5 schimbari mici pe care sa le faci pentru un mic dejun mai sanatos in fiecare zi

Prima masa a zilei este extrem de importanta intrucat un mic dejun consistent si hranitor iti ofera energia necesara pentru a indeplini sarcinile pe care le ai fara sa te suprasoliciti.

Un mic dejun sanatos iti va repune metabolismul in miscare, ajutandu-te sa arzi caloriile pe parcursul intregii zile. De asemenea, iti ofera energia de care ai nevoie pentru o zi reusita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile facute in ultimii ani au dovedit ca un mic dejun consistent contribuie la mentinerea sanatatii, imbunatateste memoria, scade nivelul de colesterol “rau”, dar reduce totodata si riscul de diabet ori obezitate.

Prima masa a zilei ar trebui sa fie alcatuita din alimente sanatoase, bogate in vitamine, minerale si alti nutrienti importanti pentru organism.

Alimentele bogate in zahar si produsele de patiserie nu au ce sa caute pe masa ta dimineata pentru ca iti vor creste rapid nivelul de zahar din sange, care apoi va inregistra brusc o scadere considerabila. Ideal ar fi sa combini grasimi sanatoase cu fibre, carbohidrati si proteine. Carbohidratii iti ofera energia de care ai nevoie pe moment, in timp ce proteinele mentin energia pe termen mai lung. Fibrele iti ofera senzatia de satietate.

 

 

5 schimbari banale pentru un mic dejun mai sanatos si mai hranitor

Inlocuieste painea proaspata cu painea de secara prajita – painea prajita nu numai ca este mai gustoasa decat cea proaspata, insa este si mult mai sanatoasa si mai satioasa. In plus, prin prajire, indicele glicemic al painii prajite scade putin. De asemenea, painea prajita de secara este bogata in fibre si poate ameliora tranzitul intestinal, impiedicand stagnarea grasimilor in intestin si cresterea absorbtiei acestora. 

Mananca oua posate in loc de oua prajite – oul este ideal pentru prima masa a zilei, avand un continut ridicat de proteine, dar si o multime de alti nutrienti de pret. Fiind bogat proteic, oul este un aliment satios, care iti va tine de foame pana la orele pranzului. Modul in care il gatesti poate schimba insa calitatile sale nutritionale. Un ou posat are 77 de calorii, in timp ce un ou prajit are 90, iar cantitatea de grasimi din oul prajit este de 7 grame, comparativ cu 5 grame in cazul oului posat. Ouale posate sunt mult mai sanatoase, comparativ cu cele prajite.  Posat, un ou contine mai bine de 6 grame de proteine de calitate si 4,7 grame de grasimi nesaturate.

 

 

Inlocuieste untul si uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline – fie ca prepari omleta, tofu la tigaie sau bacon, daca trebuie sa prajesti ceva la micul dejun fa-o in ulei de masline. Inlocuind uleiul de floarea soarelui sau untul cu ulei de masline, vei avea o dieta echilibrata, bogata in grasimi monosaturate. Daca suporti gustul, poti prepara omleta in putin ulei de cocos, bogat in grasimi nesaturate, care s-a dovedit un aliat de nadejde in activarea metabolismului si slabire.

Inlocuieste laptele de vaca cu lapte vegetal – laptele de vaca contine o cantitate mare de calorii si colesterol asa ca nu ar strica sa il inlocuiesti cu laptele de migdale sau de soia, mai ales daca ai probleme cu colesterolul sau cu greutatea. Acest lucru nu este valabil si in cazul copiilor, care au nevoie de o cantitate mare de calciu, proteine si vitamina D, pe care le regasesti in cantitati mari in laptele de origine animala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inlocuieste musli cu fulgii de ovaz – musli contine fulgi de ovaz, pe langa fructe deshidratate, nuci si... zahar din belsug. Asadar, mai degraba alege fulgi de ovaz simpli si combina-i tu cu ingrediente sanatoase, pentru a controla cantitatea de zahar consumata. Le poti adauga cateva fructe de padure, bogate in antioxidanti, pentru mai multa energie si vitalitate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0