Top reguli de urmat in dieta pentru slabit

Când vrei să pierzi în greutate și te apuci de un regim de slăbit, încercarea de a menține direcția și de a respecta regulile este cea mai importantă și mai grea parte. Să vedem ce poți face pentru a urma dieta pentru slăbit cât mai bine și pentru a ajunge la greutatea dorită.

Unii dintre cei mai capabili dintre clienții mei, din cauza unor zile proaste, au trișat și au deviat de la planul stabilit inițial pentru dieta pentru slăbit. Știm cu toții că, după ce trișăm, apare sentimentul de vină și odată cu acesta vine și întrebarea: „Oare voi reuși vreodată să slăbesc?”. Cum abordăm, așadar, aceste momente dificile?

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Reguli care să te ajute când urmezi un regim de slăbit 

Problemele pe care le-au întâmpinat mai multe persoane de-a lungul timpului în încercarea de a ține o dietă pentru slăbit m-a făcut să construiesc o listă cu ce ar trebui și ce nu ar trebui să faci în timpul unui regim de slăbit, ca să scapi de kilogramele în plus o dată pentru totdeauna.

1. Nu uita din ce motiv sau motive te-ai apucat de dietă și fii cu gândul la scopul principal. Momentul când, pentru doar un minut, ai pierdut concentrarea, te va întoarce la începutul drumului. Rămâi concentrat și nu uita direcția pe care ai ales-o și calea pe care te afli!

2. Păstrează o atitudine pozitivă și crede în tine. Spune-ți cu voce tare (când e posibil) sau în gând: „Pot face asta!”. Deși pare o glumă, să știi că funcționează să te încurajezi singur și îți crește și stima de sine. Aceasta este atitudinea potrivită pentru a avea succes. Nu ai nevoie de alte întrebări. Ai răspunsul deja. Poți face asta!

3. Stabilește-ți pași mici. Nu te concentra doar pe scopul principal. Te vei frustra și vei pierde din motivație. Stabilește-ți pași mici și ușor de atins; acest aspect îți va aduce rezultate și un plus de motivație.

4. Nu trăi doar după măsurători. Când ai multe kilograme de dat jos și, deci, e nevoie de un efort pe o perioadă mai lungă de timp, este bine să îți faci măsurătorile săptămânal și lunar. Cel mai mult diferența se vede la haine. Masa musculară cântărește mai mult decât țesutul adipos, dar este cu 20% mai mică în volum decât acesta, așadar nu greutatea este indicatorul relevant, cât faptul că vezi în oglindă transformările.

5. Scapă de tentații! Elimină din casă orice tentație culinară înainte de a te apuca de un regim de slăbit. Spune NU la a cumpăra dulciuri, chipsuri, alcool și alimente ultra procesate (patiserie, fast-food, mezeluri, brânze topite etc.). Toate au mult zahăr, sau multă sare, plus grăsimi trans sau saturate și unele au chiar aditivi suspecți sau periculoși. Ia-ți doar ingrediente simple și cât mai naturale pe care le vei folosi în compunerea meselor pentru dieta pentru slăbit.

6. Scapă de plictiseală! Ca să-ți mai iei gândul de la faptul că ești la regim, căută să faci diverse lucruri care îți plac, dar care să nu îți saboteze dieta: ieși seara la o plimbare cu familia sau cu prietenii în parc sau la o tură cu bicicletele, ori mergi la un spectacol de teatru sau la un concert în aer liber. Iar dacă ai seri în care stai în fața televizorului pe canapea și vrei să ai o gustare, ia-ți una sănătoasă: de exemplu, o mână de alune de pădure crude sau de arahide coapte fără ulei, ori o ceașcă de humus cu bețe de legume crude.

7. Nu te victimiza când greșești! Li se întâmplă chiar și celor mai deciși oameni să aibă un moment de rătăcire când e vorba de dieta pentru slăbit, dar nu te învinovăți și nu te certa, pentru că nu este nicio tragedie. Fii conștient că ai avut o scăpare, apoi oprește-te și reintră pe drumul tău către scopul principal.

8. Nu ține secret faptul că urmezi un regim de slăbire față de oamenii care știi că sunt alături de tine și te susțin moral în demersul tău. E bine, deci, să spui cuiva care este scopul tău pe termen scurt, deoarece acest aspect te poate face chiar mai responsabil față de dietă.

9. Întotdeauna întreabă-te ce alegere faci în acel moment, de ce o faci și la ce te ajută și răspunde-ți în așa fel încât să fie în favoarea drumului pe care îl urmezi. Vei mânca o prăjitură plină de calorii, zahăr și grăsimi? Sau vei opta pentru un măr copt simplu? Vei sta în fața televizorului zile la rând sau vei mai ieși prin parc la plimbare? 

