Ceapa si usturoiul verde, obligatorii in salatele de sezon

Ceapa și usturoiul verde au o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră și mai au un mare avantaj: sunt suficient de parfumate încât fac din orice salată un festin al simțurilor! Profitați cât mai mult de ele pe perioada sezonului cald. Iată ce efecte benefice au aceste două legume.

Usturoiul verde, cât și ceapa verde sunt bine cunoscute ca remedii naturale, fiind folosite de multă vreme pentru a trata diverse afecțiuni. Se pot consuma proaspete, dar și gătite.  

Ce beneficii au usturoiul verde și ceapa verde

Usturoiul verde conține vitamina K, vitamina A, vitamina C, Vitamina B9, vitamina B6, mangan şi fier. Nu lipsește alicina, un compus de sulf care îi oferă mirosul specific. Ceapa verde conține vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu, alicină, clorofilă și cvercitină (antioxidant).

Ceapa verde conține și vitamina K. De fapt, ceapa verde este una dintre cele mai bogate surse de vitamina K. 100 g de verdeață proaspătă furnizează 207 µg sau aproximativ 172% din aportul zilnic recomandat din această vitamină. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Vitamina K are un rol major pentru sănătatea oaselor prin susținerea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Nivelurile adecvate de vitamina K din dietă ajută la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în tratamentul bolii Alzheimer. Așadar, multe dintre vitaminele, mineralele și antioxidanții din aceste două legume coincid, ceea ce le face la fel de eficiente.

Susțin sistemul imunitar

Usturoiul în special, dar și ceapa, sunt deja vedete în ceea ce privește sistemul imunitar. Susțin bariera naturală de apărare a organismului, favorizând reducerea inflamațiilor, a infecțiilor și dezvoltarea celulelor sănătoase.

Dacă te confrunți cu o răceală sau o infecție, presară usturoi verde în următoarea salată. Conținutul de vitamina C va stimula producția de globule albe 1.

Protejează sănătatea inimii

Ambele legume reduc riscul de boli coronariene și cardiovasculare, țin sub control tensiunea arterială și favorizează circulația sângelui. În ciuda mirosului neplăcut, alicina stimulează oxidul nitric, un compus vasodilatator, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Cercetările publicate în Journal of the Royal College of Physicians of London au arătat că alicina, ingredientul activ din usturoi și ceapa verde, este capabilă să scadă nivelul de colesterol LDL („rău”) și să crească nivelul de colesterol HDL („bun”). În plus, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral 2.

Tot alicina inhibă enzima hepatică necesară pentru sinteza de colesterol. În plus, usturoiul conţine mangan (24% din DZR la suta de grame), un mineral care acționează în favoarea colesterolului bun, în timp ce absoarbe excesul de colesterol şi îl transportă la nivelul ficatului.

Au proprietăți antibacteriene

Ambele legume acționează ca un antibiotic natural. Favorizează vindecarea infecțiilor de la nivelul tractului digestiv, dar și de la nivel general, a întregului organism. Primăvara se întâmplă deseori să răcim din cauza schimbărilor de temperatură și a slăbirii sistemului imunitar, iar ceapa și usturoiul verde ne vin repede în ajutor.

Oamenii de știință spun și că extractele de ceapă și de usturoi pot ucide bacteriile, ciupercile și virușii. Testele de laborator pe anumite soiuri de ceapă au arătat că, la concentrații suficient de mari, unele pot ucide sau încetini creșterea salmonelei sau a E.coli.

Totodată, ceapa verde conține fitonutrienți, inclusiv antioxidanți. Aceștia, flavonoidele și polifenolii, „vânează” radicalii liberi, substanțe care pot duce la cancer, inflamație și boli care apar pe măsură ce înaintăm în vârstă. Antioxidanții își pierd puterea în timpul gătirii, așa că cel mai bine este să consumi ceapă verde proaspătă.

Usturoiul este o sursă importantă de fier

100 de grame de usturoi verde ne asigură 12% din doza zilnică recomandată de fier. În plus, conține și substanțe care favorizează absorbția acestuia în organism. Pentru persoanele anemice, usturoiul verde poate fi un remediu natural foarte eficient.

De altfel, usturoiul verde are o cantitate modestă de vitamina C, fosfor, mangan și vitamine B, precum și calciu, zinc. Elementul semnificativ este ingredientul său activ, alicina. Transformată din enzima alinaza, alicina este un antioxidant puternic care afectează organismul în numeroase moduri. De asemenea, usturoiul oferă o cantitate redusă de calorii, la doar 5 calorii pe tulpină.

Cromul din ceapă este benefic pentru diabetici

Nu în ultimul rând, un beneficiu pentru diabetici: cromul. Acesta are capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge, prin urmare poate ține sub control fluctuațiile glicemiei. Mai mult, o cană de felii de ceapă verde conține aproximativ 10% din fibrele de care ai nevoie pentru întreaga zi. Fibrele dau senzația de sațietate,  îți mențin nivelul de colesterol scăzut și pot reduce riscul de diabet, boli de inimă și alte afecțiuni.

