Cum slabesti eficient: 5 trucuri mici, cu rezultate mari

În cazul în care kilogramele în plus îți dau bătăi de cap, nu este indicat să ții o cură de slăbire severă, care să îți pună sănătatea în pericol și să îți dea metabolismul peste cap, ci să ai un plan în avantajul tău. Iată cum poți să slăbești eficient făcând 5 schimbări banale!

Dacă ai o greutate corporală mai mare decât ar fi normal și ai decis în sfârșit să iei atitudine, trebuie să ții în cont primul rând de starea de sănătate. Dacă ești o persoană sănătoasă, poți încerca de exemplu dieta mediteraneeană. Dacă, însă, ai boli cronice sau dacă ai foarte multe kilograme în plus și te întrebi cum să slăbești eficient, e indicat să nu te apuci direct de vreo dietă, ci să mergi mai întâi la un consult medical.

Medicul nutriționist te va ajuta să îți faci un plan de masă și de mișcare pentru a-ți atinge obiectivele într-o manieră care să nu-ți pună sănătatea în pericol. În plus, iată câteva trucuri pe care le poți lua în calcul pentru a contribui la pierderea în greutate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum slăbești eficient ținând cont de 5 aspecte

Unele mici schimbări în obiceiurile tale zilnice pot avea rezultate mari în timp.

Înlocuiește zahărul cu extractul de stevia

Această schimbare te va ajuta să previi căderile bruște de glicemie, care îți provoacă stări de oboseală și pofte de alimente nesănătoase. Zahărul consumat cu moderație nu conține multe calorii (o linguriță de zahăr nu depășește 16 calorii) însă ridică foarte tare nivelul glicemiei, pentru ca apoi, în scurt timp, glicemia să sufere o cădere bruscă.

Stevia este un îndulcitor natural, care conține o mulțime de nutrienți, printre care vitamina C, beta-caroten, niacină, magneziu, fosfor, seleniu și fier. Unele studii au dovedit chiar că stevia îmbunătățește sensibilitatea la insulină, așa că este recomandată și persoanelor care suferă de diabet de tip 2.

Așadar, dacă obișnuiești să pui zahăr în cafea sau în ceai, înlocuiește-l cu un îndulcitor natural pe bază de stevia, fără calorii. Dacă vrei să-ți faci un desert de casă, poți amesteca stevia cu banană pentru a-l îndulci. Fibrele din fructe facilitează și ele absorbția treptată a zahărului în sânge.

Ridică-te și mișcă-te puțin la fiecare 30 de minute

Metabolismul încetinește atunci când stai în aceeași poziție preț de 30 de minute. Așadar, mai ales dacă munca ta implică statul pe scaun în exces, o dată la fiecare jumătate de oră, ridică-te și plimbă-te puțin prin birou sau pe hol ori în curte. Coboară și urcă niște scări sau execută câteva rotiri de brațe. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă nu ai mult spațiu de mișcare, pur și simplu ridică-te și întinde-ți mușchii. Întinde mâinile cât poți de mult deasupra capului. Rotește trunchiul spre stânga și spre dreapta, apleacă-te în față și în spate. Aceste mișcări simple nu numai că accelerează metabolismul, însă ajută și la echilibrarea zahărului din sânge și îmbunătățesc circulația, deci ai numai de câștigat.

În plus, străduiește-te ca, măcar 20 de minute pe zi, să ai un fel de activitate fizică moderată, fie că faci exerciții de gimnastică dimineața, când cobori din pat, înainte de duș, fie că mergi pe jos spre casă în pas alert sau că faci o plimbare în parc când scoți animalul de companie la aer.

Începe-ți ziua cu un smoothie bogat în nutrienți și fibre

Organismul are nevoie, pentru o bună funcționare, nu doar de proteine, carbohidrați și lipide, ci și de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Dacă organismul nu primește ce îi trebuie, printre altele, apare des senzația de foame și tendința de a mânca în exces.

Pentru a-i asigura corpului necesarul de nutrienți încă de la primele ore ale dimineții, începe-ți ziua cu un smoothie hrănitor și sățios. Pentru a prepara un asemenea smoothie, amestecă fructe dulci precum bananele sau fructele de pădure, cu frunze de kale sau de spanac, apoi adaugă și puțină apă sau lapte de migdale și folosește blenderul pentru a le mixa pe toate. Poți adăuga în smoothie-ul de dimineață și ingrediente precum spirulina ori turmericul.

Înlocuiește uleiurile cu apa

Pentru a evita consumul de grăsimi trans din alimentele prăjite, ideal ar fi să renunți la uleiuri pentru gătit și să folosești cât de mult poți apa. Spre exemplu, în loc să prăjești legumele de tocăniță în ulei, le călești un minut într-o lingură ulei peste care pui puțină apă.

Sau, dacă faci ciorbă, pui legumele direct la fiert, fără să le călești. În loc să prăjești carnea, obișnuiește-te să o gătești la cuptor, într-o tavă, pe hârtie de copt. Odată ce ai gătit alimentele și ai oprit focul, poți adăuga o cantitate moderată de grăsimi sănătoase (de exemplu, pui la final o lingură de ulei de măsline în oala cu supă, ciorbă, tocăniță etc.).

Înlocuiește laptele vegetal din comerț cu lapte vegetal făcut în casă

Laptele vegetal din comerț este adesea extrem de procesat și conține aditivi precum zahărul rafinat, uleiuri, potențiatori de arome și conservanți. Pentru a consuma lapte vegetal fără aditivi la pachet, prepară-ți singur acest tip de lapte, acasă. 

Poți face fără probleme lapte de migdale, lapte de orez, lapte de soia, lapte de alune, lapte de caju ori lapte de nuci de macadamia – trebuie doar să ai puțin timp la dispoziție. Nu este deloc complicat să prepari lapte vegetal, iar pentru a te convinge, iată o rețetă de lapte de caju.

Ai nevoie de următoarele ingrediente: o cană de caju crud, trei căni de apă plată, o linguriță de stevia și o linguriță de scorțișoară. La stevia și scorțișoară poți renunța dacă dorești, sunt folosite strict pentru potențarea aromei și a gustului dulceag.

Înmoaie în apă cantitatea de caju crud și nesărat preț de două până la patru ore. Spală apoi caju-ul și pune-l în blender, alături de cele 3 căni de apă curată. Adaugă extractul de stevia și scorțișoară, dacă dorești să le folosești, și transformă caju-ul într-un fel de pastă.

Strecoară pasta obținută și depozitează laptele într-un recipient închis ermetic, care poate fi păstrat la frigider până la 5 zile. Resturile de caju pot fi folosite la prepararea unor fursecuri, de exemplu.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Effects of stevia on glycemic and lipid profile of type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7103435/
Studiul „Effects of stevia on glycemic and lipid profile of type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial”, apărut în Avicenna J Phytomed. 2020 Mar-Apr; 10(2): 118–127, autori: Marjan Ajami et al.
CDC - Physical Activity for a Healthy Weight
https://www.cdc.gov/healthyweight/physical_activity/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0