Mic dejun preparat din ouăle rămase de la Paște: 4 rețete rapide

Vopsitul ouălor de Paște este un obicei de familie pe care îl practici mereu cu drag, atât pentru tine, cât și pentru copii, care sunt încântați de fiecare dată să dea și ei o mână de ajutor. Fie că alegi să vopsești ouăle doar în roșu, fie că apelezi la mai multe culori sau modele care mai de care mai spectaculoase, în funcție de cum obișnuiau să facă și părinții și bunicii tăi în zona din care proveneau, operațiunea este una reușită de fiecare dată: mențineți tradițiile vii, iar membrii familiei se simt mai apropiați unii de alții.

Dacă, la fel ca în fiecare an, entuziasmul te-a determinat și acum să vopsești mai multe ouă decât ați putea consuma vreodată tu și cei dragi în ziua de Paște, probabil că te întrebi ce ai putea face cu cele rămase. Ei bine, pentru a nu irosi ouăle vopsite care ți-au rămas după trecerea acestei sărbători, iată câteva rețete delicioase pe care le poți pregăti la micul dejun pentru tine și familie, care combină ouăle cu ingrediente pe care sigur le ai prin frigider sau prin cămară.

Ouă umplute cu pastă de ardei copt

Timp de preparare: 45 minute

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 6 ouă fierte 
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 linguri de migdale mărunțite
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 linguriță de oțet de mere
  • ¼ linguriță de sare de mare
  • ¼ linguriță de boia dulce (sau un praf de boia iute, după gust)
  • 1 cățel de usturoi
  • ceapă verde proaspătă, mărunțită, pentru decorat

Înfășoară ardeiul gras în folie de aluminiu și coace-l la cuptorul preîncălzit preț de 10 minute. Între timp, curăță ouăle de coajă și taie-le pe jumătate. După ce scoți ardeiul din cuptor, curăță-l de coajă și de semințe, apoi pune-l în blender, alături de gălbenușurile de ou, cu migdalele mărunțite, uleiul de măsline, oțetul de mere, sarea de mare, boiaua și usturoiul. Umple apoi jumătățile de ou fiert cu această pastă de ardei copt și decorează-le cu ceapă verde proaspătă, mărunțită.

Salată de cartofi cu ouă

Timp de preparare: 20 minute

Ingrediente pentru 6 porții: 

  • 12 cartofi curățați, spălați și tăiați pe jumătate
  • 6 ouă fierte
  • 300 ml de iaurt grecesc
  • 1 cană de murături mărunțite
  • 1 ceapă tocată mic
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper sau boia iute.
  • opțional, 1 linguriță de semințe de țelină.
  • Fierbe jumătățile de cartof până se înmoaie (le încerci cu o furculiță), apoi lasă-le la scurs și la răcit, după care taie-le cuburi mari. Curăță ouăle fierte și taie-le felii. Amestecă, într-un bol, cartofii cu ouăle și adaugă apoi celelalte ingrediente. Amestecă totul cu atenție, pentru a preveni fărâmițarea ingredientelor. Pune salata la frigider și consum-o alături de cei dragi după ce se răcește bine.

Citește și Salată de cartofi noi, de primăvară

Salată de spanac cu ou fiert

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente pentru 4 porții

  • 4 ouă fierte
  • 6 căni de spanac opărit
  •  ½ ceapă roșie, tăiată rondele
  • 2 linguri de ulei de măsline,
  • 1 lingură de muștar
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • un praf de piper proaspăt măcinat
  • puțină sare de Himalaya, după gust.

Încinge cele două linguri de ulei de măsline într-o tigaie, adaugă mierea, muștarul, oțetul, sarea, piperul și amestecă bine, lăsând focul la intensitate minimă. Călește rondelele de ceapă în acest amestec, apoi adaugă și spanacul opărit. Oprește focul și servește spanacul cu felii de ouă pe deasupra și, opțional, cu pâine prăjită.

Pâine prăjită cu topping de iaurt și ou

Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente pentru 6 porții: 

  • 6 ouă
  • 6 felii de pâine prăjită
  • ½ cană de țelină tocată mărunt sau rasă
  • 1 iaurt grecesc
  • 2 linguri de muștar
  • 1 linguriță de pudră de curry
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie
  • ¼ linguriță de sare.

