Retete cu dovlecel si cu zucchini care te ajuta sa slabesti si sa te mentii

Dovlecelul și zucchini-ul fac parte din aceeași familie, a cucurbitaceelor, iar diferențele dintre aceste tipuri sunt minore. Orice tip de dovlecel este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți de preț, precum și în apă cu un conținut ridicat de electroliți. În articolul de astăzi discutăm despre beneficiile acestor vegetale, cât să mănânci și la ce să fii atent și îți propunem și câteva rețete cu dovlecel și zucchini care să te ajute în eforturile de a da jos kilogramele în plus.

Datorită adaptabilității mari a dovlecelului la condițiile meteorologice și agronomice, acesta este produs la scară globală, spun studiile științifice. Cele efectuate în ultimii ani au scos la iveală capacitatea dovlecelului de a fi un ajutor de nădejde când e vorba de eliminat kilogramele în plus. Acesta este extrem de sărac din punct de vedere caloric, însă conține fibre și apă, este foarte sățios și suprimă apetitul. O cantitate de 100 de grame de dovlecel sau de zucchini nu depășește 17 calorii, de aceea se poate mânca oricând cu încredere. 

De asemenea, consumul de dovlecel accelerează metabolismul, ajutând la arderea grăsimilor. Întrucât este bogat în fibre solubile, dovlecelul sprijină procesul de detoxificare a organismului și echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus, ai putea lua în calcul să consumi la o masă din zi un preparat simplu pe bază de dovlecel.

Pe lângă beneficiile pe care dovlecelul și zucchini-ul le au pentru siluetă, există și alte avantaje ale consumului acestora: scad riscul de cancer și de boli cardiovasculare, protejează organismul de infecții, întăresc sistemul imunitar și ameliorează simptomele specifice artritei reumatoide.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Rețete cu dovlecel și zucchini

Dovlecelul și zucchini-ul pot fi întrebuințate în preparate precum supe, ciorbe, tocănițe, paste făinoase, salate și multe altele, unele cu mai puține calorii, altele mai calorice, în funcție de restul ingredientelor și de metoda de gătire (dacă faci dovlecei pane, aceștia vor avea automat mai multe calorii decât dovleceii la grătar, de exemplu). În cele ce urmează, îți propunem câteva rețete cu dovlecel și zucchini simple, gustoase și care să te ajute să slăbești și să nu îți saboteze silueta pe care ai obținut-o.

Felii de dovlecel pe grătar

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente pentru 1 porție: 1 dovlecel, ierburi aromatice la alegere

Spală bine dovlecelul apoi taie-l felii subțiri, pe lung, fără a-i îndepărta coaja. Pune-l pe grătar sau pe o tigaie de tip grill, după ce îl aromatizezi cu ierburi aromatice la alegere. Consumă dovlecelul cald, imediat ce l-ai preparat. Poți folosi puțină zeamă de lămâie pentru a-i potența aroma.

Rondele de zucchini raw cu roșii deshidratate și brânză de capră

Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente pentru 24 de rondele: 2 zucchini, o linguriță de piper proaspăt măcinat, 60 g de roșii deshidratate, 90 g de brânză de capră, 2 linguri de arpagic, 2 linguri de ulei de măsline

Taie cei doi zucchini rondele, apoi asezonează-i cu piper. Acoperă fiecare felie cu câte o bucățică de roșie deshidratată, apoi cu puțină brânză de capră și cu câte o picătură de ulei de măsline și consumă imediat.

Zucchini pai

Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente pentru 2 porții: 2 zucchini, 1 albuș de ou, o cană de lapte

Pe lista de rețete cu zucchini extrem de simple o poți trece și pe cea de zucchini pai la cuptor. Amestecă laptele cu albușul de ou. Taie cei doi zucchini pai și introdu-i în amestecul de lapte și albuș de ou. Întinde-i apoi într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și lasă-i să se gătească la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius preț de 30 de minute. Consumă zucchini pai cât sunt calzi.

Plăcintă de dovlecel

Timp de preparare: 1h 20 minute
Ingrediente pentru 6 porții: 3 căni de dovlecel dat pe răzătoare, 1 ceapă mică tocată, 1 cană de făină integrală, 1 cană de brânză light rasă, 3 ouă bătute, ½ de cană de ulei de cocos, 2 linguri de parmezan ras, 2 linguri de busuioc proaspăt, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, o linguriță de piper

Printre acele rețete cu dovlecel pe care le poți consuma fără teamă că te îngrași se numără și această plăcintă. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Separat, amestecă toate ingredientele într-un bol, păstrând 2 linguri de parmezan. Pune amestecul obținut într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava la cuptor și coace plăcinta până se aurește, cam 45 de minute, urmărind coacerea. Dacă se face aurie mai repede, oprește focul, dacă nu pare coaptă după 45 de minute, o mai lași puțin. După ce o scoți de la cuptor, acoper-o cu cele două linguri de parmezan rămase și las-o să se răcească 15 minute înainte de a o felia.

