Cum sa previi durerile lombare in timpul curateniei de Paste

Toate gospodinele se pregătesc de curățenia de Paște, însă multe dintre acestea își neglijează spatele în timpul activităților casnice solicitante. Ei bine, există câteva metode prin care te poți asigura că durerile lombare nu te vor deranja după ce finalizezi curățenia de primăvară.

Curățenia de primăvară este o tradiție veche, care a început în trecut ca o practică de igienă necesară pentru a îndepărta murdăria și praful acumulate în timpul iernii, când casele erau mai mult închise și fereastra nu era deschisă prea des. Această tradiție a fost transmisă din generație în generație și a devenit o parte importantă a culturii noastre. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Curățenia de primăvară, o tradiție de secole

Originea curățeniei de primăvară este incertă, dar există mai multe teorii despre cum ar fi început această tradiție. Una dintre ele este că ar proveni dintr-o practică chinezească veche de curățenie înainte de Anul Nou chinezesc, care are loc în jurul datei de 21 ianuarie și reprezintă începutul primăverii în calendarul chinezesc. Această tradiție a fost preluată apoi de alte culturi din Asia, dar și din Europa.

În Europa, se spune că tradiția curățeniei de primăvară datează de prin secolul al XIX-lea, când casele trebuiau curățate înainte de venirea primăverii pentru a preveni transmiterea bolilor și pentru a face loc noilor recolte. În plus, creștinii din Europa spun că „se spală de păcate” și își reînnoiesc credința în timpul Postului Mare - perioada de 40 de zile de dinainte de Paște.

Aspiratul și spălatul podelelor, spălatul geamurilor și al perdelelor, ștergerea mobilei prin cele mai ascunse unghere sunt doar câteva dintre activitățile casnice pe care le întreprinzi cânt te apuci de curățenia de Paște - și care îți pot cauza dureri lombare dacă nu ești atentă. Iată câteva metode care te vor ajuta să nu ai de-a face cu durerile lombare, în ciuda efortului depus pentru curățenia de primăvară.

Curățenia de primăvară: sfaturi pentru a preveni durerile lombare

Poți evita durerile lombare asociate cu efortul fizic intens depus pentru curățenia de Paște dacă ții cont de câteva îndrumări:

Fă-ți încălzirea

Poate suna amuzant, dar încălzirea musculaturii este importantă înainte de orice fel de efort fizic depus, fie că este vorba despre un antrenament la sala de fitness sau de alergarea prin parc, fie că este vorba despre curățenia de primăvară. Făcând această încălzire cu câteva exerciții de stretching vei reuși să pregătești musculatura și țesuturile pentru mișcările pe care le vei face, prevenind astfel suprasolicitarea acestora și întinderile musculare.

Ai grijă să execuți corect mișcările

Dacă ridici greutăți de pe jos, de exemplu, fă-o corect. Îndoaie-ți genunchii pentru a te apleca pe vine, menținând spatele perfect drept. Îndreaptă apoi genunchii pentru a te ridica – deci nu te îndoi din mijloc, deoarece astfel riști să apară durerile lombare. De asemenea, atunci când trebuie să îți răsucești coloana vertebrală, fă acest lucru răsucind tot corpul, adică și capul, brațele și, dacă este cazul, și picioarele.

Monitorizează-ți corpul și ascultă mesajele pe care ți le transmite

Este posibil ca atunci când faci curățenia de Paște, corpul să înceapă să îți transmită mesaje sub formă de tensiune în zona spatelui, un indiciu că s-ar putea ca durerile lombare să devină realitate. Dacă observi asemenea simptome, fă neapărat o pauză. Întinde-te pe spate câteva minute și dă voie musculaturii să se relaxeze complet. În cazul în care durerea se accentuează, amână curățenia pe a doua zi.

Folosește o scară, nu te cățăra pe scaune sau pe alte obiecte

Pentru a reduce riscul de accidentare la minimum, folosește o scară pentru a ajunge în locurile înalte. Dacă foloseșți un scaun pe post de scară, există riscul să cazi și să îți accidentezi spatele. Prin magazine se găsesc scări suficient de mici încât să poată fi depozitate inclusiv într-un apartament în care spațiul este mai restrâns, dar suficient de înalte și de rezistente pentru a te folosi de ele când ai nevoie să ajungi în locuri mai înalte de prin casă.

Folosește un picior pentru a reduce presiunea din zona lombară când speli vasele

Atunci când speli vasele, pe zona lombară este pusă o presiune mărită. Dacă ai de spălat multe vase, deschide ușile dulapului de sub chiuvetă, apoi îndoaie un genunchi și așază-ți piciorul în interiorul dulapului. Astfel, zona lombară va fi ceva mai relaxată.

