Ulei de avocado: beneficii și utilizări

Uleiul de avocado este un derivat al deliciosului fruct de avocado, care se mândrește cu proprietăți și caracteristici impresionante pentru sănătate. “Para aligator” este recunoscut drept cel mai hrănitor fruct din lume.

Conținutul ridicat de uleiuri din fructul de avocado (până la 30% din pulpă) era binecunoscut încă din vremea Aztecilor. Uleiul era extras, inițial, pentru uz cosmetic, datorită eficienței și rapidității cu care este absorbit de piele.

Se spune că un conchistador spaniol, Fernández de Oviedo, a fost unul dintre primii europeni care au încercat un avocado, la începutul secolului al XVI-lea.

Recent, uleiul de avocado a început să fie produs și ca ulei culinar, procesul de extracție fiind diferit de cel destinat uzului cosmetic. Principalii producători de ulei de avocado din lume sunt Noua Zeelandă, Mexic, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud și Chile.  Uleiul de avocado presat la rece își păstrează atât aroma, culoarea dar și caracteristicile fructului. Fiind considerat uleiul cu cel mai înalt punct de ardere (271 grade Celsius), poate fi folosit la prepararea mâncărurilor care necesită procesarea la temperaturi înalte.

În ultima vreme, uleiul de avocado a stârnit un interes tot mai mare pentru nutriție, industria alimentară și cosmetice. Conținutul de lipide, în principal al acizilor grași mononesaturați, aduce doar beneficii sistemului cardiovascular și efectelor antiinflamatorii.

Ce substanțe nutritive conține uleiul de avocado și ce beneficii aduce organismului?

Uleiul de avocado este bogat în vitamina E și grăsimi mononesaturate, aducând variate beneficii nutriționale și medicinale care au fost demonstrate științific. Grăsimile mononesaturate din acest ulei și acidul oleic sunt benefice pentru inimă datorită efectului pozitiv asupra valorilor colesterolului.

Proviziile de luteină contribuie la îmbunătățirea sănătății ochilor, iar simpla folosire a acestuia într-o salată îmbunătățește nu doar gustul, dar, cel mai important, crește absorbția carotenoizilor prezenți în legume și fructe (precum beta-carotenul, alfa-carotenul sau luteina). Un studiu publicat în “Journal of Nutrition” a arătat că absorbția acestor antioxidanți poate crește și de 15 ori față de o salată fără ulei de avocado.

Avocado are și efecte antibacteriene, anticancerigene, contribuie la sănătatea oaselor, ochilor, dinților și pielii. Poate diminua simptomele neplăcute ale afecțiunilor digestive și reglează tranzitul intestinal.

Tipurile de ulei de avocado

În momentul de față, pe piață, există mai multe feluri de uleiuri de avocado pentru alimentație. Clasificarea acestora se face în baza metodei sale de extracție și a calității fructelor. Astfel, găsim următoarele tipuri:

Uleiul „extra virgin” 

Este un ulei de calitate superioară, produs din fructe de calitate superioară extrase numai prin metode mecanice, folosind o temperatură de sub 50 °C și fără utilizarea de solvenți chimici.

Uleiul de avocado „virgin” 

Este produs din fructe de o calitate mai inferioară, cu ușoare modificări fizice sau zone afectate. Fructele sunt extrase prin metode mecanice, folosind o temperatură de sub 50 °C și fără utilizarea de solvenți chimici.

Uleiul de avocado „pur” 

Pentru acest tip de ulei de avocado calitatea fructelor nu este importantă. Uleiul de avocado pur este un ulei albit și dezodorizat, infuzat cu arome naturale de ierburi și fructe.

Uleiul de avocado „mixt” 

Este un ulei combinat cu alte uleiuri de măsline, macadamia sau altele. Prin urmare, acest tip de ulei prezintă caracteristici senzoriale și chimice care sunt variabile.

Cum pot introduce uleiul de avocado în alimentație?