Amestecă iaurtul grecesc cu muștarul, cu pudra de curry, sarea, zeama de lămâie și țelina tocată mărunt sau rasă. Curăță ouăle fierte, toacă-le mic și amestecă-le cu sosul de iaurt preparat în prealabil. Introdu amestecul la frigider. După ce toppingul de ou și iaurt s-a răcit, pune-l pe feliile de pâine prăjită și servește-l imediat celor dragi.  

Ce rețete mai poți încerca cu ouăle rămase de la Paște!

Sendviș cu ouă

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 ouă
  • Maioneză
  • Muștar
  • 1 legătură ceapă verde
  • Sare
  • Piper
  • Paprika

Taie mărunt ouăle și combină-le cu restul ingredientelor. Servește preparatul cu pâine sau crackers.

Salată Niçoise

Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente pentru 4 porții:

  • ½ kilogram de cartofi noi, tăiați în sferturi
  • ⅓ kilogram de fasole verde proaspătă 
  • 1 cutie de ton
  • ½ ceapă tăiată solzișori
  • ¼ cană măsline fără sâmburi
  • ¼ cană pătrunjel proaspăt tocat
  • ½ kilogram de salată mixtă
  • 1 cană vinegretă cu lămâie
  • 3 ouă fierte tari, tăiate în sferturi
  • 3 roșii feliate 
  • 4 file de hamsii
  • 1 lingură capere

Pune la fiert o oală cu apă și un praf de sare. Adaugă cartofii și gătește-i până când sunt fragezi, dar încă fermi, aproximativ 15 minute. Scoate cartofii și lasă-i la răcit.  Combină cartofii, fasolea verde, tonul, ceapa, pătrunjelul, măslinele și pătrunjelul într-un castron mare. Pune preparatul la frigider pentru 2 până la 4 ore. Într-un castron pune salata, vinegreta și cartofii. Ornează salata cu ouă, roșii, hamsii și capere.

Mic dejun mediteranean

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 ouă mari, la temperatura camerei
  • Sare
  • 2 pite din grâu integral, tăiate în jumătate
  • 1/2 cană de hummus  
  • 1 castravete mediu, feliat rondele
  • 2 roșii medii, tăiate cubulețe
  • O mână de frunze de pătrunjel proaspăt, tocate grosier
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • Sos iute (opțional)

Curăță ouăle și taie-le în felii groase. Presară sare și pune-le deoparte. Umple fiecare pită cu 2 linguri de hummus. Pune câteva felii de castraveți și niște roșii tăiate cubulețe în fiecare pită. Presară sare și piper. Pune 1 ou feliat în fiecare pită, puțin pătrunjel și sos iute.

Humus cu ouă

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente pentru 1 porție:

  • 1/2 cană de hummus
  • 1/2 cană de vinete cuburi, prăjite
  • 1/2 cană năut fiert
  • 1 ou fiert moale, tăiat în jumătate
  • 1/4 cană salată tabbouleh

Pune humusul într-un castron. Acoperă cu salată de vinete, năut, ou și tabbouleh.

Sendviș cu pesto și ouă

Dacă te-ai săturat de salata obișnuită cu ouă, acesta este sandvișul la care să apelezi. 

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente pentru 1 porție:

  • 1 baghetă franțuzească
  • 1 lingură pesto
  • 1 lingură maioneză
  • 1 ou mare fiert tare
  • Fulgi de ardei roșu (opțional)

Folosind un cuțit zimțat, taie bagheta în jumătate pe lungime. Prăjește puțin bagheta dacă vrei și dacă nu este proaspătă. Se amestecă pesto și maioneza într-un castron mic și se întinde pe ambele părți tăiate ale baghetei. Taie oul în sferturi, apoi așează feliile pe jumătatea inferioară a baghetei, suprapunându-le ușor. Presară fulgi de ardei roșu, dacă folosești. Acoperă cu cealaltă jumătate de baghetă și servește sendvișul.

