Guacamole – un deliciu mexican cu avocado

Gastronomia mexicană are o istorie lungă şi tumultoasă fiind o combinaţie între bucătăriile mayaşa şi aztecă în care s-au integrat mai târziu influenţe spaniole, africane şi asiatice. Acest amestec fascinant a dat naştere unor preparate cu arome generoase şi diverse.

Specificul mâncării mexicane

Mâncarea mexicană este una pasională, romantică, explozivă, exuberantă care şi-a păstrat rădăcinile precolumbiene neatinse. Porumbul, fasolea, ardeii şi avocado sunt şi în prezent alimentele de bază în viaţa de zi cu zi a mexicanilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O delicatesă mexicană autentică este şi Guacamole, un sos cremos din avocado a carui reţetă este neschimbată de pe vremea aztecilor, la care se adaugă 1-2 arome noi, în funcţie de bucătar. Ingredientul principal, avocado, conţine aproape 20 de vitamine, minerale şi alţi nutrienţi valoroşi ce ajută la scăderea colesterolului şi menţinerea greutăţii sub control, la reglarea activităţii inimii şi la protejarea vederii.

Acest preparat mexican poate fi un aperitiv  delicios la orice masă şi a devenit atât de popular în Mexic şi  SUA,  încât a fost  “recompensat” cu o zi naţională. Reţeta este foarte uşoară şi poate fi preparată de oricine în 5-10 minute fără să fie nevoie de blender sau robot de bucătărie.  

Rețetă Guacamole 

Ingrediente pentru 1 porţie:

-  1 avocado foarte bine copt

-  1 roşie mică sau jumatate dintr-una mare

-  1 lingură cu ceapă albă sau praz tocate mărunt

-  1/4 cană cu coriandru sau patrunjel verde tocat

-  1 căţel de usturoi ras, după gust

-  chilli

– un vârf de cuţit, după gust

-  1/2 linguriţă zeamă de lămâie verde

-  1 lingură ulei de măsline

-  ulei aromat cu chilii

-  sare şi piper, după gust  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Preparare: Aveţi nevoie de un avocado copt care este moale ca untul la apăsare, iar culoarea bănuţului rămas după ruperea codiţei este galbenă spre portocaliu. Dacă nu e copt se înveleşte în hârtie şi se ţine într-un loc intunecos câteva zile până se coace. Se taie pe lung, iar cele 2 jumătăţi se rotesc în sensuri opuse până se separă. Sâmburele este mare şi se scoate cu ajutorul unui cuţit ce se înfige în el şi se roteşte puţin pâna iese.

Pentru miez se foloseşte o lingură cu ajutorul căreia se scobeşte miezul pâna la coajă. Ceapa alba spre deosebire de cea roşie sau galbenă are o iuţeala puternică ce se combină perfect cu restul ingredientelor şi tăiată mărunt îmbogăţeşte gustul avocadou-ului. Coriandrul verde este una din cele mai folosite ierburi aromate din bucătăria mexicană şi dă preparatului final un gust distinct, picant.

Se pasează miezul de la avocado cu o furculiţă după care se amestecă cu uleiul de măsline până când capătă consistenţa unui piure. Se adaugă apoi roşia tăiată cubuleţe, ceapa tocată mărunt, usturoiul ras, pătrunjelul şi coriandrul tocat, zeama de lămâie, sare şi chilli sau piper şi dacă aveţi, puteţi adăuga la final câteva picături de ulei aromat de chilli. Şi savurosul guacamole este gata! Îl puteţi servi cu nachos sau crackers deshidrataţi. Poftă mare!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0