Uleiul de avocado este extrem de versatil și poate fi cu ușurință încorporat în dieta zilnică. Este un ingredient excelent pentru mese savuroase și sănătoase, care se mândrește cu proprietăți și caracteristici impresionante pentru sănătate, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, acizi grași esențiali, minerale și vitamine. Iată câteva sugestii:

  • Adaugă-l în salate, pe post de dressing, pentru o extra aromă și aport de nutrienți.
  • Pune niște ulei de avocado chiar și în smoothie.
  • Potrivit pe post de marinadă pentru carne.
  • Pe post de ingredient în maioneza de casă.
  • Pe post de dressing pentru supe.

Când pot introduce ulei de avocado în alimentația copilului?

La fel ca fructul, uleiul de avocado se poate introduce în alimentația copiilor încă de la 8 luni, urmând, ca în cazul oricărui aliment nou, regula celor 4 zile. Numărul mare de vitamine și minerale susține un sistem imunitar sănătos și puternic. În plus, avocado ajută la o recuperare mai rapidă în perioadele de convalescență și este recomandat și copiilor, fiind extrem de hrănitor și ușor de digerat. Avocadoul sub formă de piure, poate fi inclus în alimentația bebelușilor după vârsta de 8 luni.

Regula celor 4 zile face referire la perioada de diversificare, fiind o cale simplă de verificare dacă micuțul tău are o anumită sensibilitate față de anume alimente. Astfel, această regulă propune o pauză de patru zile între două alimente noi introduse în alimentația celui mic. Simptomele care pot să apară la bebeluș sunt balonare, diaree, constipație, dureri abdominale sau orice altă neplăcere. În acest fel este mult mai ușor de urmărit efectul alimentului în burtica celui mic și în raport cu un alt aliment.

Cum aleg și cum ofer ulei de avocado copilului?

Indiferent de uleiul folosit, alimentele prăjite nu sunt recomandate în alimentația copiilor, ba sunt chiar contraindicate în cazul copiilor mici. Datorită punctului ridicat de ardere, el poate fi folosit la prepararea mâncărurilor care necesită procesarea la temperaturi înalte, precum legume stir fry, fripturi sau aluaturi.
În mod ideal, uleiul de avocado poate completa salate, supe sau bruschete. În măsura în care este posibil, folosiți ulei organic, presat la rece.

Ce beneficii are uleiul de avocado pentru piele?

Uleiurile vegetale au fost utilizate pentru o varietate de scopuri de-a lungul istoriei, începând cu integrarea lor în alimentație, cosmetice și până la produse farmaceutice. Aceste uleiuri sunt acum din ce în ce mai recunoscute pentru efectele lor atât asupra bolilor de piele, cât și asupra restabilirii homeostaziei cutanate. Astfel, putem să ne concentrăm și asupra beneficiilor terapeutice ale acestor uleiuri vegetale în funcție de efectele lor antiinflamatorii și antioxidante asupra pielii, promovarea vindecării rănilor și repararea barierei cutanate.

Antioxidanții și agenții antiinflamatori care se regăsesc în uleiul de avocado mențin pielea hidratată, catifelată, dar totodată fermă și elastică. Uleiul de avocado presat la rece poate fi folosit și pe post de ulei cosmetic. 

Aplicat pe piele, uleiul de avocado are următoarele efecte benefice:

  • Calmează pruritul de la nivelul pielii
  • Vindecă pielea crăpată
  • Hidratează pielea uscată
  • Ajută la refacerea pielii după expunerea la radiațiile ultraviolete
  • Protejează pielea împotriva îmbătrânirii.

Întrucât uleiul de avocado este foarte hrănitor și are proprietăți emoliente, e indicat să fie folosit și pentru tratarea afecțiunilor cutanate precum leziunile, arsurile ori eczemele.

Mai mult decât atât, studiile făcute în domeniu au arătat că uleiul de avocado poate stimula producția de colagen, menținând astfel pielea tânără și având efecte anti-aging.
Poți introduce uleiul de avocado în rutina de înfrumusețare în mai multe moduri:

  • Folosindu-l pe post de ulei de masaj 100% natural
  • Folosindu-l pe post de mască hidratantă pentru ten
  • Adăugând câteva picături în gelul de duș pe care îl folosești, asigurându-ți astfel hidratarea zilnică
  • Pe post de ulei hidratant pentru ten și gât (amestecă-l cu un ulei precum uleiul de măsline, de cocos sau de jojoba).

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6600360/ 

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0