Usturoiul verde stimulează circulația sângelui

Vitamina C din usturoi facilitează absorbția fierului, care are, de asemenea, niveluri uimitor de ridicate de fier și alte minerale, făcând această plantă excelentă pentru stimularea circulației. O producție mai bună de celule roșii din sânge înseamnă mai multă oxigenare a corpului și trimitere mai rapidă a nutrienților esențiali către fiecare sistem 3.

Usturoiul verde poate avea potențial anticancerigen

Ingredientul activ al usturoiului, alicina a fost, de asemenea, analizat în legătură cu efectul său asupra celulelor canceroase. Ca un antioxidant puternic, alicina este capabilă să ajute la atenuarea stresului oxidativ din organism și să minimizeze riscul de mutație celulară și dezvoltare canceroasă, spun specialiștii într-un raport publicat în Journal of Nutriție. Acest lucru se aplică nu numai prevenirii cancerului, ci și altor boli cronice cauzate de activitatea radicalilor liberi 4.

Usturoiul verde, de ajutor în digestie

Abilitățile potențial antiinflamatorii ale usturoiului pot ajuta la calmarea oricărei iritații de la nivelul intestinului, ajutând astfel la accelerarea digestiei și la eliminarea disconfortului. Proprietățile antioxidante și antibiotice ale usturoiului asigură, de asemenea, un echilibru bacterian adecvat în stomac.

Riscuri ceapă verde

Cepele verzi sunt bogate în vitamina K, care acționează împotriva medicamentelor care subțiază sângele. Dacă iei warfarină pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord sau cheagurile de sânge, discută cu medicul dacă ceapa verde este indicată pentru tine.

Alergiile și ceapa verde

Alergia la ceapă pare a fi rară, dar câteva cazuri au fost raportate în literatura medicală. Dacă ești îngrijorat de o alergie la ceapa verde sau la orice alt aliment, discută simptomele cu medicul pentru diagnostic și sfaturi privind gestionarea stării de sănătate.

Sindromul de alergie orală, în care consumul de fructe și legume crude poate provoca simptome precum mâncărime și umflături în jurul gurii, poate apărea și la persoanele cu alergii sezoniere la polen. Alte legume, inclusiv usturoiul, pătrunjelul, ardeii și varza, pot provoca, de asemenea, o reacție 5.

Ceapa verde te ajută să slăbești

Ceapa verde are un conținut scăzut de calorii, dar este bogată  în nutrienți, ceea ce o face indicată în dietă, dacă vrei să pierzi câteva kilograme.  

Pe lângă faptul că ajută la reducerea caloriilor, unele studii au arătat că tijele de ceapă verde pot modifica, de asemenea, expresia anumitor gene care sunt implicate în obezitate. Un studiu efectuat pe animale din 2011 a arătat că șoarecii hrăniți cu extract de ceapă verde timp de 6,5 săptămâni și-au redus greutatea corporală și li s-au micșorat celulele adipoase. De asemenea, a crescut nivelul unei proteine ​​specifice care ajută la descompunerea grăsimilor 6.

Într-un alt studiu coreean pe animale, un supliment pe bază de plante care conține un amestec de ceapă verde și extract de violetă a fost administrat șoarecilor obezi, ceea ce a determinat o scădere atât a greutății corporale, cât și a dimensiunii celulelor adipoase. 

Includerea cepei verzi în dietă împreună cu multe alte alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi fructele și legumele, este o metodă ușoară de a-ți menține greutatea sub control.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Articolul „Healthy Properties of Garlic”, publicat în Current Nutrition & Food Science, Volume 9, Number 1, 2013
https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cnf/2013/00000009/00000001/art00010
2 Studiul ”Garlic as a lipid lowering agent--a meta-analysis”, publicat în Journal of the Royal College of Physicians of London, 01 Jan 1994, autori: Silagy C, Neil A
https://europepmc.org/article/med/8169881
3 Studiul ”A Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants”, publicat în The Journal of Nutrition, în 2002, autori: Bente L. Halvorsen, Kari Holte, Mari C. W. Myhrstad, Ingrid Barikmo, Erlend Hvattum, Siv Fagertun Remberg
https://academic.oup.com/jn/article/132/3/461/4687290?login=true
4 Studiul ”A Historical Perspective on Garlic and Cancer”, publicat în The Journal of Nutrition, Volume 131, Issue 3, March 2001, autor J. A. Milner
https://academic.oup.com/jn/article/131/3/1027S/4687047?login=true
5 American Academy of Allergy Asthma and Immunology - Oral Allergy Syndrome (OAS) or Pollen Fruit Syndrome (PFS)
https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/outdoor-food-allergies-relate 
6 Studiul ”Anti-obesity activity of Allium fistulosum L. extract by down-regulation of the expression of lipogenic genes in high-fat diet-induced obese mice”, publicat în Molecular medicine reports, în 2011, autori: Yoon-Young Sung, Taesook Yoon, Seung Ju Kim, Won-Kyung Yang, Ho Kyoung Kim
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21468588/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0