Ce înseamnă un puls normal? Ce valori au bătăile inimii, în funcție de vârstă

Pulsul reprezintă frecvența cu care inima noastră bate (frecvență cardiacă). Pulsul poate fi simțit în diferite puncte importante de pe corp, cum ar fi încheietura mâinii, zona gâtului sau zona inghinală. 


   
Când o persoană este grav bolnavă ori a suferit un traumatism, pulsul poate fi foarte greu de detectat, greu de simțit la atingere. Atunci când pulsul acelei persoane este absent, medicul nu îl poate simți deloc. 
 
Este bine să reținem că frecvența cu care inima bate poate varia de la o persoană la alta, așa că astăzi ne propunem să înțelegem ce înseamnă, de fapt, un puls normal și când este considerată frecvența bătăilor inimii periculoasă. 

Inima este un organ important, un mușchi care lucrează pentru a pompa sângele bogat în oxigen și nutrienți către toate țesuturile din corp. Mușchii inimii se contractă și se relaxează pentru a împinge astfel sângele prin vasele destinate acestui lucru. 

Putem simți acea mișcare a sângelui rezultata din activitatea de pompa a inimii, prin vasele noastre de sânge, sub formă a ceea ce numim puls. Acesta este, de fapt, numărul ce indică de câte ori bate inima noastră,si se masoara intr-un interval de timp  de un  minut. 
   
Valori puls normal (frecvență cardiacă în repaus) la adulți 

Frecvența cardiacă în repaus este atunci când inima pompează cantitatea minimă de sânge de care corpul are nevoie atunci când persoana se află în repaus. Experții spun că frecvența cardiacă în repaus poate să varieze de la o persoană la alta, însă în cazul celor mai mulți adulți, un puls normal este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. 
 
Valori puls normal (frecvență cardiacă în repaus) la copii 
 
În general, frecvența cardiacă a copiilor este mai mare decât în cazul valorilor înregistrate la adulți. Potrivit experților, frecvența cardiacă în repaus (un puls normal) pentru copiii cu vârste între 6 și 15 ani este cuprinsă între 70 și 100 de bătăi pe minut. 
 
Să nu uităm că mulți factori pot influența frecvența cardiacă în repaus, cum ar fi nivelul de activitate fizică. De exemplu, sportivii foarte bine antrenați pot avea o frecvență cardiacă în repaus de aproape 40 de bătăi pe minut. 

Pulsul normal al inimii în funcție de vârstă poate avea valori diferite la copii. Cu cat acesta este mai mic, cu atat pulsul este mai crescut. Dealtfel, si in natura, la mamifere, pulsul este invers proportional cu dimensiunea. Astfel, pulsul normal, în repaus, poate să varieze după cum urmează: 

 •  nou-născuții: între 100 și 170 de bătăi pe minut 
 •  bebelușii de la 6 luni la 1 an: au între 90 și 130 de bătăi pe minut 
 •  copiii cu vârste de la 2 la 3 ani: au între 80 și 120 de bătăi pe minut 
 •  copiii cu vârste între 4 și 5 ani: între 70 și 110 bătăi pe minut 
 •  copiii de 10 ani și cei peste 10 ani: între 60 și 100 de bătăi pe minut. 

   
Pulsul nostru este mai scăzut, deci, atunci când suntem în repaus, și crește atunci când facem efort fizic, când facem exerciții fizice, pentru că organismul uman are nevoie de mai mult sânge îmbogățit cu oxigen propulsat catre tesuturile din periferie atunci când persoana face efort fizic. 

Recomandarea experților DOC


Ce este considerat, deci, un puls normal? 


Specialiștii americani subliniază că pulsul normal, adică frecvența cardiacă în repaus normală este: 

 •  la copiii cu vârste între 6 și 15 ani: 100 de bătăi pe minut;
 •  la adulții cu vârsta de 18 ani și peste acest prag: între 60 și 100 de bătăi pe minut. 

