Ce mâncăm de Paște ca să evităm kilogramele în plus ori afecțiuni digestive

Sărbătorile Pascale vin cu bucuria primăverii, cu renașterea naturii și cu multe bunătăți pe masă. Haideți să vedem cum putem mânca de toate în zilele de Paște, fără ca acest lucru să ne coste kilograme în plus ori afecțiuni digestive.

Chiar dacă în general suntem atenți la alergerile noastre alimentare și la exercițiul fizic zilnic, de sărbători tindem să ne relaxăm și să mâncăm mai multe alimente sărate, grase sau dulci și să nu mai facem mișcare. E normal să ne lăsăm atrași de spiritul de sărbătoare, să mâncăm și o friptură de miel, să bem și un pahar cu vin, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să neglijăm complet starea de sănătate. Mai ales că, dacă facem excese de Paște, în zilele următoare o să ne simțim vinovați când cântarul va arăta kilograme în plus, când ne vom simți balonați și fără chef.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce mănânci când iei masa de Paște ca să își păstrezi greutatea și să nu ai probleme digestive?

Cum putem trece cu bine peste sărbătoarea de Paște în așa fel încât să ne bucurăm de ea și să nu simțim să suntem restricționați, dar în același timp să avem grijă de noi? Iată care sunt recomandările mele în ce privește mâncarea. De asemenea, o plimbare după masa de prânz sau cea de seară este binevenită.

Cozonacul și pasca, la micul dejun

Cea mai potrivită alegere pentru micul-dejun este o felie de cozonac sau de pască, de preferat făcute în casă, pentru a evita aditivii și coloranții în exces din industria alimentară. Caloriile de la micul dejun se ard mult mai ușor decât cele de la prânz sau cină, așa că locul dulciurilor este în acest moment al zilei.

Alege ca, în locul prăjiturilor, biscuiților și clasicelor bomboane de ciocolată pe care le poți consuma în orice altă perioadă a anului, acum, la masa de Paște, să te rezumi la cozonac și pască, pe care să le savurezi în prima parte a zilei, alături de o cafea aromată sau de o cană de lapte ori de un iaurt degresat sau ceai, în funcție de preferințele tale.

Ouăle fierte și drobul, ca gustare

Alege ca aperitive de dinainte de masa de Paște sau ca gustare între micul dejun și prânz în zilele care urmează, un platou format dintr-un ou fiert, o felie de drob și o lingură de icre, pe care să le consumi pe un pat de legume verzi și colorate de sezon, pline de vitamine, minerale și antioxidanți, care să ajute la refacerea imunității și să combată astenia de primăvară: salată verde, ceapă verde, leurdă, untișor, ridichi, usturoi și în general orice este verde și de sezon. Evită pâinea, foitajele, margarinele, maionezele și sosurile. Acestea conțin calorii goale, fără nutrienți, care nu fac altceva decât să îngreuneze metabolismul și digestia.

Friptura de miel, la prânz

Când vine vorba de prânz, pentru masa de Paște, cea mai potrivită alegere este friptura de miel asezonată cu ierburi aromate din plin și consumată alături de o salată generoasă de crudități sau de legume pe grătar. Carnea de miel este în general o carne foarte curată, la fel cum este și cea de ied. Pentru cei care au probleme cu colesterolul sau cu gustul cărnii de miel, carnea de ied poate fi o alegere mai potrivită. Îndreaptă-te spre bucățile fără grăsime vizibilă și ai grijă să nu torni ulei când gătești în tava de cuptor. Chiar și carnea slabă are destulă grăsime pentru a nu se arde.

Ciorba de miel, la cină

Pentru masa de seară, recomandarea mea este să îți pui în farfurie o ciorbă de miel sau de ied făcută cu borș și cu multă verdeață, pentru a redresa metabolismul, a regla digestia și a permite ficatului să se regenereze peste noapte.

Ce bei la masa de Paște?

Cât despre alcool, un pahar de vin roșu sau alb, după preferințe, este mai mult decât binevenit la masa de prânz. Nu uita să te hidratezi de-a lungul zilei cu apă simplă, plată, minerală, aromată cu mentă sau cu felii de fructe proaspete. Evită mierea, zahărul, siropurile, sucurile carbogazoase, fresh-urile de fructe și orice fel de suc gata preparat din comerț. E mai bine să consumi o jumătate de felie de cozonac dacă simți nevoia de o gustare de după-amiază decât să te îndrepți spre un pahar de suc carbogazos și îndulcit artificial, pentru că au tot atâtea calorii, dar cozonacul este mai hrănitor.

Ce mănânci la masa de Paște dacă ești vegan?

Dacă ești vegan, nu înseamnă că nu trebuie să te bucuri de sărbătoarea Paștelui, care în primul rând este o sărbătoare a sufletului, și apoi a corpului. Dacă ai ales, din diverse motive - etice, de mediu, de sănătate etc. - să nu mai consumi carne, iată câteva rețete festive pentru masa de Paște. De asemenea, poți testa și rețeta de cozonac vegan sau un mousse de ciocolată și clătite vegane.  

Tocană înăbușită de sfeclă

Viu colorată și gustoasă, tocana înăbușită de sfeclă este o imitație a unui fel de mâncare celebru, Boeuf Bourguignon, preparat fără carne.