10. Caută grupuri de oameni care au același scop ca tine. Pe rețetele de socializare sunt tot felul de grupuri, deci ar putea să te ajute dacă intri într-unul în care oamenii își împărtășesc experiențele în ce privește dieta de slăbire pe care o urmează fiecare, ce provocări întâmpină și cum le depășesc.

11. Fii un exemplu. Copiii tind să își copieze părinții, deci dacă te văd că vrei să faci ceva pentru tine și te ții de program, nu doar că le va crește admirația pentru tine, dar vor învăța din asta că așa trebuie să facă și ei atunci când vor să obțină ceva de calitate - cum ar fi o sănătate mai bună și o formă fizică mulțumitoare.

12. Bea mai multă apă! Apa elimină toxinele din organism, te menține hidratat și accelerează metabolismul. În plus, deși nu ține de foame, o mai reduce pe moment.

13. Mănâncă neapărat cu o oră și jumătate înainte de antrenament. Organismul tău trebuie pregătit pentru a avea metabolismul optim în timpul activității fizice.

14. Mănâncă 3 mese principale pe zi și 2 gustări, pentru că așa vei menține activ metabolismul.

15. Consumă carbohidrați devreme, înainte de ora 16. Dacă faci așa, organismul va folosi acești carbohidrați în cea de-a doua parte a zilei și astfel vei avea o zi plină de energie.

16. Consumă proteine suficiente, animale și vegetale, la fiecare masă. Proteina nu doar că ajută la creșterea unei mase musculare de calitate care să lupte cu grăsimea, dar și ține de foame.

17. Indiferent de ceea ce consumi, ai grijă să fie în cantități moderate. E adevărat, vegetale neamidonoase - gen varză, spanac, castraveți, țelină, conopidă - pot fi mâncate în cantități mai mari, deoarece nu au multe calorii și contribuie activ și la procesul de slăbire. 

18. Folosește greutăți în timpul antrenamentelor. Acestea vor stresa pozitiv mușchiul și îl vor ajuta să dea cele mai bune rezultate.

19. Nu sări peste antrenamentele cardio. Acestea sunt necesare și pentru o bună sănătate a inimii și pentru a pierde din kilogramele nedorite.

20. Recompensa este importantă. Nu uita ca după fiecare reușită să te recompensezi, însă cu un aliment sau o activitate sănătoasă.

Sfaturi pe scurt pentru dieta pentru slăbit

Există câteva reguli esențiale pe care este bine să le respecți și pe care orice medic nutriționist ți le va sublinia:

Nu renunța la micul dejun

Faptul că sari peste micul dejun dar mănânci mult în restul zilei nu te va ajuta să slăbești. Vei pierde nutrienții esențiali și este posibil să ajungi să iei mai multe gustări nesănătoase pe parcursul zilei, tocmai pentru că simți senzația de foame, care nu a fost potolită la timp.

Ia mese la ore regulate

Faptul că mănânci la ore regulate în timpul zilei te ajută să arzi caloriile într-un ritm mai rapid. De asemenea, se reduce tentația de a lua gustări nesănătoase care sunt, de fapt, alimente bogate în grăsimi și în zaharuri.

Mănâncă multe fructe și legume

Legumele și unele fructe au un conținut caloric redus, conțin foarte puține grăsimi, sunt bogate însă în fibre, iar acestea sunt trei ingrediente esențiale pentru ca dieta pentru slăbit să aibă succes. În plus, fructele și legumele conțin multe vitamine și minerale, așa că organismul tău va avea doar de câștigat dacă le consumi în lupta cu kilogramele în plus - și ulterior!

Fii mai activ

Faptul că, pe lângă dieta pentru slăbit, ești și activ din punct de vedere fizic, este secretul pentru a scăpa de mai multe kilograme și de a le ține la distanță, dar și pentru a îți tonifia corpul. Pe lângă faptul că au multe beneficii pentru sănătate, exercițiile fizice și antrenamentele te ajută să arzi caloriile în exces pe care nu le poți tăia doar din dietă.

Nu uita de apă

Oamenii confundă uneori senzația de sete cu cea de foame și vei ajunge, ulterior, să consumi mai multe calorii (adică vei mânca mai mult) atunci când, de fapt, tot ceea ce îți trebuie în acel moment este un pahar cu apă. Așa că învață să recunoști semnalele pe care ți le transmite corpul tău: dacă simți că ți-e foame, bea întâi un pahar cu apă. Dacă și după ce ai băut apa îți vine să mănânci, atunci e cazul să mănânci.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - Tips to help you lose weight
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/tips-to-help-you-lose-weight/
British Heart Foundation - 12 ways to get your diet back on track
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/weight/quick-fixes


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0