Iritatiile pielii la bebelusi: cauze, simptome si tratament

Iritațiile pielii pot să apară și la bebeluși, iar cauzele pot fi multiple, de la iritația de scutec la dermatită alergică și altele. Află cum tratezi aceste probleme, dar și cum se previn.

Cercetătorii nu sunt foarte siguri de ce sistemul imunitar cauzează apariția unei reacții alergice, atunci când o substanță străină (care în mod normal este inofensivă), pătrunde în corp. În acest articol ne îndreptăm atenția asupra alergiilor cutanate la bebeluși, în special asupra iritațiilor și erupțiilor care pot să apară din diverse cauze, mai ales că pielea bebelușilor este extrem de sensibilă.

Alergiile au o componentă genetică, ceea ce înseamnă că părinții le pot transmite copiilor lor. Alergenii specifici, însă, nu sunt transmiși de la părinți. De exemplu, dacă o mamă este alergică la fructe de mare, asta nu înseamnă că și copilul ei va fi alergic la crustacee. Doar susceptibilitatea generală ca acesta să dezvolte o reacție alergică este genetică.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iritațiile pielii la bebeluși 

Alergiile cutanate sunt mai frecvent întâlnite la copiii mai mici, în zilele noastre, în comparație cu situația din urmă cu câteva decenii, spun experții. Însă chiar și așa, iritațiile pielii încep să scadă pe măsură ce copiii cresc. În plus, alergiile respiratorii și alergiile alimentare devin mai frecvente pe măsură ce copiii avansează în vârstă. Cele mai comune dintre iritațiile la bebeluși includ, de fapt, mai multe tipuri de reacții, așa că este important să știi care sunt diferențele dintre acestea:

Eczema (numită și dermatită atopică)

Eczema este o boală de piele inflamatorie care provoacă leziuni roșii, erupții cutanate și o senzație puternică de mâncărime. Aceste erupții cutanate se pot dezvolta lent, însă pot fi persistente și pot să apară și la bebeluși, și în cazul adulților.

Dermatita de contact alergică

Acest tip de alergie cutanată apare rapid, adeseori imediat după ce bebelușul a intrat în contact cu o substanță iritantă. Mai grave sunt situațiile când dermatita de contact poate evolua, transformându-se în vezicule dureroase care fac ca pielea să se crape ulterior.

Urticaria

Urticaria presupune zone de pe piele care sunt înroșite, ieșite puțin în relief, care se dezvoltă după expunerea la un alergen. Zonele de pe piele nu devin solzoase, nu se descuamează și nu se crapă, însă mâncărimile în cazul urticariei pot face ca pielea să sângereze.
Iritațiile pielii la bebeluși pot alarma părinții, așa că recomandarea noastră este să discutați cu medicul pediatru dacă observați că micuțul dezvoltă o astfel de problemă. Este esențial ca pediatrul să vadă bebelușul și să stabilească diagnosticul corect și tratamentul adecvat.

Cum se tratează iritațiile la bebeluși?

Este important, așadar, să cunoști diferitele alergii cutanate și reacții care pot avea loc pe pielea bebelușului, pentru a le identifica rapid. Medicul va prescrie un tratament potrivit, în funcție de cauza iritației apărută pe pielea bebelușului.

Tratament dermatită atopică

Eczema, numită și dermatită atopică, este una dintre neplăcerile care pot să declanșeze reacții pe pielea bebelușului, acele erupții cutanate care provoacă mâncărimi, zone înroșite pe piele. De regulă, dermatita atopică sau eczema apare la copiii cu vârste între 1 an și 5 ani. Alergiile alimentare sau factorii poluanți din mediul înconjurător pot cauza dermatita atopică, însă uneori medicul nu poate descoperi o cauză clară.

Tratamentul standard pentru dermatita atopică implică evitarea alergenilor, aplicarea unor unguente și produse care hidratează pielea, iar în cazuri extreme, se folosesc medicamentele care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală.

Asigură-te că păstrezi pielea bebelușului bine hidratată. Folosește creme hidratante speciale pentru pielea sensibilă a bebelușilor, care nu conțin parfumuri sau alte substanțe iritante. Aplică crema hidratantă pe piele imediat după baie, când pielea este încă umedă, pentru a păstra umiditatea.

Identifică și evită substanțele care pot irita pielea bebelușului, cum ar fi săpunurile parfumate, detergentul agresiv sau hainele fabricate din materiale sintetice. Optează pentru detergenți și produse de curățat blânde, special concepute pentru pielea sensibilă a bebelușilor. 

Scărpinarea poate agrava simptomele și poate provoca leziuni ale pielii. Asigură-te că unghiile bebelușului sunt tăiate scurt pentru a minimiza riscul de leziuni.

În cazurile mai severe de dermatită atopică, medicul pediatru poate prescrie creme sau unguente cu corticosteroizi de intensitate redusă pentru a reduce inflamația și iritația pielii. Este important să respecți indicațiile medicului și să nu folosești astfel de medicamente fără prescripție medicală. 

În unele cazuri, medicul pediatru poate recomanda și alte tratamente, cum ar fi antihistaminicele (pentru a reduce mâncărimea) sau tratamente imunomodulatoare (cum ar fi inhibitorii de calcineurină). 