Sparanghel cu ouă și parmezan

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 legătură de sparanghel  
  • 3 ouă fierte tari, tăiate în jumătate pe lungime
  • 1/2 cană parmezan ras
  • 1 lingură ulei de măsline  
  • 1/2 linguriță sare de mare  
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust

Taie capetele lemnoase ale sparanghelului și aruncă-le. Dacă tijele sunt groase, taie cu grijă fiecare sparanghel în jumătate pe lungime. Într-un castron mare pune apă și cuburi de gheață. Pune într-o tigaie apă cu sare, astfel încât să acoperi un sfert din vas. Când amestecul dă în clocot, pune cu grijă sparanghelul în apă și gătește aproximativ 30 de secunde. Scoate sparanghelul cu un clește și pune-l în vasul cu gheață. Lasă-l cel mult un minut, apoi usucă cu grijă cu prosoape de bucătărie.

Aranjează sparanghelul pe un platou cu jumătăți de ou fierte tari. Presară parmezan, ulei de măsline, sare și piper.  

Salată de ouă cu curry și pâine Naan

Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente pentru 2-4 porții:

  • 6 ouă mari
  • 2 linguri iaurt grecesc  
  • 2 linguri maioneză
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • 1/4 linguriță de sare fină 
  • 1/4 linguriță coriandru măcinat
  • 1/8 linguriță turmeric măcinat
  • 1/8 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 2 pâini naan, de preferință încălzite
  • 1 cană rucola  
  • Frunze proaspete de coriandru

Pune într-un castron iaurtul, maioneza, chimenul, sarea, coriandrul, turmericul și piperul. Omogenizează bine ingredientele. Curăță ouăle, taie-le în bucăți mici și adaugă-le în amestecul de iaurt. Gustă și asezonează cu mai multă sare dacă este necesar. Pune rucola peste o pâine naan, apoi adaugă salata de ouă, întinde într-un strat uniform și completează cu coriandru.

Năut cu condimente marocane

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente pentru 4 porții:

Pentru sosul de iaurt: 

  • 1 cană iaurt simplu grecesc
  • 1/4 cană frunze de mentă tocate mărunt
  • 1/4 cană apă
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • Sare 
  • Piper negru proaspăt măcinat

Pentru umplutură:

  • 3 linguri ulei de avocado sau ulei de măsline extravirgin 
  • 1/2 ceapă medie, tăiată cubulețe
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 2 lingurițe de pastă de harissa
  • 1 linguriță pastă de roșii
  • 2 lingurițe chimen măcinat
  • 1 linguriță boia
  • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
  • Sare  
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • 2 căni de năut fiert, scurs
  • 1 cutie de roșii tăiate cubulețe
  • 3/4 cană bulgur
  • 8 căni frunze de varză kale mărunțită (aproximativ 1 kilogram)
  • 4 ouă mari fierte tari
  • 2 avocado de mărime medie, feliate

Pentru sosul de iaurt, pune ingredientele într-un bol, asezonează cu sare și piper și amestecă până se omogenizează.

Pentru umplutură, încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie mare. Adaugă ceapa și gătește-o pentru aproximativ 5 minute. Adaugă usturoiul, harissa, pasta de roșii, chimenul, boia de ardei și scorțișoara, asezonează cu sare și piper și gătește timp de 2 minute. Se adaugă năutul și roșiile cu sucul lor. După ce amestecul începe să fiarbă, redu focul la mic și fierbe timp de 20 de minute. Între timp pregătește bulgurul.

Pune bulgurul într-o 1/2 cană de apă și un praf generos de sare într-o cratiță medie. Adu amestecul la punctul de fierbere. Redu focul la mic, acoperă și fierbe până când se înmoaie, timp 10 până la 15 minute. 

Încinge restul de 1 lingură de ulei într-o tigaie la foc mediu. Adaugă varza kale și asezonează cu sare. Gătește timp de 5 minute, amestecând din când în când.
Pentru servire, împarte bulgurul în 4 boluri. Pune în fiecare bol din amestecul de năut, varză kale și felii de avocado. Adaugă câte un ou în fiecare bol și stropește cu sosul de iaurt de mentă.

Poftă bună!

Sursă foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0