Dieta de post: 7 zile si mai putine kilograme

Fie că ești o susținătoare a postului sau doar ai auzit de beneficiile lui, probabil că ești tentată să încerci măcar o dată dieta de post, pentru a-ți ajuta organismul să se detoxifieze și pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Multe persoane țin posturile de peste an din motive religioase, dar altele le consideră și ca un fel de cură de detoxifiere pentru organism, mai ales dacă au exgerat cu consumul de carne, lactate, ouă și grăsimi animale. Însă regulile postului se pot aplica foarte bine și unei diete care ajută la pierderea în greutate.  

Dieta de post ar trebui ținută cel mult 7 zile, pentru că vei consuma foarte puține proteine, și acestea doar de origine vegetală, cum ar fi leguminoasele 9linte, fasole, mzaăre, năut), bogate în fibre, iar acest lucru poate să ducă la oboseală, slăbiciune musculară și proastă dispoziție. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Poți slăbi până la 5 kilograme într-o săptămână, iar dacă după încheierea dietei vei menține un regim de viață sănătos, aceste kilograme pot să nu se mai întoarcă.

Ce ai voie să mănânci în dieta de post?

Fructe

În dieta de post, poți mânca fructe în orice cantitate și în orice combinație, de preferat dimineața, pentru aportul de energie. Le poți consuma crude, ca atare, dar și sub formă de smoothie sau compot, însă fără zahăr adăugat. 

Legume

Și legumele sunt permise în orice cantitate, de preferat crude, fierte, gătite la abur sau la cuptor. Legumele, alături de fructe, te pot ajuta să suplinești lipsa proteinelor, așa că profită de ele din plin.

Cereale

În dieta de post se vor consuma de preferință cereale integrale: orez brun, paste integrale, pâine integrală, tărâțe de ovăz.

Nuci și semințe

Se mănâncă o lingură-două de diverse nuci ori semințe în fiecare zi, pentru aportul de grăsimi sănătoase (nuci românești, midgale, arahide etc.).

Uleiuri și grăsimi vegetale

În dieta de post se pot folosi în salate și la gătit ulei de măsline, ulei de avocado, ulei din sâmburi de struguri sau ulei de susan.

Lichide

În fiecare zi se va bea apă simplă, plată (cel puțin 2 litri pe zi) și se poate bea și ceai de plante neîndulcit.

Ce nu ai voie să mănânci în dieta de post?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

carne, pește, fructe de mare, ouă, grăsimi animale
lactate de orice fel
zahăr și dulciuri
sucuri carbogazoase
alcool

Idei de meniu pentru dieta de post

Este necesar să mănânci 3 mese principale în fiecare zi și să iei și două gustări, iar cina să fie luată mereu înainte de ora 7 seara.

Idei pentru micul dejun (ora 8.00), la alegere

O salată de fructe dintr-un măr, o pară, o portocală și o lingură de migdale
Două felii de pâine integrală prăjită, unsă cu miere și un ceai neîndulcit
O salată din: o roșie, un castravete, un ardei și câteva crutoane din pâine integrală sau de secară
O felie de pâine prăjită, 50 de grame de brânză tofu, un ardei gras mic și o portocală 

Idei pentru gustare (ora 11.00), la alegere

2 linguri mix de nuci și semințe
1 fruct la alegere
Un smoothie din 2-3 fructe sau legume

Idei pentru prânz (ora 13.30)

Un bol de supă de roșii și 150 de grame de legume la grătar (dovlecei, vinete, ciuperci)
Paste integrale cu sos de roșii și busuioc, o linguriță de ulei de măsline, opțional, un cățel de usturoi zdrobit
Orez brun cu fâșii de ardei roșu, galben și verde și ulei de măsline
Un bol de ciorbă de legume și 100 de grame de sote de spanac

Idei pentru gustare (ora 16.00)

1 morcov tăiat bastonașe
1 kiwi și o lingură de alune
1 măr și 2-3 biscuiți digestivi integrali

Idei pentru cină (ora 18.30)

O salată de țelină, morcov, măr și struguri
Tocăniță de ciuperci, cu roșii, pătrunjel proaspăt și puțin ardei iute
Mix de salată verde, cu brânză tofu, măsline și puțină lămâie

Rețete sănătoase în post, pe care să le încerci în zilele cu dezlegare la pește

Pentru acele zile în care există dezlegare la pește, îți propunem două rețete gustoase și sănătoase cu ton:

Salată de ton cu quinoa

Ingrediente:

100 g quinoa
3 linguri ulei de măsline extravirgin
zeama de la 1 lămâie
½ linguriță oțet
120 g ton de la conservă, scurs bine
un avocado tăiat cubulețe sau pisat cu furculița
200 g roșii cherry, tăiate pe sfert
50 g baby spanac
2-3 linguri mix de semințe, prăjite

Mod de preparare:

Spală quinoa cu apă rece, răstoarn-o într-o cratiță, toarnă apă cât să o acoperi și fierbe până dă în clocot. Redu flacăra și fierbe la foc mic 15 minute, până se umflă boabele. Scurge quinoa și mut-o apoi într-un vas, ca să se răcească.

Între timp, combină într-un bol uleiul, zeama de lămâie și oțetul, ca să obții dressingul pentru salată. Când quinoa s-a răcit, amestecă dressingul cu restul ingredientelor și asezonează boabele fierte. Împarte salata în farfurii și servește-o.

Salată de ton cu avocado

Ingrediente:

1 conservă de ton (în ulei sau apă), scursă
1 avocado, tăiat bucăți mai mari sau pisat, după gust
½ cană castravete felii
țelină rasă
½ ceapă roșie mică, tocată
2 linguri pătrunjel verde, tocat
1 lingură ulei de măsline
½ linguriță sare
piper negru măcinat, după gust

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele într-un bol de salată, amestecă-le cu o furculiță sau cu o lingură, pentru ca toate aromele să se combine. Poți pune salata pe două felii de pâine prăjită sau pe două felii de pâine proaspătă, din făină integrală. Dacă nu se consumă pe loc, pentru a se păstra mai bine, se acoperă vasul cu folie de plastic și se poate ține salata la frigider cel mult 2 zile.

Dacă anumite ingrediente din rețete nu sunt pe gustul tău, le poți exclude pur și simplu sau poți face anumite înlocuiri în fucție de preferințele tale: dacă nu mănânci quinoa, o poți înlocui cu hrișcă, de exemplu, dacă nu-ți place avocadoul, scoate-l din lista de ingrediente, dacă nu-ți place țelina, poți pune o gulie și așa mai departe.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Effects of Plant-Based Diets on Weight Status: A Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7533223/
Studiul „Effects of Plant-Based Diets on Weight Status: A Systematic Review”, apărut în Diabetes Metab Syndr Obes. 2020; 13: 3433–3448, doi: 10.2147/DMSO.S272802, autori: Elisabeth Tran et al.
NHS - The vegan diet
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/the-vegan-diet/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0