Totul despre Ginseng: Beneficii, Proprietati si Contraindicatii

Despre ginseng

Beneficiile ginsengului

Utilizarea ginsengului

 

Despre ginseng

Ginsengul, cunoscut sub denumirea științifică de Panax ginseng, este o plantă perenă, întâlnită atât în flora spontană, cât și în cea cultivată, în Asia, SUA și Canada. Traducerea din chineză a cuvântului ginseng sună așa: “esența pământului în formă de om”.

Ce este ginsengul

Există până la 11 tipuri diferite de ginseng, iar toate sunt folosite pe post de remediu în tratarea multor afecțiuni. Ginsengul stimulează memoria, concentrarea, libidoul, este benefic pentru sistemul imunitar, combate depresia, infecțiile, anxietatea, oboseala cronică, este utilizat în tratarea febrei, indigestiei, infertilitățiilor și nu numai.

Originea și istoria ginsengului

În medicina chineză, ginsengul este folosit de mai bine de 5000 de ani pentru proprietățile sale terapeutice. De asemenea, și în India, mai exact în medicina ayurvedică, acesta este utilizat de mii de ani în scop terapeutic. Originar, ginsengul este din nordul Chinei și Siberia, însă acesta este cultivat în zilele noastre și în Japonia, Rusia, Vietnam, SUA ori chiar Canada.

Proprietățile plantei de ginseng

Planta de ginseng are o mulțime de proprietăți, începând de la cele antiinflamatoare și antialergice, până la proprietăți anticonvulsive, sedative ori hipotensive. De aceea, această planta este atât de renumită pentru proprietățile sale curative și de menținere a sănătății și stării de bine.

Compoziția chimică a ginsengului

Ceea ce face din ginseng o plantă minune pentru sănătate sunt ingredientele active din aceasta. Ginsenozidele sunt de departe cele mai importante componente ale ginsengului, multe dintre beneficiile acestuia datorându-se lor. Și glicozidele ori vitaminele B se regăsesc în ginseng.

Efectul adaptogen

Plantele adaptogene sunt cele care ajută organismul să facă fața cu ușurință stresului chiar și pe perioade îndelungate, contribuind la reglarea nivelului de cortizol. Ginsengul este o renumită planta adaptogenă, acesta instalând starea de bine, de calm și liniște mentală.

Tipuri de ginseng

Există 11 tipuri diferite de ginseng, însă cele mai renumite sunt ginsengul asiatic și ginsengul american – ambele au în compoziție ginsenozide. E important de menționat că nu toate tipurile de ginseng conțin celebrele ginsenozide.

Ginseng roșu asiatic

Ginsengul roșu și cel alb provin din aceeași plantă, diferit este doar modul de conservare a rădăcinii. Ginsengul roșu asiatic este ginseng alb, care trece însă prin câteva metode de procesare, lucru ce îi mărește și prețul. După ce rădăcinile ginsengului sunt culese, acestea pot fi expuse la o temperatură de 120-130 de grade Celsius, iar astfel culoarea acestor rădăcini se modifică, devenind roșiatică. După ce rădăcinile sunt expuse la temperaturi ridicate, ginsengul devenit acum roșu este uscat.

Potrivit reglementarilor legale, numai ginsengul cules după cel puțin șase ani de la plantare poate fi transformat în ginseng roșu. Calitatea ginsengului este data de vechimea acestuia, întrucât ingredientele active, în special ginsenozidele, se formează în timp.

Ginseng alb asiatic

Ginsengul alb este uscat imediat după ce este scos din pământ, fară să fie expus temperaturilor crescute ce i-ar putea modifica culoarea. Cu toate că, teoretic, are aceleași proprietăți precum ginsengul roșu, ginsengul alb poate fi cules mai devreme, la trei-patru ani de la plantare, fapt ce îi afectează calitatea, concentrația de ginsenozide fiind mai mică.

Ginseng American

Ginsengul american – Panax quinquefoils – crelte în America de Nord. Potrivit studiilor, concentrația mare de ginsenozide care se regăsește în acest tip de ginseng are o serie de efecte benefice pentru sănătate, începând de la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și până la efectele calmante, sedative și ameliorarea problemelor gastrointestinale. Rădăcină ginsengului american poate fi asemuită cu forma trupului uman – aceasta are o formă alungită, dar și lăstari ce seamănă cu brațele și picioarele omului.

Ginseng Siberian

Acest tip de ginseng nu conține ginsenozide, fiind extrem de diferit de celelalte tipuri de ginseng. Însă și acesta are o serie de beneficii pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de eleuterozide. Ginsengul siberian stimulează sistemul imunitar, energizează organismul și are abilitatea de a încetini multiplicarea celulelor canceroase.