Mai multe despre beneficiile dovlecelului

Cum spuneam mai sus, dovlecelul este un aliment sănătos, oferind numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în nutrienți. Pe lângă conținutul caloric redus și pe lângă fibre, dovlecelul este și o sursă bună de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu și magneziu, esențiale pentru funcționarea normală a organismului și pentru sănătatea sistemului imunitar, a ochilor și a oaselor.

Ajută la menținerea valorilor glicemice stabile

Conținutul de fibre din dovlecel poate ajuta la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge în limite sănătoase și la prevenirea vârfurilor bruște ale glicemiei.

Ajută sănătatea cardiovasculară

Dovlecelul conține potasiu, care poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la susținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Contribuie la sănătatea oculară

Vitamina A și luteina din dovlecel pot susține sănătatea ochilor, contribuind la prevenirea problemelor de vedere legate de îmbătrânire.

Susține sănătatea pielii

Nutrienții din dovlecel, în special vitamina C și antioxidanții, pot contribui la menținerea sănătății pielii și la stimularea producției de colagen.

Hidratare și detoxifiere

Dovlecelul are proprietăți diuretice ușoare, ajutând la eliminarea toxinelor din organism și la menținerea echilibrului hidric. De asemenea, poate ajuta la menținerea unui mediu digestiv sănătos și la prevenirea problemelor digestive.

Cât dovlecel să mănânci?

Cantitatea de dovlecel pe care o poți mânca zilnic depinde de mai mulți factori, inclusiv de nevoile nutriționale individuale, stilul de viață și eventualele afecțiuni medicale. Dovlecelul este un aliment sănătos și cu conținut scăzut de calorii, dar este important să ai o dietă echilibrată și variată, deci nu să mănânci cantități exagerate de dovlecei în ideea că vei slăbi mai mult, de exemplu. Ca să fii cât mai sănătos, e important să consumi o varietate de fructe și legume, pentru că fiecare au calitățile lor.

O porție obișnuită de dovlecel gătit este de aproximativ 100-150 de grame (deci cam jumătate dintr-un dovlecel crud). Acesta poate fi un ghid în alegerea porției, dar poți ajusta cantitatea în funcție de nevoile tale. Modul în care gătești dovlecelul va influența conținutul său nutritiv: de exemplu, când pregătești rețete cu dovlecel sau zucchini fiert sau pregătit la abur, acesta poate păstra mai bine vitaminele și mineralele decât atunci când este prăjit în ulei. 

Cazurile de alergie la dovlecel sunt rare, dar anumite persoane pot fi sensibile la el. Dacă observi simptome de alergie, cum ar fi mâncărimi, erupții cutanate, umflături sau dificultăți de respirație după consumul de dovlecel, ar trebui să ceri sfatul medicului.

În cantități mari, dovlecelul crud poate cauza disconfort gastric sau flatulență la unele persoane, mai ales dacă au un sistem digestiv sensibil. Gătirea dovlecelului facilitează digestia și reduce potențialele probleme. Persoanele cu probleme renale sau care au o dietă cu restricție de potasiu ar trebui să discute cu medicul înainte de a consuma cantități mari de dovlecel, deoarece acesta conține o cantitate moderată de potasiu. De asemenea, unele persoane cu boli inflamatorii intestinale pot fi mai sensibile la anumite tipuri de fibre din alimente, inclusiv la cele găsite în dovlecel.

Ce fel de dovlecei sunt mai buni?

Cucurbitaceele sunt în general considerate o sursă moderată de compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante, dar depinde foarte mult de specie, varietate, stadiu de coacere și alte condiții, spun oamenii de știință. Unele studii au demonstrat proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, neuroprotectoare și anticancerigene ale legumelor din familia Cucurbitaceae.

Potrivit unei analize recente, consumatorii caută din ce în ce mai mult alimente de înaltă calitate, bogate în antioxidanți care să contribuie la o stare cât mai bună de sănătate. Se face de multe ori diferența și între legumele și fructele bio și cele cultivate clasic. Se pare că dovleceii, ca sursă importantă de substanțe fitochimice care susțin sănătatea generală, cum ar fi acizii fenolici, flavonoidele, vitamina C și carotenoizii, au cam aceleași beneficii și dacă sunt cultivați în sistem convențional, și dacă sunt organici. 

Totuși, spun autorii analizei, marea majoritate a substanțelor fenolice măsurate au prezentat concentrații mai mari în dovleceii organici comparativ cu cei cultivați convențional. Așadar, cultivarea organică a dovleceilor ar putea fi o metodă bună de a crește concentrația de compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - The Profile of Selected Antioxidants in Two Courgette Varieties from Organic and Conventional Production
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278829/
Studiul „The Profile of Selected Antioxidants in Two Courgette Varieties from Organic and Conventional Production”, apărut în Antioxidants (Basel). 2020 May; 9(5): 404, published online 2020 May 9. doi: 10.3390/antiox9050404, autori: Klaudia Kopczyńska et al. 
Dr. Axe - Zucchini Nutrition - Low in Calories & Loaded with Anti-Inflammatory Properties
https://draxe.com/nutrition/zucchini-nutrition/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0