Top 7 utilizări ale uleiului de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial obținut din frunzele copacului Melaleuca alternifolia, al cărui habitat natural este Australia. Uleiul de arbore de ceai este ușor de recunoscut datorită culorii galben pal și al mirosului proaspăt, ușor mentolat, foarte asemănător cu mirosul de camfor. 

De-a lungul timpului s-au descoperit diverse proprietăți tămăduitoare ale acestui ulei, el fiind, în prezent, folosit atât ca atare, aplicat topic, cât și în preparate cosmetice, farmaceutice sau în aromaterapie. Așadar, uleiul de arbore de ceai are funcții antiseptice, antifungice, antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare, prin urmare este bine să știm cum să îl folosim la nevoie. 

Tratament antiacnee

Uleiul de arbore de ceai este adesea regăsit în lista de ingrediente a produselor antiacneice, datorită proprietăților sale antibacteriene și antiseptice. Este important de reținut faptul că este recomandată diluarea sa cu un ulei de tip carrier, cum ar fi uleiul de migdale dulci sau de jojoba. Eficiența uleiului de arbore de ceai împotriva acneei este dovedită clinic. Astfel, potrivit unui studiu1, aplicarea unui produs antiacneic cu un conținut de 5% ulei de arbore de ceai poate îmbunătăți vizibil aspectul pielii acneice și reduce numărul și severitatea comedoanelor, cu o acțiune similară cu cea a peroxidului de benzoil, un tratament comun împotriva acneei. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Produsele antiacneice pe bază de ulei de arbore de ceai se găsesc cu ușurință pe piață, dar, dacă dorești o variantă făcută în casă, poți amesteca o parte de ulei cu 9 părți de apă, iar apoi să aplici amestecul pe porțiunile afectate, pe față și pe corp, cu ajutorul unui bețișor de urechi. Poți reaplica de câteva ori pe zi, dar trebuie să ai grijă să-ți menții pielea bine hidratată, atât prin utilizarea unei creme hrănitoare, cât și printr-un consum corect de apă, deoarece uleiul de arbore de ceai poate usca pielea. 

Antiseptic local

Uleiul de arbore de ceai poate fi utilizat cu încredere în dezinfectarea rănilor, a arsurilor și a leziunilor deschise, care se pot infecta ușor. Acțiunea antibacteriană a uleiului de arbore de ceai este suficient de puternică pentru a anihila o paletă largă de bacterii, printre care E. coli și S. aureus, cel din urmă fiind responsabil pentru infectarea rănilor deschise. Pentru o dezinfecție adecvată, este important ca, mai întâi, rana să fie curățată cu apă și săpun. După care, se aplică un strop de ulei de arbore de ceai, diluat, în prealabil, într-o linguriță de ulei de măsline sau ulei de cocos. Amestecul se aplică pe rană și se acoperă cu un plasture sau cu un bandaj curat. Procesul trebuie repetat până la cicatrizarea rănii. 

Antifungic local

Uleiul de arbore de ceai este un remediu foarte bun pentru ciuperca unghiei. Deși nu este o problemă gravă, infecția fungică a unghiei poate fi supărătoare, deoarece tratamentul este unul de lungă durată. Dacă preferi un tratament natural, tot ce trebuie să faci este să amesteci câțiva stropi de ulei de arbore de ceai cu o cantitate egală de ulei de cocos și să aplici amestecul pe unghia afectată, cu ajutorul unui bețișor de urechi. Este important să acoperi atât partea superioară a unghiei afectate, cât și interiorul acesteia. De asemenea, nu uita să te speli pe mâini imediat după aplicare, pentru a evita răspândirea ciupercii pe alte unghii. Amestecul va trebui reaplicat până la dispariția completă a ciupercii.

Dezinfectant bucal natural

Uleiul de arbore de ceai diluat în apă poate servi drept apă de gură, având o acțiune similară cu cea a clorhexidinei, substanță regăsită în majoritatea apelor de gură din farmacii. Acțiunea sa puternic antibacteriană luptă împotriva mirosului neplăcut al gurii și împotriva formării plăcii bacteriene. Tot ce trebuie să faci este să amesteci un strop de ulei de arbore de ceai într-un pahar cu apă călduță, cu care să-ți clătești apoi, gura, timp de 30 de secunde. Atenție, însă, să nu înghiți amestectul, deoarece poate deveni toxic, odată ingerat!

Tratament anti-mătreață

Aspectul neplăcut al mătreții poate fi combătut cu ajutorul unui preparat simplu pe bază de ulei de arbore de ceai. Așadar, se amestecă 3-4 stropi de ulei de arbore de ceai în șamponul pe care-l folosești, după care îl utilizezi ca de obicei. Rezultatele vor apărea după câteva spălări, în decursul a câtorva săptămâni. 

Tratament împotriva alergiei la nichel

Alergia la nichel se manifestă ca orice alergie la metal, prin erupții specifice pe piele, senzație de mâncărime și prurit. Aplicarea topică a uleiului de arbore de ceai, diluat, direct pe zonele de piele afectată, poate reduce semnificativ senzația de mâncărime și diminua aspectul inflamat al pielii. 

Tratament împotriva durerilor de cap

Aroma mentolată și proaspătă a uleiului de arbore de ceai acționează ca un puternic decongestionat și poate lua durerea de cap cu mâna. Pentru acest remediu, poți folosi un dispozitiv de aromaterapie, în care să picuri câțiva stropi de ulei de arbore de ceai sau poți aplica un strop pe tâmple, pentru o acțiune mai rapidă. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD – Tea Tree Oil
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-113/tea-tree-oil
Healthline - 14 Everyday Uses for Tea Tree Oil
https://www.healthline.com/nutrition/tea-tree-oil#section3
Studiul „The efficacy of 5% topical tea tree oil gel in mild to moderate acne vulgaris: a randomized, double-blind placebo-controlled study”, publicat în US National Library of Medicine, în 2007, autori: Enshaieh S. et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17314442 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0