Ceapa si usturoiul in alimentatia copiilor: cand le introduci si cum le prepari

Ceapa si usturoiul sunt extrem de sanatoase si hranitoare, asa ca este recomandat sa faca parte din alimentatia copilului tau – iata de la ce varsta, dar si sub ce forma ii poti oferi copilului aceste legume!

Ceapa in alimentatia copiilor

Ceapa este cea mai folosita leguma la nivel mondial. Aceasta face parte din majoritatea preparatelor gatite. Dupa inceperea diversificarii, care are loc la varsta de 6 luni, poti oferi ceapa copilului tau, insa recomandat este sa o faci in jurul varstei de 8 luni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca observi ca micutul are un sistem digestiv sensibil si are simptome neplacute dupa ce consuma ceapa (balonare, flatulenta, crampe), e indicat sa mai astepti 1 an si abia apoi sa introduci ceapa in alimentatia acestuia.

Din fericire, alergiile la ceapa sunt extrem de rare, ceea ce inseamna ca riscul ca cel mic sa dezvolte o asemenea alergie este foarte mic.

Ce beneficii are ceapa pentru copii

Ceapa e o sursa importanta de antioxidanti, are proprietati antiinflamatoare, contine cantitati semnificative de vitamina C, sporeste capacitatea de absorbtie a fierului in organism, este bogata in polifenoli – asadar, este foarte sanatoasa.

Cum sa prepari ceapa pentru copii

Bineinteles ca nu vei cali ceapa atunci cand i-o oferi unui copil mic. Poti folosi insa ceapa in nenumarate feluri pentru a obtine preparate gustoase si sanatoase pentru cei mici.

De pilda, poti coace ceapa la cuptor, alaturi de alte legume, insa o poti folosi si in supe, ciorbe sau sosuri, pentru aroma sa deosebita.

Poti oferi copilului si ceapa cruda, insa ideal e sa astepti pana cand mai creste putin, pentru a te asigura ca nu ii cauzezi disconfort digestiv.

Odata ce copilul tau ajunge la varsta de 4-5 ani, poti sa ii prepari hamburgeri sanatosi cu chiftea din legume, gatita la cuptor, cu rondele de ceapa cruda din belsug. De asemenea, poti oferi copilului si ceapa pe gratar, fie ca atare, fie pe frigarui.

Se poate oferi copilului orice tip de ceapa, dar e bine sa sa inceapa cu cea verde sau rosie, care nu sunt atat de “iuti” precum ceapa clasica. Pe masura ce copilul se mareste, el va putea spune ce tip de ceapa prefera.

Usturoiul in alimentatia copiilor

Usturoiul are o multime de beneficii (si) pentru copii, asa ca e bine sa se regaseasca in alimentatia lor. Insa avand in vedere aroma pregnanta a acestuia, parintii ar trebui sa ofere celor mici cantitati reduse de usturoi.

Medicii sfatuiesc in general mamicile sa introduce alimente precum usturoiul abia dupa 10-11 luni, insa aceasta alegere ii apartine mamei.

Alergiile la usturoi sunt foarte rare, iar temerile cu privire la acest aliment sunt mai degraba legate de disconfortul gastric.

Ce beneficii are usturoiul pentru copii

Usturoiul contine o multime de proteine, fibre, carbohidrati, precum si fier, sodiu si antioxidanti.

Printre beneficiile usturoiul se numara: fortificarea sistemului imunitar, combaterea infectiilor parazitare de la nivel intestinal, reducerea riscului de infectii microbiene, dar si ameliorarea simptomelor racelii.

Cum sa prepari usturoiul pentru copii

In primul rand, e important sa o oferi initial o cantitate redusa de usturoi, iar apoi sa monitorizezi cu atentie copilul, astfel incat sa iti dai seama daca apar probleme gastrointestinale precum flatulenta, balonarea ori refluxul gastroesofagian.

Se recomanda, pentru copiii mici, ca usturoiul sa fie incorporat in prima faza in supe crema, in sosuri ori in piureuri, iar abia apoi, cand copilul mai creste, sa fie oferit si in stare cruda.

Este indicat sa se aleaga soiurile de usturoi romanesc, care sunt mult mai putin “iuti” decat usturoiul chinezesc sau alte soiuri pe care le gasim in supermarket. Usturoiul verde este, de asemenea, o varianta recomandata copiilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0