenele etc.

Se incepe cu expuneri foarte scurte, de cateva minute, pentru bebelusii de pana in doua luni, timpul de expunere marindu-se apoi zilnic cu alte cateva minute, pana ce copilul se obisnuieste si se bronzeaza usor. Intai se expun picioarele, a doua zi abdomenul, iar in urmatoarea zi pieptul si bratele. La copiii de 3-4 luni, in prima zi se pot expune fata si mainile 5 minute.

In a doua zi, bronzarea revine picioarelor si gambelor pana la genunchi, tot cinci minute. In a treia zi se descopera coapsele, iar in a patra toracele si bratele. Timpul de expunere se va prelungi zilnic cu 3-5 minute, astfel incat, dupa zece zile, tot corpul copilului sa fie descoperit timp de jumatate de ora. E bine sa nu se depaseasca timpul de expunere de 1-2 ore pe zi.

Nu uitati sa feriti mereu capul bebelusului, acoperindu-l cu o palarioara. Vara e bine sa lasam bebelusii complet dezbracati la soare, dar cu palarie, preferabil in orele de dimineata sau dupa-amiaza, cand soarele e mai bland, numai dupa ce pielea este suficient bronzata. In restul zilei, copilul va sta la umbra, in curte, gradina sau in parc. Puteti aplica plasturele Sun Meter pe spate, intre omoplati, si sa monitorizati schimbarea culorii acestuia, chiar daca bebelusul sta sub umbela, intrucat razele ultraviolete patrund si prin tesaturi.

In zilele fierbinti de vara, cu temperaturi care depasesc 25 de grade Celsius, sugarul se va tine in miezul zilei intr-o camera umbrita, racoroasa, unde isi va face somnul de la pranz.

 

 

Lotiunile cu SPF, la copii

Medicii dermatologi interzic folosirea lotiunilor de plaja la copiii mai mici de 6 luni. Abia dupa ce implinesc o jumatate de an, parintii pot aplica pe pielea celor mici o lotiune cu factor SPF, insa trebuie sa fie o lotiune cu formula special dezvoltata pentru pielea sensibila a bebelusilor. De asemenea, trebuie folosita o lotiune cu spectru larg, aceasta fiind singura care ofera protectie atat impotriva radiatiilor UVA, cat si impotriva radiatiilor UVB.

Lotiunea de plaja trebuie aplicata pe pielea copiilor cu 15-30 de minute inainte ca cei mici sa fie expusi razelor soarelui.  De asemenea, aceasta necesita reaplicare din doua in doua ore.

Protejarea bebelusilor de soare, pe scurt:

  • Bebelusul nu trebuie expus la soare in intervalul orar 10-16, atunci cand radiatiile ating intensitatea maxima.
  • Bebelusul trebuie tinut cat mai mult la umbra.
  • Pielea bebelusului trebuie acoperita cu haine lejere, din materiale naturale precum inul sau bumbacul.
  • Bebelusul trebuie sa poarte o palarie cu boruri largi
  • Bebelusul trebuie expus la soare treptat, astfel incat sa nu se aleaga cu arsuri solare.
  • Se recomanda folosirea unor dispozitive precum Sun Meter, care alerteaza parintele cand trebuie sa duca bebelusul la umbra de urgenta.
  • Pielea bebelusului trebuie sa fie acoperita de haine, dar si de lotiune cu factor de protectie atunci cand este expusa la soare.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0