Portiile de mancare prea mari favorizeaza instalarea treptata a obezitatii

Obezitatea, din ce in ce mai des intalnita in zilele noastre, devine o problema ingrijoratoare, intrucat cauzeaza o serie de boli si reduce speranta de viata a pacientului. Un nou studiu scoate la iveala un factor ce ar putea cauza obezitatea fara ca noi sa ne dam seama – portiile prea mari.

Ai senzatia ca mananci sanatos, insa kilogramele tale se inmultesc pe zi ce trece? Cantitatea ar putea fi si ea o problema atunci cand vorbim despre alimentatie, nu numai calitatea. Asadar, chiar daca adopti o dieta sanatoasa si respecti indicatiile primite de la specialisti, daca faci abuz la capitolul portii, e posibil ca obzitatea sa se instaleze treptat, fara ca tu sa iti dai seama unde gresesti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu facut recent de cercetatorii ameriani a scos la iveala legatura dintre portiile prea mari si instalarea obezitatii. Acelasi studiu a aratat ca limitarea portiilor consumate zilnic este prima masura pe care pacientul trebuie sa o ia imediat ce constata ca ia in greutate.

In ultimii 30 de ani, portiile de mancare au fost intr-o continua crestere. Pe masura ce calitatea vietii a crescut, si cantitatea de mancare consumata a devenit tot mai mare. Si nu este vorba numai despre portiile consumate la restaurant, ci si despre portiile de mancare preparate acasa.

Cum te ingrasa portiile mai mari de mancare

Psihologii au analizat modul in care portiile mari de mancare pe care le primim ne fac sa mancam mai mult decat trebuie. Teoretic, atunci cand ne saturam, ar trebui sa ne oprim din mancat, indiferent de marimea portiei. In realitate insa, lucrurile nu se petrec deloc asa.

  • Specialistii in nutritie au descoperit ca oamenii considera ca o portie ar trebui consumata o singura data, indiferent de marimea acesteia. Asadar, fie ca ti se ofera 2 biscuiti intr-un ambalaj, fie ca ti se ofera 4, tentatia de a-i manca pe toti este aproape de nestapanit.
  • De asemenea, se pare ca ne cream asteptari in functie de experientele culinare din trecut. Concret, daca am asociat senzatia de satietate cu o farfurie mare plina cu mancare, ne va fi greu sa o asociem apoi cu o farfurie mica, si ea plina cu mancare. Asta pentru ca ne setam asteptarile in functie de experientele anterioare.
  • Si muscatura este influentata de portia de mancare. Specialistii au descoperit ca atunci cand ne aflam in fata unei cantitati mari de alimente, suntem tentati sa muscam si sa inghitim o cantitate mai mare mancare decat atunci cand avem in fata o portie redusa. 
  • Atunci cand mananca la restaurant, oamenii sunt mai tentati sa manance toata portia, chiar daca este exagerat de mare, pe motiv ca o platesc.  

Cum sa reduci portiile pentru a reusi sa slabesti

Daca ai probleme cu kilogramele in plus, este necesar sa mananci mai putin pentru a putea slabi. Daca vrei sa declansezi procesul de eliminare a kilogramelor in plus, trebuie sa creezi un deficit alimentar de cel putin 500-600 de calorii pe zi. Asadar, in prima faza, pana cand te obisnuiesti sa estimezi “din ochi”, cantareste-ti mancarea si numara caloriile, astfel incat portiile dintr-o zi sa nu depaseasca un anumit aport caloric.

Pentru ca portiile sa ti se para mai mari, mananca din farfurii mai mici, care par mai pline. Taie alimentele in bucati cat mai mici si mesteca-le fara sa te grabesti, pentru a permite senzatiei de satietate sa se instaleze inainte ca tu sa termini de mancat.

Riscurile la care te expune obezitatea

Pe langa faptul ca persoanele obeze au probleme la capitolul stima de sine din cauza kilogramelor in plus, acestea pot dezvolta si o serie de probleme grave de sanatate, pe fondul supraponderalitatii– iata cateva dintre acestea:

  • Nivelul mare de trigliceride din sange
  • Nivelul mare de colesterol “rau”
  • Nivelul mic de colesterol “bun”
  • Cresterea rezistentei la insulina, deci a riscului de diabet
  • Nivel crescut al zaharului din sange
  • Risc crescut de afectiuni cardiovasculare
  • Hipertensiune
  • Diabet de tip 2
  • Ficat gras
  • Osteoartrita (artroza)
  • Depresie, izolare sociala.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Portion size: latest developments and interventions”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Ingrid Steenhuis si Maartje Poelman

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0