Cum sa faci vopsea de oua acasa, folosind ingrediente naturale

Una dintre pregatirile favorite pentru masa de Paste este vopsirea oualor. De obicei se face cu cateva zile inainte si copiii sunt foarte entuziasmati sa ajute la colorarea oualor, dar in special ii incanta rezultatul final.

In apropierea Sarbatorilor Pascale, magazinele sunt pline de coloranti alimentari speciali, insa e bine sa stim ca exista si alternative naturale si la indemana pentru culori variate si la fel de vii. Colorantii artificiali nu au o reputatie prea buna, in schimb pigmentii naturali obtinuti din plante, legume si fructe sunt 100% siguri pentru cei mici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata de ce aveti nevoie si cum trebuie sa procedati:

Turmeric – pentru oua galbene

Puneti intr-o oala nu prea mare 1 lingura turmeric si 1 lingura otet, cateva oua si apa cat sa le acopere bine.

Fierbeti la foc mic 10-15 minute, opriti focul si lasati ouale in apa in care au fiert pana se raceste.

Pentru oua roz – sfecla rosie

Intr-o oala putin mai incapatoare puneti cantitati egale de sfecla rosie razuita si apa (cam 2-3 cani din fiecare) si fierbeti la foc mic, cu capac timp de 20 de minute sau pana cand obtineti un lichid intens pigmentat.

Lasati putin sa se raceasca si indeparati bucatile de sfecla, apoi adaugati o ligura de otet si ouale si fierbeti la foc mic 10-15 minute. Opriti focul si lasati ouale sa se raceasca complet in apa in care au fiert.

Afine - pentru oua de o culoare ca de levantica

Combini 4 cani de apa si 4 cani de afine congelate intr-un bol. Lasi amestecul la temperatura camerei si strecori lichidul cu o sita. Pui ouale fierte anterior in aceasta "vopsea" si le lasi peste noapte la frigider. A doua zi le scoti cu grija si, daca nu vrei sa te murdaresti, foloseste manusi de cauciuc.

Pentru oua caramizii – coji de ceapa rosie

Procedati la fel ca si la cele vopsite cu sfecla rosie, insa folositi cojile de la cateva cepe rosii.

Varza rosie – pentru oua albastre

Fierbeti intr-o cratita incapatoare varza rosie taiata bucati mici si apa timp de 20-30 minute. Lasati sa se raceasca, indepartati varza, adaugati 1 lingura de otet si ouale (cu coaja alba) avand grija ca apa cu pigment sa le acopere bine. Fierbeti la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau pana cand obtineti intensitatea dorita, asigurandu-va ca ouale sunt fierte. Lasati sa se raceasca in apa in care au fiert.

Alte cateva sfaturi:

  •     Cele mai bune rezultate se obtin cu ouale cu coaja alba.
  •     Inainte de vopsire, spalati ouale pentru a indeparta urmele de mizerie sau grasime, altfel culoarea nu va adera bine.
  •     Pentru a preveni spargerea cojilor in timpul fierberii folositi oua la temperatura camerei, nu direct din frigider.
  •     Pentru culori intense lasati ouale in apa cu pigment cat mai multe ore, se poate chiar peste noapte (la frigider).
  •     La final, dupa ce ati scos ouale din apa cu pigment si acestea s-au uscat, lustruiti-le cu un servetel imbibat in putin ulei pentru a avea luciu si culoare intensa.

Reguli de baza in vopsirea oualor:

  •     Spala cu grija ouale, cu apa si cu sapun, apoi sterge-le.
  •     Pune un singur strat de oua intr-un vas impreuna cu vopseaua (vezi mai jos care sunt culorile si sursele nuantelor).
  •     Adauga 2 linguri de otet la aproape 1 litru de apa. Dai lichidul in clocot, reduci flacara si fierbi la foc mic 15-20 de minute, apoi iei vasul de pe foc. Daca iti place culoarea oualelor asa cum este, indepartezi excesul de lichid cu un prosop de hartie si asezi ouale pe un gratar, sa se raceasca. Pentru a obtine o culoare mai inchisa, mai puternica, lasa ouale in oala pana cand se racesc. Pentru a obtine nuante si mai bogate, pune ouale intr-un bol, strecoara apa cu vopsea si apoi toarn-o peste oua. Pastreaza ouale in acest lichid colorat, la frigider, pret de cateva ore sau peste noapte.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca sa vopsesti ouale in diverse culori, adauga in apa cu otet urmatoarele ingrediente, in functie de culoarea pe care vrei sa o obtii:

  •     Cafea fiarta - 1 litru de cafea tare, plus apa suficient cat sa acopere ouale; culoarea obtinuta va fi maroniu;
  •     Afine - pana la 4 cani de afine; culoarea obtinuta va fi ca de lavanda;
  •     Coji de ceapa alba - aproximativ 4 cani; culoarea obtinuta va fi sienna, un fel de maroniu;
  •     Suc de sfecla rosie - jumatate sau mai mult din cantitatea de apa cu otet, pentru a obtine un roz inchis;
  •     Suc de merisoare - cat mai mult, iar culoarea pe care o vei obtine va fi un roz deschis;
  •     Boia - adaugi 3 linguri sau chiar mai mult de atat, pentru a obtine un rosu-caramiziu;
  •     Suc de struguri rosii - adaugi cam jumatate din cat este cantitatea de lichid (apa cu otet) din oala; culoarea obtinuta va fi albastru-gri;
  •     Spanac sau iarba - adaugi in apa cam 4 cani de frunze de spanac, iar ouale tale vor fi verzi;
  •     Vn rosu - adaugi vin ca atare sau diluat cu apa, pentru a obtine oua de o culoare purpurie, violet;
  •     Coaja de portocala - curata de coaja 6 portocale si foloseste coaja in reteta de mai sus, pentru a obtine oua de un galben deschis;
  •     Coji de avocado - curata de coaja 6 avocado si foloseste cojile in reteta de mai sus, pentru a obtine oua de un roz deschis.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0