Tratament dermatită de contact alergică

Dermatita de contact alergică este, cum spuneam, o altă cauză pentru iritațiile la bebeluși. Erupția cutanată în cazul dermatitei de contact apare imediat după ce micuțul a atins o substanță iritantă. Pe piele pot să apară vezicule, zone în care pielea se descuamează din cauza expunerii frecvente. Discută imediat cu medicul pediatru dacă bănuiești că cel mic are o reacție alergică.

Dermatita de contact alergică poate fi tratată prin evitarea substanței iritante, aplicarea cremelor prescrise de medic, eventual administrarea unor antihistaminice pentru a calma mâncărimile pielii.

Încearcă să identifici substanțele care provoacă reacția alergică la bebeluș. Aceasta poate include detergenți, săpunuri, parfumuri, loțiuni, haine fabricate din materiale iritante sau substanțe chimice din mediul înconjurător. Observă cu atenție și înregistrează toate lucrurile cu care bebelușul intră în contact înainte de a dezvolta simptomele dermatitei de contact.

După ce ai identificat alergenul, evită pe cât posibil contactul bebelușului cu acea substanță. Schimbă produsele de curățenie și de îngrijire personală cu opțiuni hipoalergenice și fără parfum. Optează pentru haine fabricate din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, și evită-le pe cele fabricate din materiale sintetice. Spală hainele bebelușului cu un detergent non-alergenic.

În unele cazuri, medicul pediatru poate recomanda creme sau unguente cu corticosteroizi pentru a calma iritațiile la bebeluși. În cazurile în care mâncărimea este intensă, medicul pediatru poate prescrie antihistaminice pentru a calma simptomele și a reduce disconfortul bebelușului.

Tratament urticarie

Urticaria apare sub forma unor zone roșii, la scurt timp după ce micuțul a intrat în contact cu un alergen sau când are o reacție alergică severă. Spre deosebire de alte alergii cutanate, urticaria nu presupune piele uscată sau care se descuamează și poate să apară oriunde pe corp. Dacă micuțul respiră foarte greu, are gura umflată și fața umflată, cere ajutor medical de urgență.

Tratamentul pentru urticarie se face în funcție de recomandarea medicului. În cele mai multe cazuri, urticaria trece de la sine, atât timp cât ai grijă ca micuțul să evite alergenul. Medicul pediatru sau alergologul poate sugera administrarea unui antihistaminic pentru a trata sau pentru a preveni urticaria.

Ce este iritația de scutec?

Printre iritațiile pielii la bebeluși avem și iritația de scutec. De obicei, iritația de scutec apare la bebelușii și la copiii sub 2 ani, iar statisticile arată că aproape fiecare bebeluș va face iritație de scutec în primii 3 ani de viață, cei mai mulți dintre acești micuți având între 9 și 12 luni.

Este destul de ușor să identifici iritația de scutec, pentru că semnele sunt localizate pe pielea care este acoperită de scutec, și care va deveni roșie și iritată. Această iritație poate să acopere în întregime fundulețul bebelușului sau zona genitală ori poate să apară doar în anumite locuri ori în pliurile pielii.

Potrivit specialiștilor, există patru tipuri de iritație de scutec: cea provocată chiar de scutecul bebelușului, pentru că pielea este tot timpul udă (din cauza urinei și a fecalelor), dermatita cauzată de Candida (o infecție cauzată de creșterea în exces a acestei ciuperci microscopice), dermatita alergică (provocată de o alergie sau o substanță iritantă), dermatita bacteriană (cauza este o bacterie, precum stafilococul auriu sau streptococii din grupul A).

Oricare ar fi situația, recomandarea noastră este ca, în momentul în care observi că bebelușul se confruntă cu iritațiile pielii, să îl duci la un consult medical pentru a primi îngrijirea necesară. 

Cum poți preveni iritația de scutec?

  • Schimbă scutecul bebelușului de fiecare dată când este umed sau murdar. Menținerea pielii uscate și curate poate reduce riscul de iritații.
  • Folosește scutece absorbante și de calitate. Evită scutecele strânse sau incomode.
  • Evită produsele iritante. Alege produse de curățat și șampoane speciale pentru bebeluși, care nu conțin substanțe chimice agresive sau parfumuri puternice. Nu spăla copilul cu săpunuri sau șampoane cu parfumuri sau coloranți, deoarece acestea pot irita pielea sensibilă a bebelușului.
  • În timpul schimbării scutecului, lasă pielea bebelușului să se aerisească pentru o perioadă scurtă. Lasă bebelușul fără scutec pentru câteva minute, într-un loc curat și sigur.
  • Folosește o cremă de protecție pentru scutec care formează o barieră între piele și scutec. Aceasta poate ajuta la reducerea frecării și la protejarea pielii împotriva umidității și a iritanților.
  • Spală și usucă bine zona. În timpul băii, curăță cu grijă zona acoperită de scutec cu apă caldă și un săpun delicat. Asigură-te că usuci bine zona, tamponând ușor cu un prosop curat și moale.
  • Alege haine moi. Hainele fabricate din materiale moi, cum ar fi bumbacul, pot ajuta la reducerea iritației pielii bebelușului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stanford Medicine - Diaper Dermatitis in Children
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=diaper-dermatitis-90-P01896
Nidirect - Skin rashes in babies
https://www.nidirect.gov.uk/conditions/skin-rashes-babies


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0