Piureuri pentru bebelusi - de la ce varsta ii poti da fructe si legume

Daca micutul tau de 6 luni este gata sa inceapa sa manance alimente solide, probabil ca te intrebi cum trebuie facuta diversificarea si ce fructe si legume sunt permise, de acum, in alimentatia lui.

Asa ca astazi ti-am pregatit cateva exemple (si retete) de piureuri simple din fructe si din legume, pe care le poti pregati pentru cel mic si pe care i le poti da dupa varsta de 6 luni, in functie de recomandarile medicului vostru pediatru.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu trebuie sa fii un adevarat maestru in bucatarie pentru a face mancarea pentru bebelusul tau. Desi uneori pare mai convenabil sa cumperi piureul pentru bebelusi de la magazin, produsele din comert pierd in timpul procesarii vitaminele si nutrientii.

Este bebelusul tau pregatit sa manance alimente solide?

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca mamicile sa astepte pana la 6 luni pentru a incepe sa le dea bebelusilor mancare solida, dar este posibil sa incepi chiar si mai repede, de pe la 4 luni, atat timp cat alte stadii de dezvoltare au fost atinse. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology (Jurnalul de Alergie si Imunologie Clinica), bebelusii care au inceput sa manance alimente solide la varsta de 4 luni au avut un risc redus de alergii si de astm.

Cateva reguli pe care sa le tii minte pentru diversificare

Bebelusii care abia au inceput diversificarea au nevoie de doar 1-2 linguri de alimente, asa ca nu uita sa faci portiile cat mai mici.

Fii foarte atenta la alergii, in special cand il hranesti pe cel mic cu alimente care contin alergeni comuni, precum: oua, nuci (produse de anumiti arbusti), grau, peste, soia, crustacee.

Fii informata despre alimentele care pot cauza gaze intestinale. Ceapa, fasolea boabe, graul, lactatele si legumele crucifere il pot face pe bebelus sa se simta inconfortabil. Asa ca este de dorit sa astepti pana cand mai creste putin (8-10 luni), pentru a introduce aceste alimente.

De la 4 la 6 luni

Cand bebelusul tau are intre 4 si 6 luni, vei dori sa folosesti piureuri simple, facute dintr-un singur ingredient. Acest truct te poate ajuta sa detectezi si sa identifici o alergie alimentara.

Iata cateva piureuri de fructe si legume pe care le poti da bebelusului tau la aceasta varsta:

  • piure de mazare (poti folosi atat boabe congelate, cat si boabe proaspete)
  • piure de banane
  • piure facut din orez brun
  • piure de avocado
  • piure din cartof dulce copt
  • piure de morcovi

De la 7 la 9 luni

Pentru bebelusul ceva mai mare, cu varsta intre 7 si 9 luni, poti face piureuri mai consistente, preparate din mai multe ingrediente. Iata cateva piureuri recomandate la aceasta varsta:

  • piure din dovleac copt, cu putin cimbru
  • piure de spanac si igname
  • piure de sfecla rosie cu afine
  • piure de avocado si banane
  • piure de dovleac Butternut squash si para
  • piure de papaya

De la 9 la 12 luni

La 9 sau 12 luni, bebelusul tau poate sa se bucure de piureuri si mai consistente, chiar daca ingredientele sunt pasate mai putin acum. Poti, totodata, sa adaugi lapte integral si lactate, precum branza si iaurtul, in piureurile pentru micutul tau. Iata cateva exemple de piureuri pe care le poti incerca:

  • piure cu peste alb, morcov si praz
  • un ratatouille cu quinoa (poti folosi ceapa, vinete, dovlecel, rosii si alte ingrediente de baza in ratatouille)
  • un piure raw facut din afine, mango si avocado
  • piure de quinoa si banane
  • piure pe baza de iaurt grecesc, cu cirese si menta
  • piure de caise si banane, cu scortisoara.

2 retete simple de piure pentru bebelusi

Piure de fasole verde si avocado (15 minute)

Ingrediente

1 cana fasole verde, spalata si taiata la capete

1 avocado mic, descojit, cu samburele scos

2 linguri apa

1 catel de usturoi, optional

Mod de preparare

Fierbi la aburi (intr-un cos special, deasupra unei cantitati de apa, intr-o oala) tecile de fasole verde si usturoiul (daca folosesti). Acoperi oala si fierbi la foc mic 5-7 minute, iei de pe foc si lasi fasolea verde sa se raceasca.

Intr-un robot de bucatarie sau in blender, pui fasolea verde fiarta, miezul de avocado, usturoiul si apa si amesteci pana la omogenizare. Pui piureul in recipiente separate si il pastrezi la frigider cel mult 3 zile.

Piure de pere si capsuni

Ingrediente

1 cana de capsuni, fara codite

1 para mica, descojita, fara cotor

Mod de preparare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fierbi para la aburi, intr-un cos special pus in oala cu apa, acoperi vasul si tii pe foc mic 5 minute. Iei de pe foc si lasi para sa se raceasca. Intr-un robot de bucatarie sau blender, pui para dupa ce s-a racit si capsunile si amesteci pana la omogenizare. Imparti piureul in recipiente separate si il dai la frigider, unde poate fi pastrat pana la 3 zile.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0