Ceapa si usturoiul in alimentatia copiilor: cand le introduci si cum le prepari

Ceapa și usturoiul sunt extrem de sănătoase și hrănitoare, așa că este recomandat să facă parte și din alimentația copilului tău – iată de la ce vârstă, dar și sub ce formă îi poți oferi copilului aceste alimente.

Ceapa și usturoiul fac parte amândouă din familia Amaryllidaceae și au fost utilizate de mii de ani pentru proprietățile lor culinare, dar și medicinale. Unele cercetări au arătat că atât ceapa, cât și usturoiul scad riscul de cancer dacă sunt consumate regulat, dar, pe lângă acest beneficiu, mai există și multe altele.

De exemplu, un studiu a aratăt că usturoiul, consumat timp de peste opt săptămâni, a scăzut semnificativ colesterolul total atât la pacienții sănătoși, cât și la pacienții cu hipercolesterolemie. Aceeași revizuire a constatat că aportul de usturoi a scăzut, de asemenea, glicemia pe nemâncate la persoanele cu diabet și a avut un efect mare asupra scăderii tensiunii arteriale sistolice și diastolice la persoanele cu hipertensiune arterială.

Un alt studiu a arătat că flavonoidele extrase din ceapă par nu doar să inhibe cancerul colorectal, ci și să scadă hiperlipidemia, o afecțiune în care există un nivel ridicat de particule de grăsime în sânge.

Cele mai frecvente efecte secundare raportate ale consumului de usturoi sunt respirația urât mirositoare și mirosul corporal neplăcut. Unii oameni au raportat, de asemenea, probleme gastrointestinale, cum ar fi constipație, greață, flatulență, diaree și vărsături.

Consumul de usturoi sub anumite forme poate interacționa și cu unele medicamente, de aceea se va cere sfatul medicului legat de consumul acestui aliment dacă se iau antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu. Efectele secundare ale cepei pot include dureri de stomac, balonare, flatulență și, la fel ca usturoiul, și ceapa dă un miros neplăcut respirației.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Valoare nutrițională ceapă și usturoi

Adăugând o singură felie de ceapă într-un sendviș, se poate crește conținutul de vitamine și minerale fără a crește semnificativ conținutul de calorii. O felie mare de ceapă crudă conține doar 15 calorii, zero colesterol și aproape zero grăsimi. Aceeași porție conține, printre altele, și 8,75 mg de calciu (0,9% din valoarea zilnică recomandată), 11 mg de fosfor (1,1% din valoarea zilnică), 55,5 mg de potasiu (1,6% din valoarea recomandată) și 2,81 mg de vitamina C (4,7% din valoarea recomandată).

Trei căței de usturoi conțin doar 13 calorii, zero colesterol și aproape zero grăsimi - 0,05 grame. Aceeași porție conține și 16,3 mg de calciu (1,6% din valoarea zilnică recomandată), 13,8 mg de fosfor (1,4% din valoarea zilnică), 36,1 mg de potasiu (1% din valoarea zilnică), 1,28 micrograme de seleniu (1,8% din valoarea indicată) și 2,81 mg de vitamina C (4,7% din valoarea indicată).

Ceapa în alimentația copiilor

Ceapa este cea mai folosită legumă la nivel mondial. Aceasta face parte din majoritatea preparatelor gătite. După începerea diversificării, care are loc la vârsta de 6 luni, îi poți oferi ceapă copilului tău, însă recomandat este să o faci în jurul vârstei de 8 luni. 

Dacă observi că micuțul are un sistem digestiv sensibil și are simptome neplăcute după ce consumă ceapă (balonare, flatulență, crampe), e indicat să mai aștepți un an și abia apoi să introduci ceapa în alimentația acestuia. Din fericire, alergiile la ceapă sunt extrem de rare, deci riscul ca micuțul să dezvolte o asemenea alergie este foarte mic.

Ce beneficii are ceapa pentru copii?

Ceapa este o sursă importantă de antioxidanți, are proprietăți antiinflamatoare, conține cantități semnificative de vitamina C, sporește capacitatea de absorbție a fierului în organism, este bogată în polifenoli – așadar, este foarte sănătoasă.

Cum să prepari ceapa pentru copii?

Bineînțeles că nu vei căli ceapă atunci când i-o oferi unui copil mic, dar poți folosi această legumă în nenumărate feluri pentru a obține preparate gustoase și sănătoase pentru cei mici. De pildă, poți să coci ceapa la cuptor, alături de alte legume, însă o poți folosi și în supe, ciorbe sau sosuri, pentru aroma sa deosebită.

Poți oferi copilului și ceapă crudă, însă ideal e să aștepți până când mai crește puțin, pentru a te asigura că nu îi cauzezi disconfort digestiv. Odată ce copilul tău ajunge la vârsta de 4-5 ani, poți să îi prepari hamburgeri sănătoși cu chiftea din legume, gătită la cuptor, cu rondele de ceapă crudă din belșug. De asemenea, poți oferi copilului și ceapă pe grătar, fie ca atare, fie pe frigărui.

