Combinatiile interzise de alimente - de la carne cu paine, pana la fasole si branza

Mănânci numai alimente sănătoase, slabe în grăsimi, însă te simți veșnic balonat și acumulezi kilograme pe zi ce trece? E posibil să alegi greșit modul în care combini alimentele.

Diferite alimente se digeră în ritmuri diferite, au timpi de tranzit diferiți în tractul gastro-intestinal și necesită medii cu pH diferite: proteinele au nevoie de un mediu acid pentru a fi descompuse, în timp ce carbohidrații necesită un mediu alcalin. De altfel, consumul de alimente bogate în proteine ​​cu alimente bogate în carbohidrați favorizează gazele, balonarea, digestia îngreunată și, prin urmare, absorbția slabă a nutrienților.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principiile de combinare a alimentelor sunt în mare parte înrădăcinate în practica medicinei ayurvedice. Acestea au fost introduse pe scară largă în anii 1920 de către medicul William Howard Hay, creatorul Dietei Hay, și au devenit recent re-popularizate de celebrități, influenți ai rețelelor sociale și YouTuberi.  

De ce este importantă digestia?

Digestia este importantă deoarece corpul are nevoie de nutrienți din alimente și băuturi pentru a funcționa corect și pentru a rămâne sănătos. Proteinele, grăsimile, carbohidrații, vitaminele, mineralele și apa sunt nutrienți. Sistemul digestiv descompune nutrienții în părți suficient de mici pentru ca organismul să le poată absorbi și să le folosească pentru energie, creștere și repararea celulelor:

  • Proteinele se descompun în aminoacizi
  • Grăsimile se descompun în acizi grași și glicerol
  • Carbohidrații se descompun în zaharuri simple

Regulile de combinare a alimentelor

Deși există diferite variații ale dietelor care combină alimente, conceptele și regulile generale sunt aceleași:

  • Mănâncă întotdeauna fructe proaspete, fără altceva, pe stomacul gol,
  • Nu combina proteinele cu amidonul,
  • Consumă produse bogate în amidon singure sau cu legume fără amidon,
  • Mănâncă carne, lactate, pește și ouă cu legume fără amidon,
  • Mănâncă nuci, semințe și fructe uscate cu legume crude.

Beneficiul principal propus al acestei diete este să facă digestia mai „eficientă” și, prin urmare, să îmbunătățească absorbția nutrienților, sănătatea intestinală și să atenueze simptomele digestive. Adepții acestei diete susțin următoarele:

  • Consumul de proteine, amidon și/sau fructe împreună va provoca simptome digestive și va afecta absorbția nutrienților,
  • Combinațiile necorespunzătoare de alimente pot, de asemenea, „deruta” organismul, deoarece alimentele diferite necesită diferite enzime pentru a fi digerate,
  • Combinarea necorespunzătoare a alimentelor va încetini digestia,
  • Combinarea adecvată a alimentelor permite stomacului să mențină echilibrul adecvat al pH-ului și producția de enzime,
  • Combinarea corectă a alimentelor necesită mai puțină energie din partea organismului pentru a digera alimentele,
  • Combinarea corectă a alimentelor poate susține pierderea în greutate.

Se crede, de asemenea, că anumite combinații nesănătoase de alimente pot duce la apariția bolilor.

Iată ce combinații alimentare nu ar trebui să faci!

Carne cu pâine și paste 

Carnea nu trebuie asociată niciodată cu alimentele bogate în carbohidrați. Asta pentru că stomacul nu poate digera așa cum trebuie această combinație și vor apărea simptomele indigestiei. Stomacul are nevoie de cel puțin o jumătate de oră între aceste două categorii de alimente.

Pentru a ușura digestia, consumă carnea alături de salate proaspete. Există și credința că nu este sănătos să consumăm carnea împreună cu cartofi. Deși este într-adevăr o combinație "greoaie" pentru stomac, putem consuma carnea cu o cantitate mică de cartofi, dacă sunt gătiți la aburi sau la cuptor și dacă pui și o salată alături.

Paste cu sos de roșii

O combinație des întâlnită și considerată sănătoasă, aceasta poate cauza senzația de oboseală acută după masă, întrucât stomacului îi este greu să digere combinația de carbohidrați (pastele) și mâncare acidă (sosul de roșii). Nu toata lumea însă resimte aceste efecte neplăcute, mai ales dacă sosul din roșii este proaspăt gătit cum trebuie și are un minimum de aditivi. Dar efectele neplăcute sunt cu atât mai accentuate cu cât pasta de tomate este mai procesată și conține mulți aditivi, inclusiv arome adăugate, carne sau alte ingrediente și conservanți. În plus, bulionul de roșii conține acid malic și acid citric, ceea ce face stomacul excesiv de acid. Consumul frecvent de bulion și sos din conservă pe baza de  roșii poate provoca arsuri gastrice sau reflux acid din cauza producției de acid gastric în exces în stomac.

Cereale cu lapte 

La fel ca și fructele, și laptele este recomandat să se consume singur, cu câteva ore după și înainte de următoarea masa. Asociat cu cereale, laptele este foarte greu de digerat și produce tulburări digestive.

Brioșe și suc de fructe 

Această combinație vine la pachet cu multe calorii, dar cu foarte puțini nutrienți. Dacă îți începi ziua cu o asemenea gustare, după ora prânzului foamea și poftele nesănătoase te vor încerca. Lipsa proteinelor și a fibrelor, combinată cu o cantitate mare de zahăr, îți vor da glicemia peste cap.