Gingseng brazilian

Ginsengul brazilian nu face parte din familia ginsengului, ci este, de fapt, rădăcină plantei suma. Aceasta rădăcină are proprietăți adaptogene, precum și beneficii pentru sistemul imunitar ori de sporire a libidoului.

Alte tipuri de ginseng

Există și alte tipuri de ginseng, mai puțin cunoscute la nivel global, printre care și ginsengul indian (n.r. ashwagandha) ori ginsengul coreean. Toate aceste tipuri de ginseng au proprietăți benefice pentru organism.

Beneficiile ginsengului

Ginsengul are o serie de efecte benefice pentru organism. Acesta stimulează memoria, concentrarea, libidoul, este benefic pentru sistemul imunitar, combate depresia, infecțiile, anxietatea, oboseala cronică, dar este utilizat și în tratarea febrei, indigestiei, infertilității.

Efectul antioxidant și anti-age

Ginsengul este bogat în conținutul de antioxidanți, care combat efectele negative ale radicalilor liberi și stresul oxidativ 1. Așadar, acesta are efecte anti-aging, prevenind îmbătrânirea prematură atât la nivelul pielii, cât și la nivelul organelor. Studiile făcute în domeniu arată că ginsengul are abilitatea de a inhiba procesul de formarea a ridurilor, mărind totodată nivelul de hidratare de la nivelul țesuturilor pielii.

Reducerea stresului și anxietății

Fiind o plantă adaptogenă, ginsengul induce o stare de calm și de liniște, ajutând organismul să facă față cu bine expunerii la stres. Consumul de ginseng poate combate anxietatea.

Întărirea sistemului imunitar

Ginsengul are abilitatea de a fortifica sistemul imunitar al organismului. Studiile făcute în domeniu au analizat impactul pe care ginsengul îl are asupra pacienților bolnavi de cancer și au constatat astfel că această plantă are abilitatea de a stimula activitatea celulelor T. Mai mult decât atât, ginsengul are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare, care ajută, de asemenea, sistemul imunitar în fața bolilor.

Potrivit unui studiu din 2020, ginsenozidele, componentele active ale ginsengului, pot viza căi din sistemul imunitar care ar putea reduce inflamația 1.

Stimularea memoriei, concentrării și atenției

Ginsengul îmbunătățește funcțiile cognitive, având un impact direct asupra creierului. Mai mult decât atât, ingredientele active din ginseng au abilitatea de a proteja creierul de radicalii liberi și efectele pe care aceștia îl au. Memoria, puterea de concentrare și atenția sunt sporite cu ajutorul ginsengului consumat în mod regulat.

Un raport din 2018 a examinat acuratețea acestor afirmații. Oamenii de știință au concluzionat că, pe baza studiilor umane și animale, componentele ginsengului au potențialul de a trata unele deficite cognitive.  

Un studiu din 2016 privind efectele ginsengului roșu coreean asupra funcției cognitive la pacienții cu boala Alzheimer a fost de asemenea promițător2.

Studiul a implicat 14 persoane, trei bărbați și 11 femei, cu o vârstă medie de 74,93 ani. Pacienții au primit 4,5 grame de ginseng roșu coreean timp de 12 săptămâni. Studiul a concluzionat că ginsengul roșu coreean a ajutat la îmbunătățirea funcției lobului frontal al creierului.

Îmbunătățirea digestiei

Digestia este și ea îmbunătățită de consumul de ginseng. În special, problemele digestive apărute pe fondul stresului – diareea, crampele abdominale, greața, aciditatea crescută la stomac – sunt ameliorate cu ajutorul consumului de ginseng.

Reducerea nivelului de zahăr din sânge

O serie de studii făcute în ultimii ani au dovedit că ginsengul american este eficient în prevenirea diabetului, reglând nivelul de glucoză din sânge și ameliorând rezistența la insulină. De asemenea, ginsengul este benefic și în cazul pacienților care suferă deja de diabet, ajutându-i pe aceștia să își țină în frâu glicemia.

Ameliorarea simptomelor astmului

Ginsengul poate reduce procesul inflamator de la nivelul căilor respiratorii, ameliorând astfel simptomele declanșate de astm 3.

Ameliorarea simptomelor menstruației

Ginsengul nu numai că ameliorează simptomele menstruației, însă totodată contribuie și la reglarea ciclului menstrual.

Îmbunătățirea aspectului părului și al pielii

Ginsengul contribuie și la menținerea frumuseții, îmbunătățind aspectul părului și pe cel al pielii. Ginsengul poate stimula creșterea părului, oferindu-i acestuia și o strălucire aparte. În ceea ce privește pielea, ginsengul nu numai că amână apariția semnelor îmbătrânirii la nivel cutanat, însă totodată ameliorează și eczemele și iritațiile cutanate, îmbunătățind activitatea antioxidantă la nivel celular.

