3 retete cu legume si verdeturi de primavara

Profita de legumele si verdeturile de sezon si gateste preparate culinare cu ingrediente prospete, de la tarabele din piata.

retete-sanatoase

Reteta de paste cu laptuci, mazare si prosciutto

Ingrediente pentru 6-8 portii:

  • 2 linguri de unt nesarat
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 200 g de ceapa verde, tocata
  • 2 linguri de ceapa normala, maruntita
  • sare si piper dupa gust
  • ½ cana de vin alb
  • ½ cana de supa de pui/ legume
  • 2 cani de mazare (poate fi congelata)
  • ½ kg de paste la alegere (ideal ar fi pene)
  • 180 g de laptuci bine spalate
  • 1 cana de parmezan ras
  • ½ cana de patrunjel, tocat marunt
  • 120 g de prosciutto taiat fasii

Mod de preparare:

Topeste untul alaturi de uleiul de masline, intr-o tigaie antiaderenta, la foc mic. Soteaza ceapa normala si pe cea verde, apoi asezoneaza cu sare si piper. Dupa cel mult 8 minute, adauga vinul, mareste intensitatea focului si lasa sa fiarba in jur de 3 minute. Apoi poti completa cu supa de pui. Dupa ce da iar in clocot, ia tigaia de pe foc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fierbe mazarea intr-o cratita cu apa cu sare, scoate-o apoi si fierbe si pastele. Lasa-le la scurs.

Pune iar tigaia cu ceapa pe foc mic, adauga laptucile, mazarea si amesteca bine. Completeaza apoi cu pastele, cu parmezanul, dar si cu patrunjelul, amesteca iar si opreste focul. Serveste pastele calde, dar si reincalzite.

Reteta de sufleu cu legume de primavara

Ingrediente pentru 10 portii:

  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa curatata si tocata marunt
  • 1 morcov mare, curatat si taiat felii
  • ½ kg de sparanghel, taiat in betisoare de 2-3 cm
  • 120 g de mazare
  • 3-4 cani de buchetele de broccoli
  • 2 fire de usturoi verde, tocate marunt
  • 1 fir de ceapa verde, tocat marunt
  • 200 g de ciuperci, taiate felii
  • o mana de rosii cherry, taiate pe jumatate
  • 120 g de branza feta maruntita
  • 12 oua mari, batute
  • ½ cana de lapte
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Acopera o tava sau un vas de yena cu hartie de copt.

Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie si caleste apoi ceapa timp de 4-5 minute. Adauga si cealalta lingura de ulei, dar si morcovul, sparanghelul, mazarea, broccoliul, usturoiul si amesteca bine. Dupa ce gatesti inca 8-10 minute, completeaza cu ciupercile si rosiile si mai lasa inca 3-4 minute pe foc, asigurandu-te ca amesteci frecvent.

Pune apoi o jumatate din legumele gatite in tava, asezandu-le intr-un strat uniform. Deasupra, asaza un strat din jumatatea de cantitate de branza feta, apoi pune si restul legumelor si incheie cu branza feta ramasa.

Intr-un bol, bate ouale cu laptele si cu putina sare si piper. Toarna ouale batute peste legumele din tava si introdu apoi tava in cuptor. Gateste timp de 30-40 de minute, pana cand ouale sunt complet gatite. Poti verifica daca sufleul este gata folosind testul scobitorii, exact ca la deserturi. Preparatul se serveste cald, dar si rece.

Reteta de salata de cartofi noi, cu linte si verdeturi de primavara

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 1 kg de cartofi noi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare si piper, dupa gust
  • ½ cana de linte, bine spalata si scursa
  • 10 fire de praz
  • 15 bete de sparanghel, tocat in bucati de 2-3 cm
  • 2-3 ridichi, maruntite
  • ¼ cana de marar maruntit


Ingrediente pentru dressing: 1 ceapa mica tocata marunt, 1 lingurita de mustar, 1 lingurita de zeama de lamaie, 1 ½ lingurita de otet, 5 linguri de ulei de masline, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pregateste dressingul amestecand toate ingredientele maruntite intr-un bol. Lasa-l la rece, in frigider.

Intre timp, taie cartofii noi pe jumatate, dupa ce i-ai spalat bine in prealabil. Asaza-i intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Unge cartofii cu 1 ½ lingura de ulei de masline, dar si cu sare si piper si lasa-i la cuptor in jur de 40 de minute.

In timp ce cartofii sunt la cuptor, pune apa cu sare la fiert intr-o oala si pregateste lintea timp de 18-20 de minute. Las-o la scurs, apoi pune-o intr-un bol si amestec-o cat timp este inca destul de calda, cu 2 linguri de dressing.

Toaca prazul si, dupa ce scoti cartofii din cuptor, pune prazul maruntit si bucatile de sparanghel in aceeasi tava. Unge-le cu uleiul de masline ramas, dar asezoneaza-le si cu sare si piper. Baga iar tava la cuptor si mai lasa sa se gateasca inca 10 minute.

La final, amesteca toate ingredientele preparate intr-un bol mare si serveste cu marar deasupra.

Pofta buna!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0