Fasole și brânză

Această combinație se regăsește în mod deosebit în preparatele specific mexicane precum faimoșii naschos. Proteinele din produsele lactate asociate cu fasolea îngreunează extrem de tare digestia și produc balonare și flatulență.

Omletă cu brânză și carne 

Combinațiile de mai multe proteine îngreunează și ele digestia, așa că e mai bine să ne concentrăm asupra unui singur tip de proteine la o masă. Alege, mai degrabă, o omletă fără carne.

Sendviș cu brânză topită 

Proteinele din brânză și amidonul din pâine nu fac echipă bună împreună. Atât proteinele, cât și amidonul au nevoie de enzime diferite, dar și de un nivel de aciditate diferit pentru a fi digerate. Consumate împreună, acestea obligă stomacul să digere prima dată proteinele, nu alimentul bogat în amidon. Amidonul nedigerat fermentează și se descompune, cauzând probleme digestive.

Fructe cu orice alt aliment 

Fructele nu trebuie consumate în asociere cu niciun alt aliment, întrucât acestea conțin zaharuri simple, care nu au nevoie să fie digerate. Asta înseamnă că acestea nu vor sta mult timp în stomac. Dacă mănânci fructe cu alte alimente, zaharurile din acestea vor sta prea mult timp în stomac și vor fermenta. Așadar, vor apărea simptome precum balonarea, flatulență și senzația de disconfort abdominal.

Banane și lapte 

Dacă ai senzația că un milkshake cu banane reprezintă o alegere buna, te înșeli. Aceasta combinație îngreunează procesul de digestie, așa că e indicat să o eviți. Mai degrabă, bea un pahar cu lapte pe post de gustare între masa de dimineață și cea de prânz, iar apoi mănâncă o banană între masa de prânz și cea de seară.

Bacon și ouă

Combinația clasică de alimente pentru micul dejun - bacon și ouă - nu este una grozavă. În timp ce ouăle au o mulțime de beneficii nutriționale, cum ar fi vitaminele și antioxidanții, asocierea lor cu bacon le poate face mai greu de digerat. Specialiștii recomandă să consumi ouăle cu niște carbohidrați complecși, cum ar fi pâine prăjită cu cereale integrale.

Ulei de măsline și nuci 

Nu se recomandă combinarea uleiurilor vegetale cu nucile sau migdalele, întrucât grăsimile împiedică proteinele să fie digerate așa cum trebuie.

Sucurile carbogazoase și pizza

Abia aștepți să ajungi acasă, să te așezi pe canapea și să urmărești filmul preferat, în timp ce savurezi o pizza cu un suc? Această combinație nu este pe placul nutriționiștilor, din două motive.
În primul rând, pizza este bogată în grăsimi saturate. Dietele bogate în grăsimi saturate te pot expune unui risc mai mare de boli de inimă. În al doilea rând, pizza este, de asemenea, bogată în sare.

Alimentele sărate conduc, de asemenea, la retenția de apă, ceea ce îți poate afecta greutatea și tensiunea arterială, mai ales dacă ai hipertensiune arterială. În cele din urmă, consumul acestor două alimente împreună ar putea duce la supraîncărcare cu carbohidrați. Și pentru că ambele alimente sunt bogate în carbohidrați simpli, este posibil ca în timp să te confrunți cu o creștere în greutate. Sucurile carbogazoase sunt problematice și prin faptul că sunt foarte acide. Combinația de sucuri carbogazoase cu pizza poate copleși sistemul digestiv provocând disconfort.

Vin cu desert 

Alcoolul este cunoscut pentru creșterea nivelului de zahăr din sânge/insulină. Combină asta cu tot zahărul în plus din deserturi și vei avea zahăr care aproape imediat se va transforma în grăsime pe șolduri. Mai bine optezi pentru cafea sau ceai cu desert.

Spanac cu lactate

Anumite alimente precum spanacul, ciocolata și ceaiul conțin oxalați, anti nutrienți care se poate lega de calciu pentru a forma un compus insolubil. Acest lucru poate fi bun sau rău pentru tine, în funcție de circumstanțe. Pe de o parte, pentru persoanele care sunt predispuse să formeze pietre la rinichi, consumul de alimente bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate, cu alimente care conțin oxalați, poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Pe de altă parte, combinarea oxalaților cu produsele bogate în calciu scade absorbția calciului. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta nu este o problemă în contextul unei diete echilibrate.
Cu toate acestea, pentru persoanele care nu consumă alimente bogate în calciu sau care urmează o dietă foarte bogată în oxalați, această interacțiune ar putea cauza probleme de sănătate.

De aceea mulți specialiști recomandă să nu combinați produsele lactate și alte alimente bogate în calciu cu alimente bogate în oxalați. Alimentele bogate în oxalați includ spanacul, nucile, ciocolata, ceaiul, sfecla, rubarba și căpșunile.

Tractul digestiv este un sistem complex conceput pentru a face mai multe sarcini și pentru a digera o mare varietate de alimente și macronutrienți în același timp. Totuși, numeroase cercetări au arătat că anumite combinații de alimente afectează digestia și absorbția nutrienților. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Your Digestive System & How it Works
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0