Se poate oferi copilului orice tip de ceapă, dar e bine să se înceapă cu cea verde sau roșie, care nu sunt atât de iuți precum ceapă clasică. Pe măsură ce copilul se mărește, el îți va putea spune sigur ce tip de ceapă preferă.

Usturoiul în alimentația copiilor

Usturoiul are o mulțime de beneficii și pentru copii, așa că e bine să se regăsească în alimentația lor. Însă, având în vedere aroma pregnantă a acestuia și iuțeala specifică, părinții ar trebui să ofere celor mici cantități reduse de usturoi. Medicii sfătuiesc în general mămicile să introducă alimente precum usturoiul abia după 10-11 luni, însă această alegere îi aparține mamei, iar temerile cu privire la acest aliment sunt mai degrabă legate de disconfortul gastric.

Nu este rău să hrănești copilul mic cu usturoi dacă este administrat într-un mod sigur. Alergiile la usturoi există, dar apariția lor este destul de rară. Reacția la usturoi se poate manifesta sub formă de crampe, umflături, vărsături sau diaree. Apelează la un medic pediatru dacă observi oricare dintre aceste simptome. Solicită imediat sfatul medicului în cazul în care copilul are probleme de respirație sau reacții severe.

Aroma puternică și înțepătoare a usturoiului ar putea fi neplăcută pentru copilul tău, așa că este cel mai bine să introduci doar o cantitate mică la început.

Ce beneficii are usturoiul pentru copii?

Usturoiul conține o mulțime de proteine, fibre, carbohidrați, precum și fier, sodiu și antioxidanți. Printre beneficiile usturoiului se numără: fortificarea sistemului imunitar, combaterea infecțiilor parazitare de la nivel intestinal, reducerea riscului de infecții microbiene, dar și ușurarea simptomelor răcelii.

Când viermii intestinali pătrund în corpul copilului mic sub formă de ouă, se instalează în intestine și se hrănesc cu nutrienți, ducând în cele din urmă la infecții, disconfort abdominal și diverse afecțiuni. Usturoiul poate acționa ca un medicament antihelmintic eficient pentru a preveni infectarea și a distruge viermii intestinali.

Cum să prepari usturoiul pentru copii

În primul rând, e important ca, inițial, să îi oferi copilului o cantitate redusă de usturoi, iar apoi să monitorizezi cu atenție copilul, astfel încât să îți dai seama dacă apar probleme gastrointestinale precum flatulența, balonarea ori refluxul gastroesofagian. Se recomandă, pentru copiii mici, ca usturoiul să fie încorporat în primă fază în supe de tip cremă, în sosuri ori în piureuri, iar abia apoi, când copilul mai crește, să fie oferit și în stare crudă.

Este indicat să se aleagă soiurile de usturoi românesc, care sunt ceva mai puțin iuți decât usturoiul chinezesc sau alte soiuri pe care le găsim în supermarket. Usturoiul verde sau leurda pot fi, de asemenea, variante mai recomandate pentru alimentația copiilor.

Rețete pentru copii cu ceapă și usturoi

Iată câteva rețete pentru copii cu ceapă și usturoi:

Inele de ceapă la cuptor

Ingrediente:

1 cană pesmet
1/2 linguriță sare cu condimente uscate la alegere (mărar, pătrunjel, oregano etc.)
2 cepe mari
2 ouă mari

Mod de preparare:

Pornește cuptorul la 190 de grade Celsius, închide ușa și lasă-l 7-10 minute. Între timp, amestecă pesmetul cu sarea și cu condimentele într-un bol. În alt bol, bate bine ouăle până se fac spumă. Curăță, spală și taie ceapa în rondele. Înmoaie rondelele de ceapă mai întâi în ouăle bătute și apoi în pesmet, după care aranjează-le într-o tavă de cuptor într-un singur strat, pe o foaie de copt (pulverizată cu spray de gătit sau unsă cu puțin ulei). Dă tava la cuptor și coace ceapa la 190 de grade Celsius pentru 20 de minute.

Inelele de ceapă la cuptor pot fi consumate pe post de gustare sănătoasă, când stați seara la un film, de exemplu.

Fasole verde cu usturoi

Ingrediente:

450 g fasole verde
Un praf de sare
O lingură de ulei
Un cățel de usturoi pisat

Mod de preparare:

Fierbe fasolea verde cam 30 de minute - poți s-o mai guști pe parcursul gătirii, pentru că trebuie să rămână puțin crocantă, să nu se înmoaie de tot. Apoi, amestec-o într-un bol cu un praf de sare și o lingură de ulei și pune-o într-o tavă de cuptor, pe o foaie de copt. Las-o la copt cam 20 de minute la 190 de grade Celsius, apoi scoate-o în același bol și amestec-o bine cu un cățel pisat sau ras de usturoi.

Fasolea pregătită în acest fel poate fi servită copiilor împreună cu piept de pui sau alături de un sendviș cu brânză, de exemplu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Live Science - Onions: Health benefits, health risks & nutrition facts
https://www.livescience.com/45293-onion-nutrition.html
NCCIH - Use of Natural Products by Children: What the Science Says
https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/use-of-natural-products-by-children-science


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0