Cere ajutor

Din diverse motive, multe femei preferă să facă singure toată treaba prin casă. Dacă e și cazul tău, măcar când vine vorba de curățenia de primăvară lasă deoparte orice motive ai avea și cere ajutorul, pentru că nu are rost să te epuizezi sau, și mai rău, să te accidentezi. Nu ai de ce să îți suprasoliciți corpul când faci curățenia de Paște, așa că sfatul nostru este să ceri ajutor atunci când trebuie să muți piese de mobilier grele sau să ridici greutăți foarte mari.

Revino la exercițiile de stretching după ce ai terminat curățenia de Paște

Atunci când termini curățenia, detensionează-ți musculatura spatelui, dar și pe cea a brațelor și picioarelor, făcând câteva exerciții de stretching.

Și un masaj relaxant ți-ar prinde bine, deoarece are efecte terapeutice după suprasolicitarea musculaturii corpului. Apelează fie la un apropiat, pentru un masaj detensionant, fie răsfață-te cu o ședință la un salon de masaj. Dacă durerile lombare și-au făcut apariția, aplică un unguent antiinflamator pentru reducerea inflamației și prevenirea durerilor de spate mai intense. O baie fierbinte, cu sare Epsom, poate contribui, de asemenea, la relaxarea întregului corp.

Exerciții de stretching

Iată câteva exemple de exerciții pe care le poți face ca încălzire înainte să te apuci de curățenia de Paște. Aceste exerciții sunt bune de făcut oricum, în fiecare dimineață, mai ales dacă te simți amorțită când te dai jos din pat.

Cobra

Aceasta este o postură care provine din yoga. Întinde-te pe podea, pe burtă și pune și palmele pe podea, sub umeri. Împinge-te în mâini, ridicând ușor capul și pieptul, ținând șoldurile și zona inghinală la podea. Dacă poți, ridică și abdomenul. Relaxează gâtul și umerii și păstrează această întindere timp de 15-20 de secunde, apoi revino la poziția inițială.

Genunchii la piept

Întinde-te pe spate pe podea, apoi adu un genunchi la piept și ține-l cu mâinile în această poziție, în timp ce piciorul celălalt rămâne întins pe jos. Ar trebui să simți o ușoară întindere în partea inferioară a spatelui. Rămâi așa câteva secunde, apoi schimbă piciorul. La final, adu ambii genunchi la piept și rămâi așa câteva secunde, după care revii la poziția inițială.

Întindere în sus

Stai în picioare, ridică-te pe vârfuri și întinde brațele drept în sus, pe lângă urechi. Dacă este posibil și ajungi, fă acest lucru în cadrul unei uși, încercând să atingi tocul de sus. Rămâi așa câteva secunde, apoi, revino la poziția inițială.

Întinderea gâtului

Stai în picioare, cu brațele pe lângă corp. Apleacă-ți capul în față de două ori, apoi dă-ți capul pe spate de două ori, apleacă urechea dreaptă pe umăr de două ori, apoi urechea stângă pe umăr de două ori. Privește spre dreapta de două ori, apoi spre stânga de două ori, după care rotește-ți capul de la dreapta la stânga și invers. La finalul exercițiului, ridică umerii ca și cum ai încerca să-ți atingi urechile cu ei, după care trage-i înapoi în jos, ridicând capul ca și cum ai vrea să-ți lungești gâtul.

Întindere laterală

Stai în picioare, ridică mâinile drept în sus pe lângă urechi și lipește palmele una de alta. Apoi, apleacă-te ușor spre dreapta și rămâi așa 10 secunde, după care apleacă-te ușor spre stânga și rămâi acolo 10 secunde. Repetă de câte 3 ori pe fiecare parte.

Întindere în picioare

Din stând în picioare, du călcâiul piciorului drept spre fesa dreaptă și apucă-te cu mâna de gleznă. Rămâi așa câteva secunde, apoi lasă picorul la podea și repetă exercițiul cu piciorul stâng.

Tratament pentru durerile lombare de cauză mecanică

Potrivit oamenilor de știință, există mai multe modalități de tratament pentru durerea lombară mecanică, dovezi moderate susținând utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, a opioidelor și a topiramatului în tratamentul pe termen scurt al durerii mecanice de spate. 

Există puține dovezi sau deloc de beneficiu în caz de administrare a acetaminofenului (paracetamol), a antidepresivelor (cu excepția duloxetinei), relaxante ale mușchilor scheletici, plasturi cu lidocaină și stimularea nervoasă electrică transcutanată în tratamentul durerii lombare cronice. 

Există dovezi puternice pentru eficacitatea pe termen scurt și dovezi de calitate moderată pentru eficacitatea pe termen lung a unor forme de mișcare precum yoga în tratamentul durerii cronice de spate. 

Diverse tehnici de manipulare a coloanei vertebrale (tratament manipulativ osteopatic, terapie manipulativă a coloanei vertebrale) au arătat beneficii mixte în caz de durere acută și cronică. Tehnicile de kinetoterapie, cum ar fi metoda McKenzie, pot reduce recurența durerii de spate și utilizarea asistenței medicale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Back Pain
https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/
Cleveland Clinic - Lower Back Pain 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-pain


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0