Fortificarea organismului

Consumul de ginseng poate fortifica organismul datorită proprietăților sale de stimulare a sistemului imunitar, precum și a celor antioxidante, antibacteriene ori antiinflamatoare.

Ginsengul și curele de slăbire

Ginsengul îți poate fi aliat în curele de slăbire, dacă îl asociezi cu o dietă sănătoasă și echilibrată și cu sport zilnic. Ingredientele active din ginseng suprimă apetitul și previn astfel riscul de consum excesiv de calorii. Mai mult decât atât, ginsengul are abilitatea de a stimula arderile calorice, accelerând metabolismul.

Stimularea funcțiilor erectile și a libidoului

Ginsengul poate fi folosit și pentru îmbunătățirea vieții sexuale. Acesta poate contribui la tratarea disfuncțiilor erectile ale bărbatului, dar și la sporirea libidoului la ambele sexe. Ginsenozidele facilitează erecția prin inducerea vasodilatației și relaxării țesuturilor erectile.

Reducerea halenei

Halena, adică respirația urât mirositoare, poate fi combătută prin consumul de ginseng, care ucide bacteriile din cavitatea bucală.

Diminuearea simptomelor alergiilor

Proprietățile antialergice fac din ginseng un aliat de preț al persoanelor care suferă de alergii. Simptomele reacțiilor alergice vor fi ameliorate de ingredientele active din această rădăcină.

Rolul ginsengului în prevenirea anumitor tipuri de cancer

Ginsengul poate fi eficient în prevenirea anumitor tipuri de cancer. Studiile au arătat că ingredientele active din ginseng au abilitatea de a inhiba creșterea tumorilor. E nevoie de studii suplimentare pe această temă, însă până la acest moment, specialiștii au descoperit o legătură între consumul de ginseng și riscul redus de cancer colorectal.
 

Utilizarea ginsengului

Ginsengul poate fi utilizat atat in scop preventiv, pentru mentinerea sanatatii, cat si in scop curativ, pentru ameliorarea sau tratarea anumitor afectiuni sau conditii.

Forme de administrarea a ginsengului

Ginsengul poate fi consumat ca atare, crud, ori pe post de ingredient folosit la gătit sau sub formă de ceai, cât și ca supliment alimentar – tablete, pudră.

Consumul de ginseng crud

Poți beneficia de proprietățile ginsengului consumându-l crud, dat pe răzătoare, sau în preparate alimentare precum salatele ori gustările sănătoase. Ginsengul crud îl poți folosi și pentru prepararea unei infuzii. Ceaiul de ginseng poate fi preparat și din rădăcină deshidratată.

Suplimente alimentare cu ginseng

Dacă nu reușești să consumi zilnic sau măcar de trei-patru ori pe săptămână ginseng, însă vrei să beneficiezi de proprietățile curative ale acestuia, îl poți consuma sub forma de supliment alimentar administrat zilnic. În acest fel, te vei bucura de toate proprietățile benefice ale acestuia, fără însă să consumi zilnic această plantă.

Suplimentele alimentare cu ginseng sunt adesea administrate pentru îmbunătățirea memoriei, a capacității de concentrare, dar și pentru reducerea riscului de Alzheimer ori pentru prevenirea daunelor produse la nivel muscular de activitățile sportive intense 3. Depresia și anxietatea, precum și epuizarea fizică și psihică pot fi tratate cu ajutorul suplimentelor cu ginseng – bineînțeles, tratamentul convențional nu trebuie neglijat.

Alimente preparate cu ginseng

Ginsengul este un ingredient folosit adesea în bucătăria chinezească ori indiană. Supele, sosurile, smoothie-urile și deserturile pot conține rădăcină de ginseng, care le oferă o aromă aparte. Poți folosi și tu ginseng la gătit, daca agreezi aroma acestuia.

Administrarea suplimentelor cu ginseng

Dacă te hotărăști să beneficiezi de proprietățile ginsengului, poți administra suplimente pe bază de ginseng. Respectă întotdeauna indicațiile oferite de medic, precum și pe cele oferite de producător, care se regăsesc pe eticheta produsului. Alege întotdeauna un supliment de calitate, achiziționat de la un producător de încredere, pentru a te asigura că acesta conține o concentrație mare de ginseng – fiind un ingredient destul de scump, acesta este adesea folosit de producător în cantități mult mai mici decât cele specificate pe eticheta produsului.

Doza zilnică recomandată de ginseng

Nu există o doza zilnică recomandata de ginseng, însă în funcție de motivul pentru care administrezi suplimentele, producătorul face anumite recomandări cu privire la doza zilnică. S-a dovedit a fi sigura administrarea a 1-2 g de pudră de ginseng pe zi, timp de 3 luni. O serie de studii arată că doza zilnică este reprezentată de o cantitate de 100-400 mg de extract de ginseng.