Ingrediente

  • 200 g linte verde
  • 400 g sfeclă curățată și tăiată cuburi mai mari
  • 200 g morcovi, curățați și tăiați în rondele de 1 cm
  • 250 g ciuperci champignon brune, tăiate în patru
  • 1 lingură ulei vegetal
  • 1 ceapă curățată și feliată
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 2 linguri bulion
  • 1 lingură de oțet balsamic 
  • 1 linguriță fulgi de drojdie inactivă
  • 1 lingură sos de soia
  • 300 ml vin roșu 
  • 300 ml supă de legume
  • 2 foi de dafin
  • O linguriță rasă de piper

Mod de preparare

Înmoaie lintea într-un castron cu apă rece timp de 40 de minute. Preîncălzește cuptorul la flacără mare. 
Pune sfecla roșie într-o cratiță cu uleiul, ceapa, morcovii și cimbrul și prăjește la foc mic, pe aragaz, timp de 35 de minute, amestecând ușor.
Coboară temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius.
Adaugă lintea și restul de ingrediente în cratiță și adu la fierbere, apoi ia vasul de pe foc și acoperă-l cu un capac. Pune cratița la cuptor 55 - 60 de minute, până când lintea este fiartă, legumele sunt moi și lichidul s-a îngroșat și s-a redus. 

Plăcinta păstorului vegană

Celebra Sheperd’s Pie are și diverse variante vegane, dintre care îți prezentăm una pentru masa de Paște.

Ingrediente

1,2 kg de cartofi fierți în coajă
30 g ciuperci porcini uscate, înmuiate în apă fierbinte timp de 15 minute, apoi scurse (se păstrează lichidul)
2 fire de praz, tocate
1 ceapă medie, tocată
2 morcovi, rondele
1 cub de supă de legume 
3 căței de usturoi, pisați
2 linguri bulion
1 lingură boia afumată
1 dovlecel descojit și tăiat cuburi mici
1 linguriță de oregano uscat
1 linguriță de cimbru uscat
o țelină mică, rasă
400 g de năut fiert
300 g mazăre congelată
300 g spanac congelat
4 linguri ulei de măsline
½ legătură de pătrunjel verde
Sare după gust

Mod de preparare

Pune două linguri de ulei într-o tigaie mai mare sau o cratiță și călește la foc mic ciupercile, prazul, ceapa, morcovul și cubul de supă timp de 5 minute, amestecând ușor. Adaugă usturoiul, bulionul, boiaua, dovleceii și condimentele. După încă 3 minute, adaugă și țelina și amestecă încă 3 minute. Pune în tigaie și năutul împreună cu apa din cutie și zeama rămasă de la hidratarea ciupercilor. Adăugă și mazărea și spanacul și amestecă bine. Gătește totul încă 5 minute, amestecând ușor, apoi gustă de sare și oprește focul. După ce ai stins focul, toacă pătrunjelul și amestecă-l cu ingredientele din cratiță.

Curăță cartofii fierți. 200 g îi pasezi cu o furculiță și îi pui în cratița cu legume. Restul de cartofi îi tai felii de 1 cm și îi ungi cu celelalte două linguri de ulei.

Încinge cuptorul la 190 grade Celsius. Pune umplutura din cratiță într-un vas termorezistent tapetat cu ulei sau cu o foaie de copt, iar deasupra cartofii. Coace plăcinta timp de 40-45 de minute. Se poate consuma cu sos de roșii făcut în casă, pe deasupra.

Cheesecake vegan cu lămâie

Un desert festiv pentru masa de Paște poate fi acest cheesecake vegan cu lămâie.

Ingrediente pentru bază

30 g ulei de cocos, plus extra pentru ungere
100 g migdale fără coajă
100 g curmale fără sâmburi (sau alte fructe uscate: stafide, prune etc.)
Un praf de sare
Ingrediente pentru topping
300 g caju
2 ½ linguri sirop de agave sau miere
50 g ulei de cocos
150 ml lapte de migdale (sau alt lapte vegetal)
Coaja și zeama de la două lămâi

Mod de preparare

Puneți nucile de caju într-un castron mare, toarnă peste ele apă clocotită și lasă-le la înmuiat  timp de 1 oră. Între timp, amestecă ingredientele pentru baza cheesecake-ului vegan într-un robot de bucătărie. Unge o tavă de tartă de 23 cm cu ulei de nucă de cocos, apoi presează pe fundul tăvii amestecul de bază și dă la frigider ca să se întărească (aproximativ 30 de minute).

Scurge nucile de caju și pune-le în robotul de bucătărie, împreună cu restul ingredientelor rămase pentru topping (păstrând un sfert din coaja de lămâie pentru servire) și mixează până la omogenizare. Pune amestecul peste bază de cheesecake și lasă din nou la frigider să se întărească complet (aproximativ 2 ore). Chiar înainte de consum, pune deasupra coaja de lămâie rămasă.

Sper ca recomandările mele să îți fie de folos și îți urez sărbători fericite!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Preventing Weight Gain 
https://www.cdc.gov/healthyweight/prevention/index.html
BBC Goodfood - Vegan Easter recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/vegan-easter-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0