Kiwi: beneficii si contraindicatii

Kiwi-ul este un fruct exotic care crește în multe țări din zona mediteraneeană. Folosit deseori ca ingredient în salatele de fructe și în rețete de prăjituri și tarte, deliciosul kiwi are o seamă de beneficii pentru sănătate pe care te invităm să le afli în cele ce urmează.

Fructul de kiwi este bogat în vitamine, în special vitaminele C, B9 și E și minerale, cum ar fi calciul, fosforul și potasiul. Deși este un fruct foarte dulce, kiwi-ul are un conținut scăzut de calorii (aproximativ 60 de calorii la 100 de grame) și este ideal pentru dietele stricte, ca gustare pe care o poți mânca dimineață sau după-amiază.

Fructul de kiwi este bogat în nutrienți

Prin prisma conținutului său de fibre alimentare, acest fruct este perfect pentru a-ți potoli foamea, însă mai are o mulțime de alte beneficii la capitolul sănătate. Cantitatea mare de vitamina C din kiwi (are chiar mai multă vitamina C decât portocalele) îl face un aliat bun mai ales în sezonul rece, pentru că te protejează de bolile sezonului (răceli, gripă etc.) și luptă contra radicalilor liberi din organism cu ajutorul vitaminei E.

Pe lângă vitamina C, kiwi conține și acid folic, betacaroten, flavonoide și alți antioxidanți, vitamina K, luteină, magneziu, cupru, fosfor, fibre și la fel de mult potasiu ca o banană. Altfel spus, kiwi-ul este ca un supliment natural cu multivitamine și minerale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficii ale consumului de kiwi

Iată o serie de beneficii pe care le aduce consumul regulat de kiwi:

Combate constipația

Dacă suferi de constipație sau de retenție de apă, consumul regulat de kiwi are un efect laxativ, cât și un efect diuretic și depurativ asupra colonului.

Are efect energizant

Kiwi este un fruct proaspăt și delicios, care îți da energie. Mineralele pe care le conține ajută organismul să depășească starea de letargie și chiar te ajută să lupți contra depresiei.

Contribuie la scăderea colesterolului mărit

Unele studii științifice au arătat că printre beneficiile aportului de kiwi, ca parte dintr-o dietă sănătoasă, se numără și acelea că îmbunătățește circulația sângelui, reduce nivelul colesterolului și reglează tensiunea arterială.

Poate menține sănătatea oculară

Consumul de kiwi poate preveni apariția unor afecțiuni oftalmologice specifice îmbătrânirii.

Conferă elasticitate pielii

Kiwi este un ingredient frecvent folosit în măștile faciale și în măștile pentru păr, iar industria cosmetică profită din plin de conținutul ridicat de polifenoli și de vitamine din acest fruct pentru a produce creme și loțiuni, care oferă rezultate bune. Pielea este mai moale și elasticitatea este refăcută, iar cosmeticele care au la bază kiwi lupta împotriva primelor semne ale îmbătrânirii. Părul este mai strălucitor, iar scalpul are de câștigat, întrucât producția de sebum este reglată.

Este util în combaterea răcelii

Tot vitamina C din kiwi este cea care luptă împotriva răcelii, gripei și altor infecții ale tractului respirator. Kiwi-ul are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. Când ești răcit, poți alterna în consumul zilnic lămâile și portocalele cu kiwi-ul, toate fiind bogate în acest nutrient. Vitamina C nu se stochează în organism, așa că trebuie consumată regulat.

Poate scădea riscul de cancer

Atât de bogat în antioxidanți și vitamina C, fructul de kiwi combate radicalii liberi și întărește sistemul imunitar, atât de mult încât poate preveni formarea celulelor canceroase. Mai multe studii au dovedit capacitatea substanțelor din kiwi de a susține un organism sănătos, care se poate apăra împotriva celor mai grave boli, printre care și cancerul. 

Alte beneficii pe care le are kiwi-ul

Fructul de kiwi ajută procesul de digestie cu anumite enzime, care dizolvă proteinele. De asemenea, poate contribui la ținerea sub control a tensiunii arteriale, pentru că are un nivel ridicat de potasiu. În plus, protejează ADN-ul de stresul oxidativ, pentru că are o combinație unică de antioxidanți.

Cum consumi fructele de kiwi?

Kiwi-ul poate fi consumat ca atare, ca parte a mesei de dimineață (de exemplu, într-un smoothie sau într-un bol cu fulgi de ovăz și lapte), ori pe post de gustare între mese. De asemenea, îl poți folosi în deserturi precum tartele, înghețatele sau torturile. În cele ce urmează, îți propunem o rețetă simplă cu kiwi.

Sorbet de kiwi

Ingrediente:

10 fructe de kiwi 
4 linguri de zahăr brun
8 linguri de suc de lămâie

Mod de preparare:

Pune în blender sau în robotul de bucătărie fructele de kiwi curățate de coajă și mixează-le cât să se mărunțească puțin. Adaugă apoi zahărul și sucul de lămâie și mixează până când se transformă într-o pastă mai groasă, dar nu până se sparg semințele. Ia puțin amestec cu o linguriță și vezi dacă ți se pare suficient de dulce (dacă nu, mai adaugă puțin zahăr și amestecă din nou câteva secunde). 

Pune apoi amestecul într-o pungă ziplock de plastic și lasă-l la congelator o oră. Scoate apoi sorbetul de kiwi, pune-l din nou la blender câteva secunde, după care transferă-l în câteva boluri mai mici și lasă-l la congelator cel puțin 4 ore.

Contraindicații kiwi

Chiar dacă are numeroase beneficii, fructul de kiwi are și câteva contraindicații. Unele persoane sunt alergice sau au o intoleranță la kiwi. Semințele din acest fruct pot cauza probleme în cazul persoanelor care suferă de diverticulită și, dacă este consumat în exces, poate provoca neplăceri la nivel intestinal, tocmai pentru că acest fruct are un efect laxativ.

Potrivit anumitor cercetări, un consum excesiv de kiwi poate duce la tumefacție (umflarea țesuturilor) ca rezultat al acumulării de lichide. Anafilaxia – o reacție alergică severă, care survine brusc – poate, de asemenea, să se declanșeze la persoanele care mănâncă prea mult kiwi. Erupțiile, roșeața pe piele și urticaria sunt, de asemenea, frecvente în cazul consumului excesiv de kiwi, care poate provoca și iritații locale la nivelul gurii.

Așadar, un fruct de kiwi pe zi poate să aducă multe beneficii. Dar, evident, kiwi-ul nu este un ingredient magic care să facă minuni, ci doar unul dintre alimentele sănătoase pe care să le incluzi în meniul obișnuit. Pentru o stare cât mai bună de sănătate, trebuie să ai grijă în general la ce alimente consumi și în ce cantități, să te hidratezi suficient și să faci mișcare în mod regulat.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
USDA - Kiwifruit, green, raw
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/327046/nutrients
The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416/
Studiul „The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review”, apărut în Eur J Nutr. 2018; 57(8): 2659–2676. Published online 2018 Feb 22. doi: 10.1007/s00394-018-1627-z, autori: David P. Richardson et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0