Durata și frecvența curelor cu ginseng

Curele de ginseng durează, în general, 3 luni. Folosirea îndelungată a ginsengului sub formă de supliment poate cauza o serie de reacții nedorite, de aceea e indicat să nu se abuzeze de acest extract.

În funcție de recomandările făcute de medic ori de producătorul suplimentelor, cura poate fi reluată o dată sau de două ori pe an. O cură de ginseng nu trebuie să dureze niciodată mai mult de 6 luni.

Interacțiunea ginsengului cu alte medicamente sau suplimente alimentare

Medicamentele pentru depresie, cele antidiabetice, imunosupresoarele, precum și anticoagulantele ar putea interacționa cu ginsengul, așa că nu se recomandă administrarea acestora în paralel.

Contraindicații ale ginsengului

Cu toate că, administrat pe perioade scurte, ginsengul nu produce în general probleme, sunt și situații în care acesta poate cauza neplăceri.

Sarcină și alăptare

Întrucât nu se cunosc efectele ginsengului asupra fătului sau asupra laptelui matern, se recomandă evitarea acestuia pe perioada sarcinii și a alăptării.

Prezența afecțiunilor cardiovasculare

Ginsengul poate crea probleme pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare. De aceea, aceștia pacienți nu ar trebui să administreze un asemenea supliment fără a se consulta, în prealabil, cu medicul.

Administrarea ginsengului În combinație cu alcoolul, substanțele ce conțin cofeină, băuturilor energizante

Ficatul metabolizează alcoolul pentru a-l elimina din organism, întrucât acesta este toxic. Ginsengul accelerează procesul de metabolizare a alcoolului. Pe de o parte, cofeina accelerează activitatea sistemului nervos, accelerând totodată și ritmul cardiac. Pe de alta parte însă, și ginsengul poate accelera sistemul nervos.

Asociind administrarea suplimentelor cu ginseng cu consumul de cofeina, poti experimenta cresterea tensiunii arteriale si poti declansa o serie de probleme cardiace. Evita sa faci aceasta asociere. Si bauturile energizante contin cantitati mari de cofeina, asa ca nici acestea nu trebuie consumate in paralel cu ginsengul.

Asociind administrarea suplimentelor cu ginseng cu consumul de cofeină, poți experimenta creșterea tensiunii arteriale și poți declanșa o serie de probleme cardiace. Evită să faci aceasta asociere. Și băuturile energizante conțin cantități mari de cofeină, așa că nici acestea nu trebuie consumate în paralel cu ginsengul.

Efecte adverse ale ginsengului

Consumul de ginseng poate avea efecte adverse, mai ales dacă e administrat în doze prea mari ori pe perioade îndelungate. Cea mai frecventă reacție adversă a acestuia este insomnia.

Reacții alergice

Reacțiile alergice pot apărea din cauza consumului îndelungat sau în cantități prea mari de ginseng.

Senzația de agitație sau uscăciunea gurii

Senzația de agitație poate să apară și ea din cauza stimularii sistemului nervos, iar uscăciunea gurii poate fi asociată cu această agitație.

Tahicardia

Tahicardia poate să fie un efect advers al administrării ginsengului, tot din cauza stimulării sistemului nervos.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
National Center for Complementary and Integrative Health - Asian Ginseng
https://www.nccih.nih.gov/health/asian-ginseng
1 Studiul „Pro-Resolving Effect of Ginsenosides as an Anti-Inflammatory Mechanism of Panax ginseng”, Biomolecules. 2020 Mar; 10(3): 444., Dong-Soon Im
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7175368/
2 Studiul “Comparative study of Korean white ginseng and Korean red ginseng on efficacies of OVA-induced asthma model in mince”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Chi-Yeon Lim, Jeong-Min Moon, Bu-Yeo Kim, See-Hyun Lim, Guem-San Lee, Hak-Sun Yu si Su-In Cho
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268570/
3 Studiul „Effect of Korean Red Ginseng on Cognitive Function and Quantitative EEG in Patients with Alzheimer's Disease: A Preliminary Study”, The Journal of Alternative and Complementary MedicineVol. 22, No. 4, Jae-Hyeok Heo, Min-Ho Park and Jeong-Heon Lee
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2015.0265?journalCode=acm
4 Studiul “Antiaging effects of the mixture of Panax ginseng and Crataegus pinnatifida in human dermal fibroblasts and human healthy skin”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Eunson Hwang, Sang-Yong Park, Chang Shik Yin, Hee-Taek Kim, Yong Min Kim si Tae Hoo Yi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5223080/
5 Studiul: “Ginseng, the immunity boost: the effects of Panax ginseng on immune system”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Soowon Kang si Hyeyoung Min
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659612/
6 Studiul “Ginseng and obesity”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Zhipeng Li, Geun Eong Ji
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5766689/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0