Factori care influențează valoarea normală a pulsului 


Pe lângă activitatea fizică (de exemplu, mersul la sală poate să însemne că pulsul nostru este crescut), există și alți factori care pot influența frecvența cardiacă în repaus. Printre acești factori se află: 
 

 • Vârstă - Este foarte probabil să observi că frecvență cardiacă în repaus (pulsul) scade pe măsură ce înaintezi în vârstă. 
 • Fumatul- Fumătorii tind să aibă o frecvență cardiacă în repaus mai mare. Reține, așadar, că dacă ești fumător, este posibil ca pulsul tău să fie mai mare. Renunțarea la fumat poate fi o măsură ce ajută pacienții să readucă pulsul la valori normale. 
 • Temperatură- Pulsul poate crește ușor atunci când persoana este expusă la temperaturi foarte mari. 
 • Efectele adverse ale unor medicamente - De exemplu, medicamentele din clasa betablocantelor pot să scadă pulsul (frecvența cardiacă în repaus). 
 • Poziționarea corpului- Pulsul poate crește temporar atunci când persoana se mișcă, își schimbă poziția, de exemplu, atunci când din poziția de stat pe scaun sau pe pat, persoană stă în picioare. 
 • Emoțiile- Dacă persoană este anxioasă ori emotionata, pulsul  poate să crească, deci inimă bate de mai multe ori pe minut. 
 • Greutatea- Este posibil că persoanele care sunt supraponderale sau  obeze să aibă un puls (o frecvență cardiacă în repaus) mai mare. De ce? Pentru că inima lor este nevoită să lucreze mai mult pentru a "iriga" corpul cu sângele necesar. 

Unde se simte pulsul cel mai bine? 

Reține că, pe măsură ce inima pompează sângele, arterele se dilată și se contractă. Acesta este de fapt pulsul. Poți detecta cu ușurință pulsul (poți simți cum vasele pulsează) pe încheietura mâinii ori la gât. Un puls normal este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. 

Definiția corectă a pulsului, spun specialiștii, este umflarea sau dilatarea arterelor. Această dilatare este cauzată de o creștere a presiunii sângelui, care se exercită pe pereții flexibili ai arterelor, de fiecare dată când inima "impinge" sangele in sistemul circulator. Aceste dilatări au loc în timp ce inima pompează sângele. Pulsațiile acestea, când arterele sunt umflate/dilatate, se simt pe anumite zone-cheie de pe corp, acolo unde arterele mai mari se află foarte aproape de suprafața pielii. 

Anomaliile de puls

O valoare scazuta a pulsului se numeste bradicardie, iar cresterea  frecventei pulsului, tahicardie( 150-250). Un puls neregulat poarta numele generic de aritmie si poate fi perceput de pacient, cum este in cazul "palpitaiilor", sau nu, cum se intanpla adesea in cazul fibrilatiei atriale, fiind descoperita intamplator in cazul efectuarii unui EKG sau daca pacientul se confrunta cu  sincope (leșin). Un alt aspect al fibrilatiei atriale, cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac, este ca se poate manifesta adesea, intermitent, mai ales la adultii tineri, ceea ce ingreuneaza depistarea. De aceea sunt recomandate controalele periodice tuturor, o data pe an de tipul masurarea pulsului, efectuarea EKG-ului, a tensiunii arteriale si a pulsului in cabinetel medicale pentru a spori sansele depistarii unei astfel de tulburari de ritm. 

Diagnosticul pulsului anormal

Depistarea aritmiilor sau tulburarilor de ritm sinusal se poate efectua fie prin electrocardiograma (ECG sau EKG) fie prin înregistrarea de tip  monitorizare Holter ( un dispozitiv care poate înregistra in decurs de 24 -48  de ore semnale ECG in tinmpul diverselor activitati, inclusiv in somn.

Un test simplu de practicarea efortului fizic pe  banda de alergare din cabinetul medical poate fi folosit pentru a provoca si depista o aritmie, în timp ce testul mesei inclinate (TILT) se utilizeaza  pentru a induce sincopa, la persoanele tinere mai ales,  care se confrunta cu astfel de fenomene, fara a fi declansate de hipoglicemie sau afectiuni neurologice cunoscute. Studiul electrofiziologic (studiul EP) poate  stimula  inima pentru a se  induce tahicardie,  diagnostic ce releva faptul ca pacientul este predispus la aritmii periculoase.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Pulse & Heart Rate https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17402-pulse--heart-rate
NHS Choices - How do I check my pulse? https://www.nhs.uk/common-health-questions/accidents-first-aid-and-treatments/how-do-i-check-my-pulse/

 


Te-ar mai putea interesa si...

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0