Spirulina este o alga, mai exact o microalga, consumata de secole pentru proprietatile sale vindecatoare, dar si pentru calitatile nutritionale deosebite.
Spirulina este un superaliment provenit din algele albastre-verzi care cresc in mod natural in lacurile sarate din climatul subtropical, dar si in ocean. Acesteia i se atribuie proprietati precum accelerarea metabolismului, scaderea colesterolului, scaderea in greutate, dar si tratarea unor tulburari de natura psihica precum anxietatea, depresia ori deficitul de atentie.
Valori nutritionale 7 g de spirulina
Calorii: 20 kcal
Proteine: 4 g
Vitamina B1: 11% din doza zilnica recomandata
Vitamina B2: 15% din doza zilnica recomandata
Vitamina B3: 4% din doza zilnica recomandata
Cupru: 21% din doza zilnica recomandata
Fier: 11% din doza zilnica recomandata
*totodata, spirulina contine si magneziu, potasiu si mangan precum si alti nutrienti importanti pentru organism
Beneficii spirulina
Oamenii de stiinta au facut o serie de studii in ultimii ani, pentru a descoperi ce proprietati are, de fapt, spirulina. In urma acestor studii s-au confirmat urmatoarele beneficii ale acestui superaliment:
Proprietati antiinflamatoare si antioxidante – fiind o sursa bogata de antioxidanti, spirulina protejeaza organismul de stresul oxidantiv la nivelul ADN-ului, dar si la nivel celular. Stresul oxidativ provoaca inflamatie cronica, care contribuie la aparitia unor boli, printre care si cancerul. Asadar, consumul de spirulina are un puternic efect antiinflamator.
Scade nivelul de trigliceride din sange, precum si colesterolul “rau” – in cadrul unui studiu facut recent s-a dovedit ca 1 gram de spirulina pe zi poate reduce nivelul de trigliceride din sange cu 16,3%, dar colesterolul cu 10,1%. Avand in vedere ca trigliceridele si colesterolul care depasesc parametrii normali pot cauza boli cardiace, spirulina ne protejeaza sanatatea inimii.
Trateaza candidoza – potrivit cercetatorilor, candida se regaseste in mod normal in organism, in cavitatea bucala, in tractul gastrointestinal, dar si in vagin, insa atunci cand apar dezechilibre, bacteriile se multiplica si apare candidoza, o forma de vaginita. Spirulina este eficienta in tratarea candidozei, avand proprietati antimicrobiene eficiente in cazul candidei,
Scade tensiunea arteriala – ficocianul, substanta care ofera nuanta albastra spirulinei, detine proprietati antihipertensive, de ajutor pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala crescuta.
Energizeaza organismul – spirulina are un efect energizant asupra organismului. Potrivit celebrului medic de peste Ocean, Dr. Oz, daca amestecam 1 lingurita de spirulina cu 350 g de limeta, vom obtine o bautura energizanta cu care putem inlocui cu succes cafeaua.
Accelereaza scaderea in greutate – dietele bogate in proteine accelereaza scaderea in greutate, “topind” depozitele de grasime.
Estompeaza simptomele rinitei alergice – rinita alergica este caracterizata de inflamarea cailor nazale si este declansata de factori precum polenul, parul de animale sau praful. In cadrul unui studiu facut pe 127 de persoane care sufera de rinita alergica s-a dovedit ca 2 grame de spirulina pe zi amelioreaza simptomele rinitei precum stranutul, congestia nazala si priuritul la nivelul nasului.
Alte beneficii ale spirulinei sunt: sporeste anduranta in timpul practicarii activitatilor sportive, combate oboseala, echilibreaza nivelul de zahar din sange, ajuta la detoxifierea organismului si previne anemia.
Cum sa consumi spirulina
Spirulina poata fi consumata atat sub forma de capsule, cat si sub forma de pudra.
Daca alegi spirulina sub forma de pudra, iata cum o poti consuma:
- Dizolva 1 lingurita de pudra de spirulina intr-un pahar cu apa
- Dizolva o lingurita pulbere de spirulina in smoothie-ul de dimineata
- Foloseste spirulina pulbere la prepararea deserturilor, in special la cele raw
- Foloseste spirulina pulbere in salate, alaturi de condimente precum chilli sau chimion
- Foloseste spirulina in piureuri si supe creme
Sursa foto: Shutterstock